Pretraga

Glavni studentski predstavnik o pitanju opoziva rektora Borasa: ‘Sve su opcije na stolu’

A- A+

Razgovarali smo s glavnim studentskim predstavnikom Mihovilom Miokovićem, a on nam je otkrio službeni stav studenata u Senatu o pitanju eventualne smjene rektora Damira Borasa.

Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora na zagrebačkom sveučilištu
Foto: privatna arhiva

Sutra se održava presudna sjednica Senata zagrebačkog sveučilišta na kojoj bi se, vrlo izgledno, moglo glasati o opozivu rektora Damira Borasa.

Stav svih predstavnika

Prije otprilike mjesec dana formirala se neformalna inicijativa senatora koja sada broji sigurnih tridesetak glasova za opoziv rektora Borasa. Važan i masivan dio Senata su i studentski predstavnici kojih je, sa svih razina studija, uključujući i predstavnika sveučilišnog Studentskog zbora, ukupno 12. Razgovarali smo s glavnim, inače predsjednikom Zbora Mihovilom Miokovićem, koji nam je rekao službeni stav dvanaestoro studentskih predstavnika u Senatu.

– Otvorene su sve mogućnosti i sve su opcije na stolu. Ono što mogu potvrditi službeno je da mi, studentski predstavnici, nećemo stavljati potpis ni na što, dok se ostali potpisnici inicijative ne izjasne što će biti ako dođe do eventualne smjene rektora Borasa. Primarno se to odnosi na to tko će biti obnašatelj dužnosti rektora ako do smjene dođe. Inače, ako se potpisnici inicijative ne usuglase oko prijedloga o.d. rektora, ne želimo da se dogodi da dođe do sukoba oko izbora i krize na Sveučilištu, rekao nam je Mioković.

Potvrdio nam je i kako je neformalna inicijativa upoznata sa službenim stavom studentskih predstavnika. Podsjetimo, dvanaestoro studentskih predstavnika u Senatu su imenom i prezimenom: Mihovil Mioković iz redova Studentskog zbora; s preddiplomske i diplomske razine studija u Senatu sjede Ivan Staneković, Luka Pacek, Bruna Bandula, Josip Periša, Marija Barić Đurđević, Josipa Smoljo i Marin Boban; a s poslijediplomske razine studentske predstavnike čine Marko Mimica, Ante Miličević, Ivan Perkov i Josip Papak.

Ovo je, napomenimo, znakovita promjena stava među studentskim predstavnicima. Zadnji put kad smo ih pitali što misle o inicijativi za opoziv rektora uglavnom su nam neprecizno odgovarali da će, ako do toga dođe, glasati po svojoj savjesti.

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Prije godinu dana rekli bismo da će Boras sigurno ostati rektor: Sad više nismo tako sigurni, evo i zašto

Sprema se otkaz Čoviću

Uoči sutrašnje sjednice Senata u ozbiljnoj se situaciji nalazi i Borasov najbliži suradnik, moćni prorektor Ante Čović. Kako doznaje Jutarnji list, uprava Fakulteta hrvatskih studija sprema otkaz prorektoru koji je na toj instituciji zaposlen na 10 posto radnog vremena kao profesor filozofije.

Čovića je, podsjetimo, zbog spornog radnopravnog statusa državnoj inspekciji rada prijavio resorni ministar Radovan Fuchs. Inspekcijski je nadzor rezultirao podizanjem optužnog prijedloga Općinskom prekršajnom sudu protiv Sveučilišta u Zagrebu i Marija Grčevića, pročelnika i odgovorne osobe na Hrvatskim studijima gdje se Čović, s tad već navršenih 70 godina života, zaposlio 2019. godine.

Unatoč svojoj dobi, ukupno je dobio dva produljenja ugovora o radu, a zadnje, kojim bi potencijalno radio do 74. rođendana, stopirano je početkom prošlog mjeseca kad je Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj odlučilo ne glasati o tom pitanju.

mihovil miokovic
Share via
Copy link
Powered by Social Snap