Pretraga

FSB otvorio centar za robotiku: Imaju čak i kiruršku salu, a zovu i učenike

A- A+

Zagrebački FSB otvorio je Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije, CRTA-u. Bit će to mjesto za istraživanje i razvoj napredne primjene robota u industriji i medicini, a osim studentima, služit će i javnosti. CRTA je, ističu s FSB-a, mjesto otvoreno širenja tehničke i robotičke kulture, prvenstveno za učenike srednjih i osnovnih škola.

foto: FSB

– Riječ je o referentnom centru za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije. Aktivnosti Centra usmjerene su na istraživanje i razvoj naprednih robotskih primjena u industriji i medicini, kažu s Fakulteta strojarstva i brodogradnje o projektu CRTA.

Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije, CRTA, sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnim iznosom od 36.994.416,32 kn bespovratnih sredstava, a ukupno ulaganje iznosi 37.954.365,00 kn.

– Uz istraživački rad na područjima robotike i umjetne inteligencije, Centar će studentima pružati najsuvremenije uvjete za obrazovanje i rad. CRTA će također promovirati robotiku u svakodnevnom životu, kao granu tehnologije koja nam može uštedjeti vrijeme obavljajući jednostavne poslove umjesto nas kako bismo imali više vremena za sve aktivnosti u kojima uživamo, ističu s FSB-a.

Boras: Ovo je naša budućnost

Dekan FSB-a prof. dr. sc. Dubravko Majetić naglasio je zadovoljstvo time što je upravo Fakultet strojarstva i brodogradnje predvodnik inovacija. Voditelj projekta prof. dr. sc. Bojan Jerbić istaknuo je kako se laboratorij veličine 740 m2 nalazi u istočnoj zgradi Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

-Veseli nas što je upravo u sklopu našeg Fakulteta otvoren najsuvremeniji centar za robotske tehnologije. To dokazuje našu predanost znanju, inovacijama i razvoju te nas čini predvodnicima tehnološke revolucije u Hrvatskoj, ali i regiji. Centri izvrsnosti i istraživanja generiraju inovacije koje gospodarstvo i društvo u cjelini čine naprednijim i uspješnijim pa vjerujem da će naša CRTA okupljati brojne timove znanstvenika iz regije i Europe te svjedočiti brojnim pionirskim rješenjima i tehnološkim proizvodima koji će unaprijediti industriju i medicinu, ali i hrvatsko društvo u cjelini, rekao je profesor Majetić.

Izdvojeni članak
Ulaz u zgradu Fakulteta strojarstva i brodogradnje

Na FSB-u pokrenut novi i moderan studij: Jedini je takav u Hrvatskoj, a upisuje se 60 studenata

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras  istaknuo je pak da je CRTA vrhunski svjetski projekt te “naša budućnost u znanstvenom, obrazovnom i gospodarskom smislu”.

Plenković: Do 2023. ulagat ćemo i 3 % BDP-a u znanost i obrazovanje

Premijer Andrej Plenković naglasio je važnost ulaganja u znanost koja je javno dobro i ključ za postizanje osobnog, društvenog i gospodarskog uspjeha. Podcrtao je nastojanje Vlade da sustav znanosti putem ulaganja učini još kvalitetnijim te istaknuo važnost ulaganja u STEM kako bi naše gospodarstvo dobilo dodatan zamah i postalo konkurentnije. Dodao je i kako je uvjeren da će rad fakulteta te djelovanje Centra pridonijeti uspjehu mladih hrvatskih inovatora, robotičara i informatičara.

– Uspjeh FSB-a dokazuje da Hrvatska ima sjajne znanstvenike i inovatore te da jako napredujemo na području inovacija, a uloga države je da podrži taj rast i razvoj pa je cilj do 2030. godine ulagati 3% BDP-a u razvoj znanosti, obrazovanja i izvrsnosti, najavio je Plenković.

Iza voditelja projekta, profesora Jerbića, napominju s FSB-a, gotovo je 17 godina rada na projektu osmišljavanja i otvaranja Centra. Referentni centar studentima, mladim znanstvenicima i inovatorima nudi vrhunske uvjete za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije. Laboratorij će, kažu, promovirati i unaprijediti tehnološki i obrazovni proces studenata, ali i postati mjesto na kojem gospodarstvo može upoznati, usvojiti i primijeniti nove tehnologije prilagođene specifičnostima pojedinih industrija.

Cilj Centra je privući istraživače i istraživačke institucije iz regije i Europe te na taj način povećati znanstvene potencijale zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u ovom području. Tome će svakako pomoći i činjenica da je za potrebe razvoja medicinske robotike izgrađena potpuno opremljena operacijska dvorana koja omogućava provođenje pretkliničkih ispitivanja u realnim uvjetima.

Roboti koji pomažu liječnicima: CRTA ima i kopiju kirurške sale

CRTA, zaključuju, osigurava vrhunske radne i obrazovne uvjete za znanstvenike, studente, inženjere i medicinsko osoblje, a istovremeno će se koristiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje novih robotskih rješenja i inženjerskih metoda. Integrira laboratorije za industrijsku, medicinsku i humanoidnu robotiku, kao i praktikum za programiranje automata i moderne učionice. U sklopu laboratorija za medicinsku robotiku napravljena je vjerna kopija kirurške sale koja omogućava pretklinička ispitivanja robotskih primjena u medicini.

Centar je zamišljen kao regionalni centar koji će temeljem svoje infrastrukture i naprednih projekata primarno okupljati istraživače iz regije, ali i iz cijele Europe. To znači više ljudi u procesu istraživanja iz različitih obrazovnih i znanstvenih tradicija, koji će tvoriti interdisciplinarne i multikulturalne timove s ciljem unapređenja znanstvene produktivnosti i poticanja razvoja inovacija. CRTA je otvorena i za javnost, kao mjesto širenja tehničke i robotičke kulture, prvenstveno za učenike srednjih i osnovnih škola, ali i za sve ostale koje zanimaju najnovije tehnologije koje mijenjaju budućnost poslovanja i način života.

Rad CRTA-e, njegove aktivnosti i najavu radionica možete pratiti na njihovim mrežnim stranicama.

Podsjetimo i kako Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu najesen započinje s izvođenjem preddiplomskog studija mehatronike i robotike (MiR).

Share via
Copy link
Powered by Social Snap