Pretraga

Grad Zagreb uveo nove mjere: Stižu i kontrole pred HNK i u studentska naselja

A- A+

Grad Zagreb objavio je u utorak nove epidemiološke mjere. Osim što su maske obvezne u svim zatvorenim prostorima gdje se odvijaju gospodarske djelatnosti, nošenje maski obvezno je i na otvorenom – onda kad se ne može održavati razmak od dva metra. Uvode i strože kontrole ispred HNK i u studentskim naseljima.

HNK je glavno okupljalište mladih u Zagrebu | foto: srednja.hr

Grad Zagreb objavio je nove epidemiološke mjere. Neke od njih tiču se isključivo mladih.

– S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na području Zagreba te nastavno na mjere koje je jučer donio Nacionalni stožer, gradski stožer je na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a uz suglasnost gradonačelnika Milana Bandića, donio program mjera za grad Zagreb, pojašnjavaju iz Grada.

Pojačavaju se mjere nadzora na neformalnim okupljanjima u gradu Zagrebu, a konkretizirali su i gdje: ispred HNK, ispred ugostiteljskih objekata, u studentskim naseljima i drugdje.

Obvezne maske i vani kad nema dva metra razmaka

Evo ostalih mjera:

Izdvojeni članak

[Glas studenta] ‘Želim čitateljima otkriti kako svijet izgleda iz perspektive huligana kod HNK’

  • Obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima (u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja).
  • Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra.
  • Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite.
  • Povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć s obzirom na kapacitete Zagrebačkog električnog tramvaja.
  • Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovoreni su za provođenje epidemioloških mjera.
  • U domovima za stare i nemoćne kojima je vlasnik Grad Zagreba, gdje god je moguće, organizirati smjenski rad.

I policija se bavi kršiteljima mjera

Izdvojeni članak

[VIDEO] Stotine studenata tulumarilo na Savi bez pridržavanja mjera: ‘Ovo je sebično’

Iz policije kažu da kažnjavaju prekršaje.

Imamo jedno kršenje samoizolacije i jedno kršenje pravila nacionalnog stožera, rekao je voditelj operativno-komunikacijskog centra PU zagrebačke Stipo Mandić. 

Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić, uz apel za pridržavanje svih epidemioloških mjera, najavila je i da će se uoči blagdana Svih svetih, a od 24. listopada za 30% povećati kapacitet javnog gradskog prijevoza prema grobljima.

– protekla 24 sata zabilježena su 84 slučaja novozaraženih osoba , a u NZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’ provedeno je 1139 testiranja.

– Za 748 osoba izrečena je mjera samoizolacije, izvijestili su danas predstavnici gradskog stožera civilne zaštite.