Pretraga

Hoćemo li na predavanja samo uz covid putovnicu: ‘Mislim da bih u tom slučaju onda odustala od fakulteta’

A- A+

Bliži se početak nove školske godine, ali i početak nove akademske godine. Otkako je počela pandemija, obrazovanje se našlo u velikom problemu, pa tako i studenti. Svi se žele samo vratiti u dvorane, a sad se čini da bi to moglo postati moguće – uz covid putovnicu?

Foto: Unsplash; Element5 Digital

Posljednjih godinu i pol se ne događa ništa normalno, već je svaki dan neka nova izvanredna situacija. Naravno, pandemija je najaktualniji problem koji se pokušava riješiti već mjesecima, ali čini se neuspješno. Jedno od rješenja je i cijepljenje, koje kod nas i nije toliko zaživjelo.

Početak nove školske godine je iza ugla, a još malo pa će i početak nove akademske. Za razliku od osnovnih i srednjih škola, visoko obrazovanje je ipak nešto drugačije i teže je organizirati nastavu uživo u trenutnim uvjetima. Zato se sve veći broj sveučilišta odlučuje na drastičan potez, a to je potreba za covid putovnicom.

Kod nas se još uvijek ne zna kako će izgledati nastava na fakultetima, ali u susjednim zemljama su već gotovi planovi, pa je tako u Italiji odlučeno da je potrebno imati covid putovnicu kako bi se moglo prisustvovati predavanjima, koja će se održavati uživo. Što o tome misle naši studenti?

Izdvojeni članak
Blaženka Divjak

Bivša ministrica o početku treće po redu pandemijske školske godine: ‘Sve ovo predugo traje’

– Moje iskustvo s online nastavom je raznoliko, neki kolegiji su bili organizirani bolje, a neki manje dobro. U svakom slučaju, preferiram nastavu uživo. Cijepila sam se i imam covid putovnicu. Mislim da je covid putovnica brz i efikasan način praćenja tko je cijepljen, pogotovo obzirom na to da je implementiran na europskoj razini. Što se tiče postavljanja uvjeta za pohađanje nastave, ja bih rekla da to nije iznenađujuće. Živimo u covid vremenu već preko godinu i pol, a cjepivo je najbliže sto možemo doci potpunoj zaštiti i dostupno svima tako da razumijem motivaciju iza toga. Mislim da postoji mogućnost za uvođenjem takve prakse i u Hrvatskoj, a očekujem da će reakcije, kao i oko svega ostaloga, biti podijeljene, rekla nam je Sara (23) s FER-a.

Ako smo išta naučili u ovo vrijeme pandemije, onda je to da smo podijeljeni u svakom mogućem aspektu. Ipak, cjepiva su doprinijela tome da se to odvede na jednu novu razinu. Tako je i kada su u pitanju covid putovnice – mnogi ukazuju na neke nelogičnosti po tom pitanju.

Načelno dobra ideja

– Sada završavam prvu godinu diplomskog, imala sam online nastavu cijelu ovu godinu i cijeli drugi semestar prijašnje (osim prvog tjedna nastave). Online nastava definitivno ima svojih pozitivnih strana – meni se jako sviđa što se sva predavanja snimaju, što mi dopušta da propustim predavanje pa nadoknadim kasnije, da premotam ako mi nešto nije jasno, da gledam na x2 brzini ako profesor priča anegdote iz svog života… Ali naravno da je nastava uživo normalno stanje stvari i to je ono čemu se svi želimo vratiti. Nisam se još cijepila jer imam covid putovnicu na temelju preboljenja, pa čekam da ona bude pri isteku prije nego što se idem cijepiti. Mislim da su covid putovnice načelno dobra ideja, ali imaju svojih nedostataka. Npr., obavezno je imati ju za ući u restoran, ali zaposlenici restorana nemaju pravo tražiti vas osobnu ispravu, što u prijevodu znači da se može pokazati bilo čija covid putovnica. Osim toga, moj kolega iz Libanona pri povratku od doma mora u 10-dnevnu karantenu, iako je cijepljen s 2 doze u EU i ima covid putovnicu – to mi nema nikakvog smisla, objasnila nam je Matea (23) sa strojarstva u Italiji.

Naša sljedeća sugovornica se nije cijepila i protiv je cijepljenja. Ukratko nam je iznijela svoje mišljenje i argumente, kao i plan u slučaju da covid putovnica postane uvjet za slušanje predavanja.

– Nisam se cijepila, a ni ne planiram u budućnosti. Trenutno imam potvrdu o preboljenu iako mi nema smisla što mi vrijedi samo 6 mjeseci s obzirom na to da sam mjesec dana nakon prvog testiranja ponovno bila pozitivna i opet nisam ništa mogla. Smatram da ne bi trebali uvoditi nikakve covid putovnice ni ništa takvo jer ako su se već pojedinci cijepili onda valjda vjeruju cjepivu i ne bi ih trebalo biti strah boraviti s necijepljenima, a oni koji se neće cijepiti valjda imaju svoje razloge koje cijepljeni trebaju poštovati te isto tako necijepljene osobe trebaju poštovati odluku cijepljenih. Na tom području se uopće ne bi trebalo raspravljati jer nema još dovoljno informacija kojima možemo baratati. Osobno se neću cijepiti sve dok na neki način mogu živjeti, ali vjerujem da je i to prolazna stvar kao i sve ostalo.. Reakcije bi bile podijeljene kao što su i sada, jedna skupina podržava cijepljenje dok druga ne i tako će uvijek biti sa svime. Vjerujem da bi ipak došlo do neke pobune jer trebaju postojati ljudska prava. Mislim da bih u tom slučaju onda odustala od fakulteta jer se neću dovoditi u situaciju da radim nešto protiv svoje volje, iako vjerujem da ih je jako puno i preboljelo koronavirus, ali ih je bilo sramota reći, rekla nam je Lucija (20) s FFOS-a.

Kako to zapravo izgleda?

Ipak, u cijeloj ovoj priči, hrvatski studenti se još ne nalaze u ‘problemu’. Oni talijanski doduše da, pa nam je svoje mišljenje o toj temi dala naša sugovornica koja studira u Trstu, gdje je potvrda obavezna.

– Studiram u Italiji pa mi je problem obaveznih covid putovnica za pohađanje fakulteta dosta blizak. Reći ću da su na mom fakultetu online predavanja bila dosta dobro organizirana, bilo je obavezno snimati ih itd., tako da zbilja nije kraj svijeta predavanja pratiti od kuće, a rečeno nam je da će za sve koji ne mogu ili ne žele pohađati nastavu uživo biti osigurana mogućnost praćenja online. Međutim, kategorički sam protiv obaveznih covid potvrda za pristup fakultetu. Pravo na obrazovanje je temeljno ljudsko pravo, i dok god posjedovanje covid putovnice (a u prijevodu cijepljenje) nije obavezno za sve koji se smiju cijepiti, čini mi se pogrešno da bude obavezno za one koji žele imati pristup kvalitetnom obrazovanju. Bez covid putovnice ne samo da se ne može pohađati nastavu uživo, nego se ne može sudjelovati ni u laboratorijima, praktičnoj nastavi, knjižnici… što se svakako čini kao limitiranje pristupa obrazovanju. Sumnjam da će se na hrvatskim fakultetima tako nešto dogoditi. Mislim da je kod nas previše ljudi protiv cijepljenja (na dnu EU smo po procijepljenosti), pa Vlada neće ni pokušavati takvo nešto. A i kada bi, sigurna sam da bi bilo protesta i da bi se na kraju odustalo. Ali s druge strane, kod nas su govorili o obaveznim covid putovnicama za u šoping centre a u Italiji to nije opcija, tako da ne znam što misliti, zaključila je Matea (23).

studentica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap