Pretraga

Hrvatska fizičarka s 24 godine doktorirala na ponajboljem svjetskom sveučilištu!

A- A+

S ponosom objavljujemo da je genijalna hrvatska fizičarka Andrea Kulier u dobi od 24 godine doktorirala na Odsjeku za astrofiziku pri Sveučilištu Princeton. Da će biti velika, znalo se odavno. Naime ona je već s 12 godina, upisala studij matematike i fizike na javnom sveučilištu u Los Angelesu, da bi 2009., u dobi od 17 godina upisala doktorat na jednom od ponajboljih američkih, ali i svjetskih sveučilišta, čiji je član više od dva desetljeća bio i Albert Einstein.        

Foto: Facebook

Hrvatska fizičarka Andrea Kulier doktorirala je na Odsjeku za astrofiziku pri Sveučilištu Princeton sa samo 24 godine te time svakako postala najmlađa Hrvatica s doktoratom iz fizike u Americi. 

Izdvojeni članak

Studenti se aktivirali jer sustav nedovoljno podupire nadarenu djecu u manjim sredinama

Od djetinjstva pokazivala multitalentiranost

Ova iznimno talentirana djevojka, rođena je 1991. godine u Zagrebu, a 1996. se s roditeljima preselila u SAD, pišu u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista.

Ona je već od djetinjstva pokazivala izvanserijske sposobnosti i moć zapažanja stvari oko sebe. Čitati je sama naučila već s tri godine i nekoliko mjeseci, gledajući ‘Kolo sreće’. Roditelji su joj pomogli da poveže slova u slogove pa je s tri i pol godine već čitala dječje knjige.

Engleski je u SAD-u naučila u manje od šest mjeseci, također vrlo samostalno, gledajući dječje emisije.

Izdvojeni članak

Matematičari Jovanoviću: Uložite više sredstava u mlade i nadarene

Njena iznimnost nastavila se eksponirati i u školi te je zahvlajujući Early Entrance Programu, koji pomaže nadarenima preskočila srednju školu!

Borba Harvarda i još nekoliko sveučilišta za Andreu 

Dok se većina djevojčica u dobi od 12 godina igrala sa salvetama ili sličnim, Andrea je već upisala studij matematike i fizike pri kalifornijskom državnom Sveučilištu u Los Angelesu.

Tamo je diplomirala 2009. te je primljena na doktorat na nekoliko vodećih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Caltecha te sveučilišta California u Irvineu i Berkeleyju.

Izdvojeni članak

Ovo je prva gluhoslijepa doktorica znanosti u Hrvatskoj

Ipak, Zagrepčanka se odlučila za Princeton, odnosno Sveučilište čiji je član od 1933. do 1955. bio i vjerojatno najpoznatiji fizičar u povijesti Albert Einstein.

Dobila je i izdašnu stipendiju od 36.000 dolara za školarinu te 33.000 za hranu, stan i ostale troškove.

Andrein mentor ugledni stručnjak citiran gotovo 47.000 puta

Kamo će dalje, ostaje za vidjeti, a još 2009. skromna i nesklona medijskom eksponiranju Andrea Kulier je rekla da bi se voljela baviti istraživanjima iz teorijske kozmologije te raditi kao profesorica na fakultetu.

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski znanstvenik riješio misterij star više od 2300 godina

Doktorsku disertaciju je obranila prije desetak dana kod profesora Jeremiaha Ostrikera, 78-godišnjeg stručnjaka koji je objavio 373 rada, citirana gotovo 47.000 puta.

S druge strane Andrea je do sada objavila četiri znanstvena rada. Jedan prošle te tri ove godine.

– Andrea je vrlo bistra i upravo je dovršila posve originalan doktorski rad o galaksijama i kako su ti čudesni objekti povezani s dvije tajanstvene komponente u svemiru: crnim rupama i tamnom tvari, rekao je za Jutarnji list profesor Ostriker, koji je dodao kako smatra da će ova 24-godišnja hrvatska znanstvenica otići na postdoktorat u Čile.

Copy link
Powered by Social Snap