Pretraga

Gradonačelnik se jutros malo premišljao pa ipak predao ključeve grada: Od danas studenti gospodare Rijekom

A- A+

Dva puta godišnje u Rijeci, kontrolu nad gradom gradonačelnik povjerava u druge ruke. Prva je prigoda nadaleko poznati riječki karneval, kada gradom vladaju maškare, a druga je prigoda kada Rijekom zagospodare studenti. Upravo danas riječki su studenti od gradonačelnika Obersnela preuzeli ključeve grada kojim će vladati cijeli naredni tjedan. Naime, započeo je veliki festival studenata – Student Day Festival, s bogatim programom u kojem i studenti i građani mogu pronaći nešto po svom ukusu.

Student Day Festival | Foto: Facebook Student Day Festival

U Rijeci je danas započeo Student Day Festival, veliki festival studenata Sveučilišta u Rijeci. Veliko je to, šestodnevno studentsko događanje u organizaciji riječkog Studentskog zbora, koje se održava devetu godinu zaredom.

Obuhvaća cijeli niz aktivnosti, od znanstvenih, sportskih, kulturnih i zabavnih događanja, a sve kulminira velikim koncertima u petak i subotu, s glazbenim imenima i veličinama kojih se ne bi posramili i jaki glazbeni festivali.

Studenti preuzeli grad: ‘Sljedeće godine jedino se možemo probati nadmašiti’

Studenti su danas i službeno zavladali Rijekom, naime, gradonačelnik Vojko Obersnel predao je ključeve grada predsjednici Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Pegi Pavletić.

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Uz svijetle primjere dobre prakse, čini se da je lakše poslati raketu na Mars, nego uvesti Građanski odgoj

– Kao što vidite, malo sam kasnio jer sam se premišljao da li da predam ključeve grada. Šalim se, naravno. Opće je poznata stvar da se ključevi predaju u dvije prigode – karneval i dani studenata Sveučilišta u Rijeci. Mislim da su studenti našeg Sveučilišta to stvarno zaslužili načinom na koji organiziraju ove dane koji nisu samo koncert nego i čitav niz drugih događanja, rekao je Obersnel prilikom predaje ključeva grada i dodao da očekuje da studenti čuvaju grad i vrate ključ nakon što sve završi.

Predsjednica riječkog SZ-a Pegi Pavletić ukratko je predstavila što će se sve zbivati narednih dana na velikom riječkom studentskom festivalu.

– Kao i svake godine, prezentiramo naše udruge, pokazat ćemo i naš natjecateljski duh, imat ćemo i prezentaciju znanstvenih aktivnosti, a tu je i veliko srce koje se trudimo pokazati kroz humanitarne aktivnosti. Velik dio festivala, koncertni dio, odvija se 18. i 19. svibnja, a izvođači su izuzetno dobri. Jedino što nam preostaje je sljedeće godine probati nadmašiti ono što smo ove godine ostvarili, kazala je Pavletić.

Strašan lineup koncerta: Stižu Hladno pivo, TBF, Krankšvester…

Izdvojeni članak

[VIDEO] Ovo morate vidjeti: Krankšvester objavio mrak spot koji se sprda s danceom 90-ih

Na besplatnim koncertima 18. i 19. svibnja nastupit će T.B.F., Bajaga & Instruktori, Krankšvester, S.A.R.S.Hladno pivo, Sajsi MC, Filip Motovunski, Marina Karamarko i brojni drugi. Koncertima u petak i subotu prethodit će, pak, brojne druge studentske aktivnosti.

Humanitarne aktivnosti obuhvaćaju dobrovoljno darivanje krvi studenata i građana, a tu je i Stand UP komedija u klubu Palach gdje će se prikupljati donacije za opremu Studentskih naselja na Sveučilištu u Rijeci.

Kulturna događanja Student Day Festivala obuhvaćena su Culture Weekom kojim se proteže tema granice kao aktualnog pojma kojeg se može shvatiti na više načina. Bilo da se radi o geografskim, političkim, ideološkim granicama, granicama identiteta, roda, ali i onim fizičkim i psihičkim.

Na riječkom Korzu 18. svibnja građanima će se predstavljati studentske udruge, a na Korzu će se odvijati i sportski program. Studenti će moći odmjeriti snage u nogometu, košarci i badmintonu te se moći uključiti u hodanje u okolici Rijeke.

Riječka rektorica: ‘Ovo je jedinstven događaj, riječka priča i priča Sveučilišta u Rijeci’

Izdvojeni članak

Rektora bira veoma uzak krug ljudi, a na Sveučilištu u Rijeci odlučili su to promijeniti i učiniti izbore demokratičnijima

Dio programa je i znanstveni kutak u kojem će se na radionicama moći izrađivati prirodna kozmetika, a tu su i SciCafe i Putujući znanstvenici s ciljem popularizacije znanosti.

Bogatim programom ponosi se i rektorica Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, koja je jutros također prisustvovala predaji ključeva grada u studentske ruke.

– Ovo je jedinstven događaj, riječka priča i priča Sveučilišta u Rijeci, koja već ima svoju dugogodišnju tradiciju, gdje studenti ne samo pokazuju što mogu i koliko mogu, koliko su aktivni, nego pokazuju i proaktivnost. Ja sam kao rektorica ponosna i zadovoljna i čestitam još jednom Studentskom zboru i svim suradnicima na uspješno odrađenom poslu, rekla je Prijić Samaržija i dodala kako se radi o najboljem studentskom zboru u Hrvatskoj.

Cijeli program Student Day Festivala možete proučiti na web stranici, kao i na Facebook stranici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap