Pretraga

Golema tuga i šok na obali Save: Grad ruši legendarno ‘Sidro’

A- A+

Ako bilo kojem zagrebačkom studentu kažete riječ sidro, prva asocijacija neće mu biti metalna naprava koja zaustavlja pomicanje broda, nego legendarno mjesto na obali Save u kojemu su mnogi čekali izlazak sunca. No, kultno okupljalište ‘Sidro’ od danas više ne postoji. Grad Zagreb krenuo je jutros s njegovim rušenjem.

Na Facebook stranici ‘Sidra’ jutros su osvanule fotografije koje prikazuju kako bageri ruše ovo omiljeno okupljalište mnogih generacija zagrebačkih studenata. ‘Sidrom’ je upravljala udruga ‘Crkva svetog Maradone’, čiji nam članovi kažu kako o rušenju uopće nisu bili obaviješteni te su potezom Grada ostali šokirani.

Grad počeo rušiti bez ikakve obavijesti

Izdvojeni članak

Sljedećih mjesec dana ne morate biti zombi: Evo kako preživjeti sezonu brucošijada

– Ja sam tamo puštala glazbu dvije godine tako da nam je danas svima teško jer se to dogodilo bez ikakvog pravnog rješenja. Rušenje provodi Grad Zagreb. Jutros su bageri došli bez ikakve najave i bez ikakvog pravnog rješenja, a ta je zemlja privatno vlasništvo jedne osobe koja to daje u najam udruzi ‘Crkva svetog Maradone’. Građevinski radnici pozvali su jednog od članova uprave udruge koji je ‘Sidro’ vodio dva desetljeća i on je jutros prisustvovao tom događaju. Nije mogao ništa, oni su tamo došli i to krenuli rušiti, kaže nam Ivona Vrsaljko.

Dodaje, sumnja kako će Grad ondje izgraditi nekakvo novo okupljalište slične vrste.

– Moje osobno mišljenje jest da je to smetalo ‘Ljetu na Savi’. Fizički mi njima nismo smetali jer nismo na velikoj površini, nego su nas vidjeli kao svojevrsnu konkurenciju i mjesto gdje ljudi odlaze pa su to odlučili ugasiti, kaže nam Ivona.

Pitali smo ju kako se zbog svega danas osjeća.

– Osjećam se jako prazno, to je ta riječ. Mislim da ovome gradu treba takvo mjesto zato što je drugačije od ostalih mjesta i bilo je otvoreno prema svakome tko je dolazio, mogao je doći uistinu bilo tko, zaključuje Ivona.

Posjetitelji zatečeni viješću

Kako bivši tako i sadašnji posjetitelji ovog kultnog mjesta, jutros su ostali zatečeni i ožalošćeni viješću da ovo legendarno okupljalište savskih studenata odlazi u povijest.

Izdvojeni članak

Pretjerali ste s pićem? Ne brinite, postoji nekoliko načina za ublažavanje mamurluka

– Kraj jedne kulture izlazaka koji su studentima značili vrhunsku zabavu uz vrhunsku glazbu i sve to u blizini našeg studentskog doma, kazala nam je kratko donedavna stanarka doma na ‘Savi’, Ana.

Sličnih je osjećaja i studentica Klara, također bivša stanarka ‘Save’.

– Srce mi se steglo kad sam vidjela da se danas ruši ‘Sidro’ uz kojeg me vežu divne uspomene. Zapravo, u magli su mi sva sjećanja što samo potvrđuje koliko je bilo dobro. Uvijek si znao da je izlazak bio dobar kad jutro dočekaš u ‘Sidru’, veli nam Klara.

Napomenimo za kraj kako smo nadležnom uredu Grada Zagreba poslali upit zbog čega je donesena odluka za rušenjem ‘Sidra’ i temeljem koje pravne odluke je kultno mjesto urušeno, kao i hoće li se ondje otvoriti slično zabavno okupljalište. Odgovor do zaključenja teksta nismo dobili, a čim pristigne, o njemu ćemo pravovremeno izvijestiti javnost.

Dopuna teksta, 7. studenoga u 16:05

Prema informacijama koje smo naknadno dobili, zemljište nije u privatnom, nego u vlasništvu Grada Zagreba.

U međuvremenu nam je pristigao i odgovor Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, kojeg prenosimo u cijelosti.

Povodom upita vezanih za rušenje predmetne splavi, obavještavamo Vas da je investitoru iste izdano rješenje da je postavi u skladu s lokacijskom dozvolom, odnosno, ukoliko to ne učini, da je ukloni  s predmetne lokacije. Naime, splav se treba nalaziti u koritu rijeke Save, a ne na mjestu na kojem je postavljena. Investitor se na rješenje nije žalio te je isto postalo pravomoćno. Budući da investitor nije sam postupio po pravomoćnom rješenju, provodi se uklanjanje po trećoj osobi, a na trošak investitora.

Golema tuga i šok na obali Save: Grad ruši legendarno ‘Sidro’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap