HAZU svake godine među studentima bira kandidate koji će se stipendirati na Harvardu

Zahvaljujući ostavštini Zlatka i Joyce Baloković, hrvatski studenti koji upišu poslijediplomski studij na Harvardskom sveučilištu mogu se prijaviti na natječaj za stipendiju iz fonda koji nosi imena zagrebačkog violinista i njegove izabranice. ‘Fondom Zlatko i Joyce Baloković’ raspolaže Harvardsko sveučilište, a Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ima pravo prvenstva predlaganja kandidata. Natječaj za stipendiju koja će pokrivati iduću akademsku godinu je otvoren od 15. siječnja do 15. veljače.

Sveučilište Harvard

Mnogi hrvatski studenti odlaze u inozemstvo u potrazi za što kvalitetnijim poslijediplomskim studijem. Iako bi se većina rado upisala na Harvardsko sveučilište, zbog velikih financijskih izdataka od tog sna odustaju. No zahvaljujući ‘Fondu Zlatko i Joyce Baloković osnovanom 1967. godine, hrvatski građani koji upišu poslijediplomski studij na tom prestižnom američkom sveučilištu, mogu ostvariti pravo na stipendiju.

Stručnjaci tvrde: Harvardu nije težak, a studenti i koji ne zaslužuju dobivaju odlične ocjene

Ostavili novac Harvardu za hrvatske studente

Zlatko i Joyce Baloković su poslije svoje smrti predali određeni novčani iznos Harvardskom sveučilištu za stipendiranje hrvatskih građana na poslijediplomskom studiju na Harvardu. Kako su Balokovići željeli, Fondom raspolaže Harvardsko sveučilište, a Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ima pravo prvenstva predlaganja kandidata.

HAZU svake godine predlaže jednog ili više kandidata za financiranje poslijediplomskog studija na bilo kojoj školi Harvardskog sveučilišta, a prije prijave na natječaj kandidati sami moraju obaviti postupak prijave na neki od poslijediplomskih studija na spomenutom američkom sveučilištu.

– Kandidat mora udovoljiti svim zahtjevima koji su navedeni u tekstu natječaja, a na temelju znanstvene izvrsnosti Uprava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti radi rang listu prijavljenih kandidata, objasnila nam je Jelena Đukić iz HAZU-a. Dodala je da konačan odabir stipendista određuje Harvardsko sveučilište.

Odbor za opće stipendije određuje visinu iznosa

Visina stipendije kao i troškovi koje će pokriti u nadležnosti je Odbora za opće stipendije koje donosi i konačnu odluku o stipendistima.

Video: Studenti Harvarda pokazali katastrofalno neznanje

– Uobičajeno je da stipendija pokrije troškove školarine i boravka. Harvardsko sveučilište također odlučuje hoće li stipendirati jednog ili više kandidata, istaknula je Đukić dodajući da je postupak upisa na poslijediplomski studij na Harvardu potrebno pokrenuti prije raspisivanja natječaja za Balokovićevu stipendiju.

Stipendiju Baloković za akademsku godinu 2013./2014. dobili su Alen Žunić koji pohađa poslijediplomski studij MDEES History and Philosophy of Design na Harvard Graduate School of Design te Hanu Ernstu koji pohađa LLM program na Harvard Law School.

Natječaj za akademsku godinu 2014./2015. bit će otvoren 15. siječnja i trajat će do 15. veljače 2014. godine, a detalje o natječaju možete potražiti na sljedećem linku.

Odgovori