Pretraga

Grijanje domova: Studenti u Sarajevu se smrzavaju i kriomice pale grijalice, a u Zagrebu otvaraju prozore

A- A+

Padom temperature počinje se grijati svaki stan, kuća ili soba kako bi se osigurali normalni uvjeti za život. No, stanari Studentskog doma ‘Bjelave’ u Sarajevu već nekoliko godina zimu provode u neuvjetnim sobama koje odlikuje slabo grijanje. Zbog toga naše kolege u glavnom gradu susjedne BiH preživljavaju hladne dane pod slojevima pokrivača kao i dodatnim grijalicama, iako iste nisu dozvoljene. Zagrebački studentski domovi su dosta stari, kao što je slučaj i sa SD ‘Bjelave’, no u zimskim danima su jako dobro grijani pa se tisuće stanara ne smrzavaju niti traže pokrivač viška. Provjerili smo s pomoćnicom ravnatelja za studentski smještaj zagrebačkog SC-a Ružicom Rajšić na koji način osiguravaju ugodne i tople sobe u starim i loše izoliranim domovima.

Foto: srednja.hr

Od četiri studentska doma, koliko ih je pod upravom Studentskog centra u Zagrebu, samo na Savi postoje novi i relativno dobro izolirani paviljoni. No, koliko god se studenti žalili na stari namještaj, male i loše izolirane sobe, bar se na temperaturu u hladnim zimskim danima ne mogu požaliti, što nije slučaj sa stanarima SD ‘Bjelave’ u Sarajevu.

Izdvojeni članak

Radnici trgovine u SD Stjepan Radić zbog straha zatvorili vrata Konzumu

Koriste nedozvoljene grijalice jer se smrzavaju

Studenti koji nastanjuju spomenuti dom traže kompletnu rekonstrukciju zgrada i soba koje su u katastrofalnom stanju, piše Dnevni avaz. Naime, iz Studentskog centra u Sarajevu poručuju kako za obnovu ‘Bjelave’ nemaju sredstava, a obećanje koje je dala Kantonalna vlada o financiranju rekonstrukcije paviljona ostalo je samo puka riječ.

Izuzev činjenice da većina tuš kabina nije u funkciji, toaleti se ne mogu zatvoriti, neprestano curi voda te nemaju bežični internet, stanari tog doma u zimskim danima ne mogu živjeti u sobama zbog hladnoće.

– Toplina se gubi jer prozori propuštaju. Jedan radijator ne može zagrijati prostoriju. Iako su zabranjene, prinuđeni smo koristiti grijalice, jer je hladnoća neizdržljiva, izjavio je student Husein Tučić za Dnevni avaz.

Ravnatelj sarajevskog SC-a Emir Kadrić objašnjava kako su u ‘Bjelavi’ umanjili kapacitet za 300 postorija koje su ocijenili neuvjetnima te da je plan o renoviranju propao jer im obećana sredstva nisu prikupljena.

Izdvojeni članak

Studentski dom Šara: Zbog nedostatka menze rađa se ideja o postavljanju roštilja

Stanari zagrebačkih domova zadovoljni temperaturom

Studenti koji nastanjuju zagrebačke domove, ali i uprava SC-a te rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, također se žale se na loše stanje Save, Cvjetnog, Lašćine i Šare. Iako se radi o jako starim i loše izoliranim zgradama, izuzev novih paviljona na Savi, ali stanari uživaju u toplini svoji soba cijele zime.

Pomoćnica ravnatelja za smještaj u zagrebačkom SC-u Ružica Rajšić nam je otkrila na koji im način polazi za rukom da se svi domovi zagriju i zašto se studenti ne žale na temperature u svojim sobama. – Povezani s Gradskom toplanom tako da se sobe u domovima kreću grijati istog dana kada i ostale zgrade koje su na toplani. Određen je rok paljenja 1. listopada, no to opet ovisi o vremenu i temperaturi. Ove godine je bilo jako toplo tako da su se zagrebački domovi počeli grijati tek 8. listopada, objasnila nam je Rajšić.

Dodala je da se temperatura u svom domovima održava na istoj razini, kao i samo puštanje grijanja, a potonje je obrazložila činjenicom da su svi domovi u jednako lošem stanju pa se trebaju jednako i tretirati. Na upit otkad je SC povezan s Gradskom toplanom, pomoćnica ravnatelja za smještaj nam je rekla da ne zna točan datum, no istaknula je kako radi u Centru već 20 godina te da su se domovi u tom vremenu grijali kao i danas – preko Gradske toplane.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap