Pretraga

Hrvatska dobiva osmo javno sveučilište s proračunom od 20 milijuna kuna

Vlada Republike Hrvatske danas je prihvatila prijedlog zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever s gradova Koprivnice i Varaždina, na državu. Ostaje još da Sabor potvrdi Zakon, a ako se to dogodi, ova institucija će postati osmo javno sveučilište u zemlji. Iz proračuna bi se za Sveučilište Sjever godišnje trebalo izdvajati nešto manje od 20 milijuna kuna.

Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Na današnjoj sjednici Vlade RH prihvaćen je prijedlog zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na državu.

– Osnivačka prava Sveučilišta Sjever prenose se s Koprivnice i Varaždina na Republiku Hrvatsku, pojasnio je ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar.

Još Sabor treba potvrditi ovaj Vladin Zakon, a ako se to dogodi, Sveučilište Sjever će postati osmo javno sveučilište u Hrvatskoj.

– To je dobra odluka koja će od Koprivnice napraviti sveučilišni grad. Znam da zvuči ambiciozno, ali temelji su tu, dodao je na sjednici premijer Zoran Milanović.

Ako sve bude teklo po očekivanom scenariju te se Zakon usvoji u Saboru, za Sveučilište Sjever će se godišnje iz proračuna izdvajati nešto manje od 20 milijuna kuna. Do sada je ova obrazovna institucija sufinancirana od strane države s oko devet milijuna kuna, no uslijed osiromašenih lokalnih budžeta, potpunu ‘novčanu brigu’ preuzet će država.

Ova tema je već neko vrijeme u fokusu javnosti pa pročitajte i razgovor s rektorom Sveučilišta Sjever koji smo napravili prije nepunih mjesec dana, a u kojem je Marin Milković pojasnio kakve bi koristi imali studenti od eventualnog prijenosa osnivačkih prava na državu.