Pretraga

Gube li studenti prava novim Zakonom o visokom obrazovanju? Studentica odgovorila onima koji su to tvrdili

A- A+

Proljetos su studentski predstavnici na Sveučilištu u Zagrebu proizveli veliku dramu. Objavili su da studenti novim prijedlogom Zakona o visokom obrazovanju, koji je sad već i donesen u Saboru, gube niz prava – zdravstveno osiguranje, psihološku pomoć, angažman u studentskim organizacijama. Dijana Radovniković iz 300=300 prisjeća se nastale drama i pojašnjava hoće li studenti izgubiti i jedno pravo kad novi Zakon uskoro stupi na snagu.

studentski centar zagreb

Studentski centar Zagreb
Foto: Ivan Božić; srednja.hr

Nedavno smo u podcastu portala srednja.hr ugostili Dijanu Radovniković, jedno od najistaknutijih studentica u Hrvatskoj. Široj je javnosti najpoznatija kao jedna od predvodnica i aktivistkinja inicijative 300=300 koja se borila i uspješno izborila za prava studenata stručnih studija. Prvo su njihovim aktivizmom izjednačene kvalifikacijske razine, a novim će Zakonom o visokom obrazovanju dobiti i novu titulu – magistar struke – nakon završetka stručnog diplomskog studija.

Izdvojeni članak
sczg studenti crno bijelo

Neki studenti bi, zbog drame s pravima, htjeli rušiti cijeli zakon: To je potpuno apsurdno

Dijana se osim stručnim studijima, bavila i pitanjima prava studenata. Stoga smo s njom razgovarali i o novom Zakonu o visokom obrazovanu. Proljetos su studentski predstavnici na Sveučilištu u Zagrebu stvorili popriličnu dramu tvrdeći da će studenti izgubiti niz prava, od zdravstvenog osiguranja pa do angažmana u studentskim organizacijama.

– Ne, ne gube studenti ništa. To su prava zajamčena drugim aktima, propisima, pravilnicima. Ne mora sve biti eksplicitno navedeno u Zakonu o visokom obrazovanju. Sjećam se panike koja je zavladala, stalno je zvonio mobitel, hoću li izgubiti pravo na zdravstveno… Tadašnji cilj studentskih predstavnika je bio, što, ne znam, dizanje panike? To je bilo vrlo zločesto, razmišljala sam i može li se podići neka kaznena prijava protiv tih studentskih predstavnika, kazala je, među ostalim, Dijana.

Što je o tome precizno rekla možete vidjeti u kratkom videu ispod.

Cijeli podcast s Dijanom Radovniković pogledajte ispod. Dodali smo i oznake na vremensku crtu tako da možete pogledati točno dio podcasta, preciznu temu koja vas zanima.

Copy link
Powered by Social Snap