Pretraga

Gdje je nestala autonomija? Policija poziva profesore s Filozofskog na obavijesne razgovore

A- A+

Davno zaboravljena i pravno nebitna sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta od 21.11. postala je vruća tema u policijskoj postaji u Zagrebu. Naime, profesor prof. dr. sc. Vladimir Mateljan pozvan je u svojstvu svjedoka na obavijesni razgovor na temelju kaznene prijave koju je podnijelo Sveučilište u Zagrebu. U priopćenju medijima Mateljan ističe da se ne zna točno tko je podnio prijavu, ali da ga ova atmosfera kaznenog progona zbog sjednica fakultetskog Vijeća podsjeća na 1971. godinu. Podsjetimo, na sjednici iz studenog prošle godine razriješen je dužnosti  v.d. dekan Željko Holjevac. Predloženik Vijeća za vršitelja dužnosti dekana bio je Neven Budak, bivši dekan fakulteta. Istaknimo kako Budak nije nikada postao v.d. dekana. Priopćenje profesora Mateljana prenosimo u cijelosti. Naš tekst o spornoj sjednici Vijeća pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Vijeće Filozofskog razriješilo v.d dekana Željka Holjevca i predložilo Budaka za dekana

želim obavijestiti javnost o kaznenoj prijavi koju je Sveučilište u Zagrebu podnijelo zbog održavanja sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu 21. 11. 2016, te da u vezi s tim policija poziva profesora, člana Fakultetskog vijeća, na obavijesni razgovor.

Naime, dana 8. lipnja 2017. na službeni telefon na Fakultetu dobio sam poziv od kriminalističke policije na obavijesni razgovor. Rečeno mi je da se radi o sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja je održana 21. 11. 2016. i da sam pozvan kao svjedok, a ne kao optuženik. Osim usmenog poziva nisam dobio nikakav pismeni poziv ili dokument. Dan nakon spomenutog poziva održana je izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća vezana uz aktualne promjene i nacrte zakona. Na toj sjednici sam postavio upravi Fakulteta pitanje o tome tko je i protiv koga podnio kaznenu prijavu. Uprava nije znala odgovoriti. Nakon sjednice, o. d. dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Željko Holjevac, obavijestio me da je prijavu podnijelo Sveučilište. Kao član Fakultetskog vijeća u sadašnjem i prethodnom sazivu bio sam sudionik spomenute sjednice Vijeća u studenom 2016. Napominjem da su materijali s navedene sjednice (u kojima je bio i ovjereni zapisnik) bili službeno poslani Senatu Sveučilišta. Prema zapisniku sa sjednice Senata od 13. 12. 2016. može se vidjeti da je o toj sjednici Vijeća iz studenog bilo raspravljano na Senatu, ali nema ni spomena kaznene prijave.

Sjednicu, koja je u međuvremenu očito postala predmetom kriminalističke obrade, svojedobno je u studenom sazvala uvjerljiva većina članova Fakultetskog vijeća kako bi se uspostavio normalan rad Fakulteta koji je bio onemogućen opstrukcijama što ih je provodila nelegalna uprava Fakulteta. Kao član Fakultetskog vijeća odazivajući se na poziv na sjednicu samo sam, kao i ostale kolegice i kolege koji su bili na toj sjednici, radio svoj posao. Situacija u kojoj se zbog sjednice Fakultetskog vijeća provodi kriminalistička obrada vrlo je zabrinjavajuća i pred nas postavlja brojna ozbiljna pitanja:

Izdvojeni članak

Profesori napustili Fakultetsko vijeće: 5 odluka s Plenuma ispred zgrade Filozofskog

1. Zašto Sveučilište kazneno progoni članove Fakultetskog vijeća? Zašto članove Fakultetskog vijeća kriminalistička policija poziva na obavijesne razgovore zbog posla koji je njihova obaveza budući da su članovi Fakultetskog vijeća delegirani od svojih Odsjeka i njihova je obaveza participirati u upravljanju Fakultetom?

2. Kako je moguće da Senat Sveučilišta nije upoznat s kaznenom prijavom, ako je već Sveučilište podnijelo kaznenu prijavu? Kako to da o. d. dekana kao član Senata o tome nije bio informiran? Znači li to da se netko izdigao iznad Senata i da skrivajući se iza Senata provodi kazneni progon profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu iz nekoga samo njemu/njima poznatog razloga?

3. Kako je moguće da sastavnica Sveučilišta nije obaviještena od uprave Sveučilišta da se nad njenim profesorima vrši kazneni progon, kako bi se profesorima mogla pružiti pravna zaštita?

4. Ako je Sveučilište u Zagrebu podnijelo prijavu, je li s njom upoznat rektor Damir Boras? Ako rektor Boras nije upoznat, tko si daje za pravo da u ime Sveučilišta vrši kazneni progon profesora Sveučilišta? Ako je rektor Boras znao za prijavu, zašto nije obavijestio sastavnicu kako bi se profesorima osigurala pravna zaštita?

Izdvojeni članak

Sporni izbori na Filozofskom bez predstavnika razriješenog Zbora u izbornim tijelima

Na kraju želim istaknuti da se kao profesor zagrebačkog Sveučilišta zbog poziva na obavijesni razgovor od strane kriminalističke policije osjećam poniženo. Mislio sam da su kazneni progoni profesora Sveučilišta i pozivi na obavijesne razgovore prošlost, da su se zadnji odigrali 1971. Izgleda da sam bio u zabludi. Za razliku od danas, tada su rektor i Sveučilište stali ispred studenata i profesora, sprečavali njihove progone i pružali im pravnu zaštitu. Danas samo Sveučilište progoni svoje profesore.

Pozivam zbog toga Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja kao i Ministricu znanosti da dignu glas protiv institucionalnog nasilja koje je provodilo i još uvijek provodi Sveučilište u Zagrebu pod vodstvom rektora Borasa, a uz pomoć instrumentalizirane većine u Senatu. Pozivam također akademsku javnost, studente i profesore, ne samo zagrebačkog Sveučilišta nego i ostalih Sveučilišta u RH da iz principijelnih razloga dignu glas protiv kaznenog progona profesora Filozofskog fakulteta koji su samo obavljali svoju dužnost.

prof. dr. sc. Vladimir Mateljan

Copy link
Powered by Social Snap