Pretraga

Gotove muke po prijevozu: Stigao je Studocikl

civitaszagreb.hr

Obzirom da je javni prijevoz sve skuplji, studenti su se na kreativan način dosjetili kako brže stići do željenog odredišta u gradu. Riječ je o Studociklu, gradskom biciku koji će od ove akademske godine služiti studentima i fakultetskom osoblju. Tek ih ima dvadeset u gradu, no projekt će se širiti.

– Znamo da je automobil statusni simbol, no mi pokušavamo na mala vrata popularizirati bicikl, kazao nam je Mario Ćosić s Fakulteta prometnih znanosti, koji je vodio cijeli projekt.

Za početak će postojati dva terminala, jedan u sveučilišnom kampusu Borongaj, a jedan na Fakultetu promentih znanosti u Vukelićevoj ulici u Zagrebu.

– Fakultet je podijeljen na dvije lokacije, a da student dođe od jedne do druge treba mu 45 minuta javnim prijevozom. Studociklom će stići za svega 10 minuta, objasnio je Ćosić.

Za korištenje samog bicikla, studenti će se prijaviti preko web stranice kao što čine i na studomatu. Nakon toga će na porti zatražiti od dežurne djelatnice ključeve lokota Studocikla i sljedeća tri sata ga mogu besplatno voziti.

Trenutno je broj ograničen na svega 20 bicikala, no vrlo je vjerojatno da će projekt poprimiti širi kontekst nakon što prođe prva faza. Napominjemo da su financijska sredsva osigurana u okviru projekta Civitas Elan, odnosno iz fondova Europske unije. Stoga je za korisnike Studocikla ova aktivnost u potpunosti besplatna.