Pretraga

Hrvatska dobila 238 novih doktora znanosti i umjetnosti: Pogledajte tko su i s kojih fakseva ih je najviše

A- A+

Hrvatska je dobila 238 novih doktora znanosti, a svi oni u ponedjeljak su promovirani na Sveučilištu u Zagrebu. Najviše novih doktora znanosti stiže s Filozofskog te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

sveučilište u zagrebu rektorat zgrada

foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Proteklog ponedjeljka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održane su dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti na kojima je promovirano 238 novih doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom prve svečanosti promovirano je 116 doktorskih kandidata, a tijekom druge njih 122.

Boras: ‘Želim čestitati na Vašem uspjehu, koji predstavlja i veliki uspjeh našega Sveučilišta’

– U skladu s protokolom dviju promocija, prorektori i dekani predvođeni rektorom stigli su u povorci iz zgrade Sveučilišta u Zagrebu u Hrvatsko narodno kazalište, zbog čega je kratkotrajno obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske. Promocije su započele svečanim ulaskom rektora, prorektora i dekana na pozornicu HNK-a, nakon čega je intonirana himna Republike Hrvatske, priopćeno je sa Sveučilišta.

Nakon himne okupljenima se obratio rektor na odlasku, Damir Boras.

– Posebno mi je zadovoljstvo promovirati nove doktore znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu nakon više od dvije godine globalne pandemije virusa COVID-19, koja je značajno utjecala na naše živote i svakodnevno odvijanje obrazovnih i istraživačkih procesa na sveučilištima, pa tako i na Sveučilištu u Zagrebu. Izazovi s kojima smo se suočavali nisu bili laki, tražili su prilagođavanje novim načinima komunikacije, a učenje, poučavanje i istraživanje odvijali su se u potpuno novim okolnostima – u virtualnom okruženju te, u tjednima povoljnije epidemiološke situacije, u mješovitom modelu, kada smo barem djelomično mogli surađivati i djelovati uživo. Ta je situacija zasigurno utjecala i na Vaš istraživački rad, na ogromne napore koje ste Vi, Vaši mentori i profesori ulagali u doktorski studij, posebno na Vaš rad na doktorskim disertacijama. Stoga Vam na početku ove svečanosti najiskrenije želim čestitati na Vašem uspjehu, koji predstavlja i veliki uspjeh našega Sveučilišta, rekao je Boras.

Izdvojeni članak
diploma studenti sveučilište

U jednoj godini na faksevima doktoriralo preko 600 ljudi, je li to previše? Pitali smo stručnjakinju

Najviše novih doktora znanosti dolazi s Filozofskog

Istaknuo je i da je u proteklom teškom i izazovnom vremenu ‘Sveučilište svojim djelovanjem ponovno dokazalo snagu i odlučnost da i dalje bude perjanica znanosti i visokoga obrazovanja, kulture i umjetnosti, transfera tehnologije i znanja, društvenih djelatnosti, te čuvar hrvatskoga nacionalnoga identiteta, hrvatskoga jezika i europskih vrijednosti kako u Republici Hrvatskoj, tako i u ovom dijelu Europe.’

– Taj položaj Sveučilište zahvaljuje prije svega temeljnoj odrednici djelovanja svakoga sveučilišta – sveučilišnoj autonomiji – zbog koje je Sveučilište u Zagrebu i ostvarilo kontinuitet i ostalo najbolje hrvatsko sveučilište i jedno od najboljih sveučilišta u okružju. Iako su se pritisci na sveučilišnu autonomiju u raznim oblicima pojavljivali tijekom cijele njegove povijesti, Sveučilište u Zagrebu uvijek je imalo snage i društvene svijesti da i u najtežim društvenim okolnostima ostane svjetionikom slobode, znanja, zajedništva, tolerancije i ljubavi prema domovini, rekao je, među ostalim, Boras.

Nakon njegova govora kandidati su izgovorili tekst prisege, rektor ih je proglasio doktorima znanosti i umjetnosti, te su prebacili coflek na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje.

Najviše novih doktora znanosti dolazi s Filozofskog fakulteta, 43, zatim Prirodoslovno-matematičkog 41, dok 31 novi doktor znanosti stiže s Medicinskog fakulteta, a 26 ih je s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Imena novih doktora znanosti i umjetnosti, kao i s kojih fakulteta dolaze, možete vidjeti u dokumentu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [445.35 KB]

Copy link
Powered by Social Snap