Pretraga

[FOTO] Riječki kampus oštećen i zatvoren radi bure

A- A+

Riječki je Sveučilišni kampus opet oštećen zbog orkanskog vjetra. Zgrada
sveučilišnih odjela ostala je bez dijela fasade, no kolika je točna
šteta, saznat će se u ponedjeljak, poručuju iz Sveučilišta u Rijeci.
Kampus je većinu jučerašnjeg dana bio zatvoren, na snazi je bilo
izvanredno stanje, a nastava i sve redovite aktivnosti su otkazane.
Zatvorene su bile i neke škole, mnoge su se aktivnosti u gradu također
morale otkazati, a zabilježeni su i rekordni udari bure na Krčkom mostu.

Izvor: Klub ljubitelja Trsata Facebook

Čim u Rijeci zapuše bura, Sveučilišni se kampus nađe pod povećalom. Bilo je tako i jučer kada su studenti cijeli dan pratili obavijesti Sveučilišta u Rijeci o izvanrednom stanju proglašenom u petak ujutro. Već u četvrtak je na internetskim stranicama Sveučilišta proglašeno stanje pripreme zbog jakog vjetra.

Studenti zamoljeni da ne dolaze na kampus

Petak je donio još jaču buru – u Sveučilišnom kampusu, prema podacima meteorološke postaje na zgradi Građevinskoga fakulteta, puhala je jačinom preko 100 kilometara na sat. Rezultiralo je to potpunim zatvaranjem Kampusa, otkazivanjem nastave i svih redovitih aktivnosti, a studenti su zamoljeni da u Kampus ne dolaze. U podne je izvanredno stanje ukinuto, a na snazi je ostala zabrana kretanja uz zapadni dio zgrade sveučilišnih odjela i to zbog moguće opasnosti od udara predmeta nošenih vjetrom, no štete nisu niti ovaj put izostale.

Na Facebooku je osvanula fotografija Kluba prijatelja Grada Trsata na kojoj je vidljivo da nedostaje dio fasade zgrade sveučilišnih odjela, a trojica muškaraca pokušavaju sanirati (još jednu) štetu.

– Imamo saznanja da je došlo do nekih oštećenja, no štete se tek zbrajaju, pa ćemo točne podatke imati tek početkom idućeg tjedna, rekli su iz Službe za odnose s javnošću Sveučilišta u Rijeci.

Izdvojeni članak

Labinski maturanti bacali petarde po školi, pa ravnatelj morao otkazati nastavu

Kampus je sagrađen u dijelu grada koji je poznat kao dio gdje najjače puše, stoga ovakvi scenariji nisu rijetki. Studenti pamte 2013. godinu kada su oštećene sve zgrade Kampusa na Trsatu. Stradale su fasade na zgradama Filozofskog i Građevinskog fakulteta te na zgradi sveučilišnih odjela, a razbijen je i prozor knjižnice.

Tada je u Kampusu organizirana 24-satna služba i sve su tehničke ekipe bile na terenu. Ako se vratimo još dvije godine unazad, slična situacija – orkanska bura izbila je prozor i vrata učionice tada novootvorene zgrade Filozofskog i Učiteljskog fakulteta u Sveučilišnom kampusu, zbog čega je evakuiran devet katova visok toranj objekta.

Planovi za slučaj izvanrednog stanja

Izdvojeni članak

Pravni fakultet u Splitu napao Čabo, bivši tajnik Torcide

Poučeni takvim situacijama iz Sveučilišta u Rijeci donijeli su Plan postupanja za slučaj izvanrednog stanja zbog olujnog ili orkanskog vjetra te snijega i poledice u Kampusu Sveučilišta u Rijeci. U njemu, između ostaloga, stoji da studenti, djelatnici i posjetioci Kampusa moraju dobro zatvoriti prozore, skloniti se na niže katove te ne koristiti dizalo. Ako se nađu na otvorenom, moraju se držati za rukohvate i voditi računa o mogućnosti pada crijepa, elemenata fasade, grana, otpadnih dasaka, ambalaže i slično, a svoje automobile parkirati u garažu.

I tu ne staju problemi riječkog Kampusa.

– Devet katova visok neboder u kojem su smješteni sveučilišni odjeli – Matematika, Fizika, Informatika i Biotehnologija – još uvijek nema riješenu niti uporabnu dozvolu, već privremeno dopuštenje da se u njemu održava nastava i ostale aktivnosti i otkad je zgrada otvorena, opasana je metalnom ogradom, izjavio je novinar Radio Sove Boris Kanzir.

Odgođene nastava u Bakru i koncert u Palachu

Osim riječkog Kampusa, zbog bure i snijega jučer je u Primorsko – goranskoj županiji odgođena nastava u Pomorskoj školi Bakar te osnovnim školama u Hreljinu, Čabru i Fužinama. Osim toga, na Krčkom je mostu zabilježen rekordan udar bure. U jednom trenutku, orkanski je vjetar puhao 224 kilometara na sat.

Takve su vremenske nepogode dovele do odgađanja niza najavljenih aktivnosti. Jedan od njih je i koncert eksperimentalnog free-jazz orkestra Cul-De-Sac koji je sinoć trebao biti održan u Omladinskom kulturnom centru Palach, najpopularnijem okupljalištu mladih u Rijeci.

– Kompletan program prebacuje se za 4. travnja. Kupljene će karte vrijediti za navedeni datum. Također ako netko želi vratiti svoju kartu, može to učiniti na šanku OKC Palach, poručili su organizatori.