Pretraga

Hrvatski fakulteti idućeg tjedna kreću u štrajk

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja zbog smanjenja plaća organizira jednodnevni štrajk idućeg četvrtka. Ako se ne dogovore s Vladom, ostaje mogućnost i da se dogodi i novi štrajk na kraju akademske godine. U spomenutom se sindikatu ne mogu pomiriti s ukidanjem dodatka i novim obračunom plaća kojim će polovini zaposlenih primanja biti smanjena za četiri, osam i 10 posto, dok će svima drugima biti umanjene za jedan do dva posto.

Screenshot: YouTube

U Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog školstva nikako se ne mogu pomiri s ukidanjem dodatka i novim obračunom plaća po kojem će polovini zaposlenih biti smanjena primanja za četiri, osam i 10 posto, a svima ostalima za jedan do dva posto. Stoga idućeg četvrtka organiziraju štrajk na fakultetima. Ostavljaju mogućnost da na kraju akademske godine dođe do još jednog, ukoliko se ne dogovore s Vladom, piše Media Servis.

Izdvojeni članak

Generalni štrajk u školama i fakultetima u petak 4. travnja

Očekuju priključenje i ostalih sindikata

Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Vladi će spomenuti sindikat predati zahtjev za mirenje zajedno s najavom štrajka 22. svibnja u svim institucijama sustava visokog školstva i znanosti, najavio je šef sindikata Vilim Ribić.

– Očekujemo da će naši ljudi prihvatiti taj štrajk. Nismo provodili referendum, jer osjećamo da to nije potrebno. Ova vlast ne samo da atakira na plaće naših ljudi, već istovremeno na cijeli sustav znanosti i visokog školstva, poručuje Ribić.

Dodao je i da očekuje kako će se štrajku priključiti i ostali sindikati i na taj način iskazati nezadovoljstvo porukom vlasti kako javni sektor nije podnio teret krize, što po njemu nikako ne stoji. Jer jedini koji su cijelo vrijeme radili lošije je Vlada, tvrdi Ribić.

Izdvojeni članak

MZOS podržao Brođane, Karlovčani nastavljaju, a Puljani se pridružuju štrajku radi preopterećenosti programom

Nemogućnost završetka akademske godine i odgoda upisa?

Ribić je svoju tezu o neradu Vlade ilustrirao podacima o padu BDP-a od 12,3 posto u proteklih pet godina, koji je manji u odnosu naspram kupovne moći zaposlenika u znanosti i visokom školstvu. Od docenta i profesora za 13,2 posto i 21,3 posto do čistačica 18,7 posto.

Ribić očekuje da će se svi fakulteti odazvati jednodnevnom štrajku. – I da ozbiljno razmotre mogućnost najjačeg mogućeg udara koji ovaj sustav ima, a to je da se školska godina ne završi i da se odgode upisi. To je vrsta pritiska u lipnju i srpnju, koja bi mogla prisiliti Vladu da zauzme drugačiji stav, šalje poruku Ribić.

Ima i druge zamjerke na rad aktualne vlasi. Zamjera im naime slabo financiranje kojim se dovodi u pitanje opstanak čitavog sustava znanosti i visokog obrazovanja, mijenjanjem uvjeta napredovanja, kršenjem autonomije sveučilišta te izmišljanjem dugova fakulteta, zbog honorara isplaćivanih prema napucima države.

Copy link
Powered by Social Snap