Pretraga

HAZU zavijen u crno: Umro cijenjeni akademik i dugogodišnji profesor zagrebačkog faksa

A- A+

Mirko Zelić, cijenjeni akademik, dobitnik Reda hrvatskog trolista i Reda Danice hrvatske za zasluge tijekom rata, preminuo je danas u 87. godini života. Bio je istaknuti rudarski inženjer, stručnjak za proizvodnju i transport nafte i prirodnog plina. Posljednje 22 godine bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

akademik mirko zelić

Akademik Mirko Zelić preminuo je u 87. godini života
Foto: HAZU

Akademska zajednica danas je zavijena u crno. Nakon vijesti o preranoj smrti profesora matematike na Sveučilištu u Osijeku, iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti javili su još jednu tužnu vijest. U 87. godini života umro je akademik Mirko Zelić, istaknuti hrvatski rudarski inženjer, stručnjak za proizvodnju i transport nafte i prirodnog plina.

Radio je u INA-Naftaplinu

Zelić se rodio 8. studenog 1936. u Kandiji kraj Bugojna. Diplomirao je 1964. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1982. i doktorirao. Radio je u INA-Naftaplinu, gdje je od 1995. do 2001. bio direktor Sektora proizvodnje nafte i plina te izvršni direktor poduzeća od 2004. do 2008.

Od 1990. bio je redoviti profesor Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Predavao je kolegije Rudarstvo, Pridobivanje nafte i plina te Tehnologija sabiranja i transporta nafte i plina. Redoviti član HAZU postao je 2000., ali je s tom institucijom počeo surađivati tri godine ranije, kao član suradnik.

Od 2004. do 2010. u HAZU-u je obnašao dužnost tajnika Razreda za tehničke znanosti, a od 2011. do 2018. člana Predsjedništva HAZU-a. Bio je predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU-a od 1999. do 2017, a od 2017. do smrti predsjednik Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku. Bio je i predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa od 2004. do 2018. te glavni urednik časopisa Nafta i plin od 2004. do 2015.

Izdvojeni članak

Tuga na osječkom faksu, preminuo profesor: ‘Ostali smo bez predanog nastavnika i dobrog čovjeka’

Dvije nagrade za djelovanje tijekom rata

Preminuli akademik istraživački se bavio termodinamikom i fizikom višefaznog protjecanja fluida kroz cijevi, optimizacijom proizvodnih i sabirno-otpremnih sustava nafte i plina, projektiranjem dubokih plinskih i plinsko-kondenzatnih bušotina, povećanjem proizvodnje nafte i plina, tehnologijom utiskivanja i odlaganja tehnološkog otpada u duboke geološke formacije.

Objavio je, kako ističu iz HAZU-a, preko 50 znanstvenih radova koji su pridonijeli razvoju znanosti u području naftnog rudarstva te brojne stručne radove koji su pridonijeli razvoju tehnologije proizvodnje nafte i plina. Uz ostalo autor je djela Tehnologija pridobivanja nafte i plina eruptiranjem i plinskim liftom (1977.), Tehnologija sabiranja i pripreme nafte i plina za transport (1987.), Tehnologija transporta nafte i plina magistralnim cjevovodima (2002.) i Tehnologija proizvodnje nafte dubinskim crpkama (s Marinom Čikešom, 2006.). Bio je autor osam inovacija koje su znatno utjecale na racionalizaciju, optimizaciju i profitabilnost procesa proizvodnje nafte i plina.

Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u ratu dobio je 1997. odlikovanje Red hrvatskog trolista, a 2007. Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu. Sprovod akademika Zelića održat će se u utorak 10. siječnja u 12.30 na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Copy link
Powered by Social Snap