Pretraga

[FOTO] Splitski fakultet opremljen s čak deset novih laboratorija te od sada djeluje na jednoj lokaciji

A- A+

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu jučer je obilježio 57. obljetnicu utemeljenja, a tom prigodom otvoreno je 10 novih laboratorija, čime će ovaj Fakultet po prvi puta od svog osnutka znanstveno, nastavno i stručno djelovati na jednoj lokaciji.

Detalji s otvorenja laboratorija na Kemijsko-tehnološkom fakultetu Split / foto: unist.hr

Dekan KTF-a Igor Jerković, prilikom jučerašnjeg svečanog otovrenja, rekao je kako je do sada veliki problem ovog Fakulteta bila dislociranost, a u novim laboratorijima studenti će imati priliku raditi vježbe u grupama od 12 osoba, ali u njima će se raditi i znanstvena istraživanja.

Uz same laboratorije koji je svaki veličine 50 metara kvadratnih, uređeno je i 5 prostora za pripremu laboratorijskih vježbi te skladišta zapaljivih i nezapaljivih kemikalija, izvještava Sveučilište u Splitu na svojim stranicama.

Otvaranju laboratorija prethodila je svečana sjednica svih djelatnika KTF-a, a u pozdravnom govoru rektor Anđelinović je kazao kako se zajedničkim projektom opremanja laboratorija još pokazalo da se sinergijskim djelovanjem može napraviti više. KTF će u Sveučilištu imati i partnera koji će podržati studijske programe, jer je STEM područje budućnost. Rektor se posebno osvrnuo na projekt „Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta“ istaknuvši suradnju gospodarstva, lokalne zajednice i Sveučilišta, koja će biti u mogućnosti stvarati nove vrijednosti.

Okupljenima se obratio i Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, sastavnice s kojom KTF izvodi integrirani studij Farmacije, i čestitao im na ovom povijesnom danu.

Izdvojeni članak

U Osijeku je obnovljen studentski dom iz 1968. i sada izgleda ‘mrak’

Dan KTF-a uveličali su, među ostalim, čelnici sastavnica Sveučilišta u Splitu, članovi Senata te brojni predstavnici suradnih ustanova te srodnih fakulteta.

U svom izvješću o radu dekan Jerković se osvrnuo se na rad Fakulteta s naglaskom na nove laboratorije.

– Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu (KTF) osnovan je 1960. te je započeo s radom u Biskupovoj palači. Godine 1962. seli se u Teslinu 10, a od 1. veljače 2016. započinje s radom na novoj adresi Ruđera Boškovića 35 u zgradi 3F na sveučilišnom Kampusu.  Studentske laboratorijske vježbe održavale su se u prostorima Pedagoške akademije i Srednje medicinske škole, a  1962. god. adaptiran je dio zgrade Industrijske škole kemijskog smjera u Kaštel Sućurcu, gdje su se do kraja prošle akademske godine izvodile laboratorijske vježbe, prisjetio se povijesti dekan Jerković, kazavši kako je održavanje praktične nastave je bilo otežano zbog dislociranosti te istrošenosti infrastrukture.

Detalji s otvorenja laboratorija na Kemijsko-tehnološkom fakultetu Split / foto: unist.hr

Zaključio je kako će novootvoreni laboratoriji omogućiti studentima kvalitetnu infrastrukturu usporedivu s drugim laboratorijima u Europskom prostoru visokog obrazovanja za eksperimentalnu nastavu, izradu završnih i diplomskih radova, ali i za izradu studentskih istraživačkih projekata.

Izdvojeni članak

Matematički odsjek na zagrebačkom PMF-u dobio kabinet iz budućnosti

U svom izvješću, dekan je spomenuo kako Fakultet, na kojem studira 696 studenata ima ukupno ima 99 zaposlenih. Fakultet je proteklu akademsku godinu doprinio rangiranju Sveučilišta u Splitu kao vodeće znanstvene institucije u RH objavljivanjem 56 znanstvenih radova indeksiranih u Web of Science koji su izrađeni u sklopu istraživačkih projekata Hrvatske zaklade za znanost, bilateralnih projekata i drugoga.

Dekan je tako istaknuo suradnju s Penn State sveučilištem kroz EDGE program: povezivanje Beaver kampusa i KTF-a preko informacijske tehnologije. Tijekom 2018. god. očekuje se posjet studenata Beaver kampusa KTF-u i suradnja u eksperimentalnoj nastavi.

Dekan Jerković je naglasio kako su u idućoj akademskoj godini aktivnosti Fakulteta usmjerene na pripremu projekta (zajedno sa Sveučilištem u Splitu, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Pomorskim fakultetom) „Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta“, koji je zadovoljio administrativni dio provjere, a kojem se planira oko 26 milijuna kuna za opremanje nove zgrade laboratorijskim namještajem i opremom čime bi se stavila nova zgrada u punu funkcionalnost.

Detalji s otvorenja laboratorija na Kemijsko-tehnološkom fakultetu Split / foto: unist.hr

Obilježavanje Dana Fakulteta iskorišteno je kao dobra prigoda da se nagrade iznimni profesori i studenti.

Tako je nagradu za životno djelo primila Jelica Zelić, a nagrađene studentice su:  Melita Petrić, stručni studij Kemijska tehnologija, smjer Prehrambena tehnologija (težinski prosjek ocjena 4,077), Nika Perčić, preddiplomski studij Kemijska tehnologija, smjer Kemijsko inženjerstvo (težinski prosjek ocjena 4,256), Lucija Radaš, preddiplomski studij Kemija (težinski prosjek ocjena 4,395), Ivana Lešina, diplomski studij Kemijska tehnologija, smjer Materijali (težinski prosjek ocjena 4,789), Petra Brzović, diplomski studij Kemija, smjer Organska kemija i biokemija (težinski prosjek ocjena 4,954), Nikolina Markovina, integrirani preddiplomski i diplomski studij Farmacija (težinski prosjek ocjena 4,854) i Iva Ćurić, dobitnica Rektorove nagrade za izvrsnost.

[FOTO] Splitski fakultet opremljen s čak deset novih laboratorija te od sada djeluje na jednoj lokaciji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap