Pretraga

[Fotogalerija] Poljakinje u Zagrebu: ‘Oduševljene smo pristupom profesora i studentskim popustima’

A- A+

Poljske studentice prije povratka s razmjene odlučile su organizirati izložbu na kojoj su prikazale svoje oduševljenje mediteranskom arhitekturom i zagrebačkim vizurama. Nisu još ni došle doma, a već planiraju kako se što prije vratiti u Lijepu našu.

Barbara Krzaklewska i Katarzyna Bizoń preko Erasmus plus programa došle su u Zagreb iz Krakowa, gdje studiraju konzervaciju i restauraciju na Jan Matejko Academy of Fine Arts.

U proteklom semestru stvorili su brojna prijateljstva te su oduševljene Zagrebom i Hrvatskom pa su prije svog povratka u Poljsku odlučile napraviti izložbu u kojoj su prikazale gradove koje su posjetile tijekom svog boravka u Lijepoj našoj. Posebno ih je dojmio vidikovac s Gornjeg grada i pogled iz ateljea u zgradi Akademije likovnih umjetnosti pa su im glavni motivi uglavnom zagrebački, ali i samoborski, splitski te trogirski krovovi.

Izdvojeni članak

[Upisi na Akademije] Za Likovnu akademiju priprema se i po nekoliko godina


Prilikom posjeta dvorcu otkrila prikaz svog rodnog zavičaja

Osim zbog konferencije, Katarzyna bi se mogla vratiti i zbog freske koju je otkrila prilikom posjete dvorcu u Brezovici. Na prikazu Sedmogodišnjeg rata naslikan je i poljski gradić Świdnica u kojem je Katarzyna završila srednju školu. Ona se oduševila svojim pronalaskom, jer se za ovu sliku ne zna u Poljskoj. S obzirom na to kako je zidna slika u dosta lošem stanju, odlučila je odmah po povratku svoje oktriće predstaviti profesorima na fakultetu, ali i u regiji Lower Silesian Voivodeship. – Poseban je osjećaj doći u neku stranu državu i pronaći sliku svog kraja. Nadam se kako ću uspjeti pokrenuti međunarodnu suradnju u koju bi se mogli uključiti i studenti iz drugih država, čiji su gradovi naslikani, te da ćemo obnoviti taj prikaz, najavila je zanimljiv projekt koji planira provesti kako bi očuvala jedan od rijetkih izvora za proučavanje rata iz 18. stoljeća.

‘Mediteranska arhitektura za nas je nešto posebno’

– Zagreb nas je očarao, ali i obala je jako lijepa. Bili smo u Rijeci, Šibeniku, Trogiru i Splitu te nas je oduševila ta mediteranska arhitektura, koja je za nas nešto posebno, izjavila je Katarzyna uz odobravanje njezine kolegice Barbare.

Inspirirane proputovanjem odlučile su svoje viđenje Hrvatske prikazati ljudima koje su upoznali tijekom razmjene. Prema njihovim riječima, svi su bili jako pristupačni i ljubazni prema njima te su upoznali puno novih prijatelja pa je i na otvorenje došlo puno ljudi vidjeti njihovu izložbu.

U Zagrebu se već nakon par mjeseci osjećaju kao kod kuće

Svoj
doživljaj izrazile su tušem te uljem na platnu, tradicionalnom tehnikom
koja se i dalje njeguje na krakowskoj akademiji, dok se u većini
zemalja prešlo na jeftiniji i jednostavniji akril.

– Zbog
brojnih poznanstva koja smo ostvarili tijekom razmjene, sada se u
Zagrebu i Hrvatskoj osjećamo kao doma pa nam teško pada povratak u
Poljsku. Ali planiramo se vratiti što prije, nadam se već u proljeće na Međunarodnu konferenciju konzervatorsko-restauracijskih studija, koja će se ove godine održati u Splitu, najavila je Barbara.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu izloženi su radovi hrvatske likovne budućnosti

Profesori na Akademiji dobro pričaju engleski jezik

Svojim boravkom u Hrvatskoj Barbara i Katarzyna zadovoljne su i zbog kvalitetnih predavanja i pristupa profesora, a pohvalile su ih i zbog dobrog poznavanja engleskog jezika pa nisu imale nikakvih problema u komunikaciji.

– Imali smo stvarno veliki izbor predmeta i profesori na akademiji su bili otvoreni prema svim našim idejama i željama. Iako postoje neke razlike između našeg programa i ovog u Zagrebu, nećemo imati nikakvih problema po povratku u Krakow, jer će nam se gledati isključivo broj ostvarenih ECTS bodova, koji i služe tome. Čuli smo da vaši studenti s tim imaju dosta porblema. Kod nas to nije tako, mi ne moramo po povratku polagati nikakve razlike, poljske studentice pojasnile su kako razmjena funkcionira u jednom od najpoznatijih studentskih sveučilišta u Europi.

Izdvojeni članak

U Meštrovićevu paviljonu otvoren 32. Salon mladih i izložba Venientes

Poljske studentice iznenađene su silnim studentskim popustima

Svidjelo im se i puno besplatnog kulturnog sadržaja koji su uspjeli posjetiti. Redovito su odlazili na izložbe u raznim muzejima, za koji imaju besplatan ulaz ili popust kao studentice likovne umjetnosti, a odlazili su i na predstave Zagreb film festivala.

– U Zagrebu postoji  stvarno velika ponuda besplatnih događaja i popusta za studente pa smo za malo novca uspjeli posjetiti brojna mjesta, koncerte, filmove i muzeje . U Krakowu su popusti za studente puno rjeđi, a nemamo ni menze, što nam je znatno smanjilo troškove. Također, ovdje smo dobivale i sav potrebni materijal za svoje radove, dok u Poljskoj to moramo sami financirati, za kraj su istaknule prednosti studiranja u Zagrebu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap