Pretraga

Foto: Velika menza dobila robotizirani uređaj koji studentima sprema 1.000 porcija hrane dnevno

A- A+

Restoran Kampus u Splitu dobio je robotizirani uređaj koji olakšava posao tamošnjih radnika. Sprema 1.000 porcija hrane dnevno, moguće ga je u potpunosti programirati, a koštao je preko 85.000 eura.

Robotizirani uređaj u Restoranu Kampus u Splitu.

Robotizirani uređaj u Restoranu Kampus u Splitu. Foto: SC Split

Restoran Kampus u Splitu, dobio je novog pomoćnika koji može spremiti preko 1.000 porcije hrane dnevno. Ne, ne radi se o nekom ultraproduktivnom radniku koji je došao ‘na sezonu’, već o robotiziranom uređaju vrijednom preko 85.000 eura.

Uređaj se može u potpunosti programirati

– Uređaj može samostalno obavljati poslove koji su do sada bili jako monotoni, a ujedno jako naporni za radnika. Može ga se programirati kako bi obavljao više uzastopnih radnji u kontroliranim uvjetima temperature i tlaka, a nudi i programiranje cijelog procesa, od priprema hrane definiranjem intenziteta miješanja, temperature dinstanja, kuhanja, pa sve do podešavanja tlaka pod kojim će se pojedino jelo pripremati, objašnjava ravnatelj SC-a Split, Ivan Žižić. 

Kako navodi Žižić, podešavanje točno željene temperature nudi mogućnost pripreme hrane u uvjetima koji su najbolji za pojedinu namirnicu, a u konačnici i najzdraviji. Kontrolom tih parametara postiže se, među ostalom, i standardizacija.

– Uređaj olakšava rad djelatnicima jer je potpuno automatiziran te nakon ubacivanja namirnica on sam miješa i sukladno programu kuha jelo. Ljudski efekt je najizraženiji u segmentu dostave namirnica do uređaja i po zadanim koracima ubacivanje namirnica u uređaj. Sve ostalo obavi sam uređaj, kaže Žižić.

Izdvojeni članak
pržene lignje

Pitali smo SC jesu li izbacili neka jela u menzama zbog rasta cijena: Doznali smo i koja su najskuplja

Namirnice se ubacuju korak po korak

Za pripremu jela, radnici prvo očiste i isjeckaju određenu količinu povrća. Ako se radi o mesnom jelu, meso se važe i reže na željenu veličinu. Sve te namirnice ubacuju se po određenim koracima u uređaj, nakon čega počinje kuhanje jela.

– Dugo vremena smo razmišljali kako određene radnje u kuhinji maksimalno olakšati zaposlenicima. Kad pripremate 500 porcija gulaša djelatnik treba miješati smjesu mesa i povrća koja ima približno 200 kilograma. Takvo miješanje nije baš jednostavno i fizički jako umara djelatnike. U traženju rješenja jedna je od opcija bila i razvoj vlastitog robota za kuhanje zajedno s profesorima FESB-a, navodi Žižić.

Od te su ideje odustali nakon što su na sajmu u Italiji pronašli uređaj koji bi zadovoljio većinu njihovih potreba. Kao što smo već spomenuli, uređaj je plaćen nešto više od 85.000 eura i kako ističe Žižić, sigurno neće biti jedina ovakva novina u kuhinji Restorana Kampus.

Copy link
Powered by Social Snap