Pretraga

[FOTO] Potres razrušio zgrade Likovne akademije, no studenti su već pripremili plan obnove

A- A+

Zagrebačka Akademija likovne umjetnosti još uvijek zbraja štetu od potresa. Njihove dvije zgrade u Ilici dobile su žutu naljepnicu, a zgrada koju koriste studenti animacija potpuno je neupotrebljiva. Član Studentskog zbora Luka Pacek otkriva nam kako su se studenti već ponudili pomoći pri čišćenju te osmislili radionicu recikliranja otpada. Tako će, primjerice, od mljevene cigle izrađivati pigment.

foto: Akademija likovne umjetnosti

– Nažalost, naša glavna zgrada na Ilici 85 dobila je žutu naljepnicu zbog urušavanja zida na drugom i trećem katu. Zidovi su popucali i sve je prepuno žbuke i razrušene cigle, a naravno nastradali su i mnogi studentski radovi koji su trebali biti izloženi što na našoj završnoj izložbi, a što na izložbama na koje se prijavljuju studenti sami, priča nam Luka Pacek iz Studentskog zbora Akademije likovnih umjetnosti.

Šteta od potresa na zagrebačkoj Likovnoj akademiji i dalje se zbraja.

Žutu naljepnicu dobila je također i zgrada koju koristimo u Ilici 83 dok je zgrada koju najviše koriste kolege s animacije i novih medija dobila je crvenu naljepnicu. Srećom, zgrade naših restauratora i nastavnika prošle su s minimalnom štetom pa su dobile zelene naljepnice, kaže Pacek.

‘Uništen nam je (drugi) dom’

Budući da zbog prirode svog studija puno vremena provode na Akademiji, šteta ih je jako pogodila.

Izdvojeni članak

UNICEF pripremio slikovnicu: Koronavirus sada bez problema možete pojasniti i najmlađima

– Mnogi od nas smatraju ALU kao svoj drugi dom i provode tamo većinu svojeg vremena stvarajući svoju viziju svijeta, ali sada to jednostavno nije moguće. Sretni smo samo zbog toga što se potres dogodio vikendom, a i tijekom izolacije zbog COVID-19, pa nikoga nije bilo u zgradi, ističe naš sugovornik.

Napominje i da je potres povukao i mnoga pitanja studenata kao na primjer što će biti s njihovim radovima i materijalima koji su ostali na faksu.

– Tu smo izuzetno zahvalni upravi fakulteta koji su nam izašli u susret i prvom prilikom svim studentima poslali fotografije svega što je uništeno, te naravno rekli da će netko od njih biti prisutan tijekom čišćenja i neće dozvoliti da se nešto od toga baci zajedno sa građevinskom šutom koja je otpala sa zidova, pojašnjava član Stundentskog zbora Akademije, koji je ujedno i predstavnik Akademije u Skupštini Studentskog zbora Sveučilišta.

Od cigli će proizvoditi pigment, imaju i druge ideje

Pohvalio je i kolege koji su se sami ponudili pomoći u čišćenju.

– Nekolicina studenata mi se već obratila kao predstavniku Studentskog zbora i rekla da bi voljela pomoći u saniranju zgrada, po uzoru na profesore i učenike koji su nakon potresa prije 140 godina izgradili školu primijenjenih umjetnosti, ali to ćemo moći tek kada prođe situacija s COVID-19, kaže Pacek.

Kada se to dogodi, dodaje, pokušat će, kao studenti, organizirati radionicu gdje ćemo pomoći pri čišćenju i pokušati reciklirati sav taj građevinski otpad.

– Najjednostavniji primjer je da se od mljevene cigle može dobiti pigment, te neki materijali koji se mogu koristiti u kiparstvu i lijevanju umjetnina, pojašnjava na primjeru.

Više detalja, napominje, znat će kada prođe ova pandemija i kada osmisle detalje projekta.

– Do tada nam preostaje prilagodba na umjetnički rad od kuće i snalaženje s materijalima i prostorom za rad kojeg nažalost nemaju svi studenti, zaključio je Pacek.

Inače, studenti ALU, zbog epidemiološke situacije, odgodili su završnu izložbu svojih radova koja je trebala biti u lipnju. Njen datum objavit će naknadno.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap