Pretraga

Gotove prijave za smještaj u studentskim domova: Brucoši otkrili kako su se snašli u cijelom procesu

A- A+

Nedavno su završile prijave na natječaj za ostvarivanje prava smještaja u dom i sada kreće period iščekivanja. Mnogima je upravo to vrijeme najnapetije, kada ne znaju još imaju li riješen smještaj ili ne.

Foto: Dominik Smolak

Smještaj u studentskom domu je sasvim sigurno najbolji način za provesti studentske godine. Osim što je najjeftinije (očito), daju priliku za socijalizaciju kakvu ne može ništa nadomjestiti. Jednostavno, dom imaju svoju dušu i to mogu potvrditi svi koji su prošli domski život. Čak će i oni koji su živjeli u stanu priznati da su nekad zavidjeli studentima u domu.

Nećemo se lagati, život u domu nije za svakoga i sasvim sigurno u nekom trenutku (kad dobijete diplomu) prestaje biti prihvatljiv. Ali, većina će se odlično snaći u tijesnim studentskim sobama. Stariji studenti već znaju sve to, ali i ove godine dolaze brucoši koje tek čeka studij, pa samim time i odlazak od kuće.

Kada tek upisujete fakultet, imate stres sa svih strana. Osim što ste tek završili s državnom maturom i upisima, čeka vas panika oko odlaska od kuće, ali i panika oko smještaja. Čak i kad bi se uspjelo zanemariti to da ne znate gdje ćete živjeti, često je stresan i sam proces prijave na faks. Kako su se u tome snašli ovogodišnji brucoši?

Izdvojeni članak

Velika navala na studentske domove u Zagrebu: Oko 3.500 prijavljenih ostat će bez sobe

– Ovo je prvi put da se prijavljujem na natječaj stoga sam imala određenih nedoumica pri popunjavanju svih  potrebnih dokumenata, no studentski centar je stalno bio dostupan i odgovorili su mi na sva pitanja. Još nisam računala bodove za dom, no smatram da bih mogla dobiti s obzirom na dodatne bodove na temelju državnog natjecanja i školovanja brata. Kriteriji me nisu iznenadili jer sam već prije čitala o tome te sam na temelju toga pretpostavljala na temelju čega bih mogla dobiti bodove. Ako ne dobijem dom, planiram potražiti neki stan što će možda biti malo veći problem s obzirom na cijenu stanova, rekla nam je Valentina (19) koja je upisala Ekonomski fakultet u Rijeci.

Velika razlika između toga koliko plaćate za smještaj u domu i koliko dođe stan je jedan od velikih uzroka problema kod studenata. Brucoši većinom nemaju problema s ostvarivanjem prava smještaja u domu, ali se zato kasnije to dosta promijeni. Ipak, naši brucoši trenutno ne brinu oko toga, već oko odabira doma.

Grupe na WhatsApp-u

– Ovo mi je prvi put da sam se prijavljivao za natječaj za dom, nisam imao većih problema, a i nalazio sam se u grupi na WhatsApp-u pa sam ondje dobio odgovor za svaku nejasnoću. Već sam računao bodove (naravno, otprilike jer ne znam koliki je prosjek generacije) i trebao bih imati oko 2200 bodova što bi mi trebalo biti sasvim dovoljno za Cvjetno naselje, dom u kojem namjeravam živjeti. Vjerujem da ću dobiti dom, stoga nisam ni razmišljao o drugoj opciji, možda ne Cvjetno, al u drugi odabir (Ante Šarčević) vjerojatno ću upasti. Kriteriji za upis su manje više u redu, mišljenje je Jakova (19) s Farmacije u Zagrebu.

Iako je pandemija dosta negativno utjecala na jako puno stvari, istina je i da su se neke stvari dosta pojednostavile. Tako je i činjenica da je sve moguće obaviti online uvelike olakšala puno stvari, pa i prijavu na natječaj za smještaj u studentskom domu. Pomaže naravno i umrežavanje brucoša putem društvenih mreža.

– Budući da sam prvi puta ove godine upisala fakultet, također sam se i prvi puta prijavila na natječaj za studentski dom. Snalaženje nije bilo teško jer je bilo točno navedeno što nam je potrebno od dokumentacije. Problema uopće nije bilo jer su svi obrasci koje smo trebali bili popisani i mogli smo ih preuzeti preko navedenog linka. Bodove za dom nisam računala, ali sam se u natječaju posebno bazirala na mogućnost dobivanja dodatnih bodova i iskreno se nadam da ću dobiti dom. Smatram da su kriteriji primjereni i da su sasvim u redu s obzirom na to da se vjerojatno puno učenika i studenata odlučuje za smještaj u dom. Ako ne dobijem dom to će biti problem jer su stanovi relativno skupi, a i nikada ne znate kakav najmodavac može biti. Uz to nije lako pronaći stan blizu fakulteta, požalila nam se Marinela (19).

Najmodavci?

Odlazak u stan, iako djeluje kao studentski san, je ustvari jako daleko od toga. Odlazak u stan znači brigu oko plaćanja režija, brigu oko stana kao takvog, ali i brigu oko najmodavaca. Kako znati kod koga idete u stan? Nikako. Puno je lakše nositi se s upravom studentskog doma, negoli s najmodavcem.

– Prijavila sam se na natječaj za smještaj u dom jer mi je to bolje nego tražiti stan u Rijeci. Proces prijave je bio online: morali smo popuniti obrasce te poslati sve potrebne dokumente poštom na njihovu adresu do 23. srpnja. Nisam imala problema sa slanjem dokumentacije, jedino je bilo malo nejasnoća u samom natječaju, nisam znala na što se odnose dodatni bodovi i kako ih skupiti jer sam ovu godinu brucoš, ali shvatila sam na kraju. Nisam si računala bodove jer ne znam kako ih točno izračunati, ali mislim da bih trebala imati dovoljno za dom. Iskreno nisam mislila da su tako jednostavni kriteriji po kojima netko ostvari pravo na smještaj u domu- Ako slučajno ne dobijem dom, to će biti veliki problemi za mene zato što doslovno ne znam tko iznajmljuje stanove ili nešto slično, priznala nam je Danijela (19) s Filozofskog u Rijeci.

Često su najmodavci velik trn u oku studentima – kao student ste ili sami doživjeli neko neugodno iskustvo ili ste čuli za neku horor priču. Najlakše je onima koji poznaju svoje najmodavce, ali nisu svi te sreće…

Gotove prijave za smještaj u studentskim domova: Brucoši otkrili kako su se snašli u cijelom procesu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap