Pretraga

Hrvatski student na Cambridgeu: Život je skup, ali na Sveučilištu imate sve što vas je ikada zanimalo

A- A+

Tomislav Tomašević je po završetku diplomskog studija politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu dobio Chevening stipendiju te godinu dana studirao na Sveučilištu u Cambridgeu. Iskoristio je mogućnost koju rijetki dobiju – bio je dio prestižnog britanskog Sveučilišta te se okitio titulom Mastera za okoliš, društvo i razvoj na geografskom studiju. Otkrio nam je kako je bilo studirati na jednom od najboljih fakulteta u Velikoj Britaniji, kakav je studentski život kao i to koliko je novca potrebno svima koji žele iskusiti isto što i on.

Foto: privatna arhiva

Mnogi hrvatski studenti sanjaju o pohađanju fakulteta na prestižnom britanskom Sveučilištu u Cambridgeu, a bivšem studentu FPZG-a Tomislavu Tomaševiću je to pošlo za rukom. Nakon što je završio preddiplomski i diplomski studij politologije na spomenutom fakultetu, prijavio se za Chevening stipendiju koju nudi britansko veleposlanstvo te dobivši istu, poslao prijavu na četiri studija u Velikoj Britaniji. Kada je doznao da je upao na sva četiri, odlučio je upisati studij okoloIša, društva i razvoja na geografskom fakultetu u Cambridgeu. Podijelio je s nama svoju priču te otkrio je li mu protekla godina studija izgledala kao na engleskim filmovima za mlade.

Zašto nije mogao dobiti posao

Svi koji upišu studij u Britaniji, moraju izvaditi studentsku vizu, a upravo je ona bila prepreka Tomislavu da nađe studentski posao. Međunarodna viza ograničava broj sati koliko studenti mogu obavljati neki posao, a kako je dobivao stipendiju, ističe da nije imao mogućnost zaposlenja.

Za skroman studentski život potrebno oko 8 000 kuna

S obzirom da je Chevening stipednija bila dostatna za sve troškove studiranja, kao i sami put, dobivši financijsku potporu i od strane zaklade – Cambridge Overseas Trust (COT), Tomislavovo studiranje pokrila su ta dva izvora po pola.

– Školarina plus članarina na koledžu iznosila je ukupno 21 tisuću funti, dok prosječna soba na koledžu košta oko 400 funti mjesečno. No tko ne dobiva stipendiju i želi voditi skroman studentski život u Cambridgeu, mjesečno će morati izdvojiti do osam tisuća kuna u što je uključen i smještaj, objašnjava bivši student FPZG-a.

Nastavio je kako je standard da na Cambridgeu svatko ima svoju sobu, dok se kupaonica i kuhinja dijele s više sustanara. Prehrana i izlasci su znatno skuplji nego u Zagrebu, a prosječan obrok u restoranima koji su dio Sveučilišta iznosi 50-ak kuna. Tomislav naglašava kako je kvaliteta prehrane bolja od one koju dobivaju naši studenti u menzama, ali ne pretjerano. Za izlaske su dušu dali studentski kafići i sveučilišni barovi u kojima je cijena pića dosta povoljnija.

– Društveni život studenata usko je povezan sa samim sveučilištem na kojem se školuje. Primjerice na Cambridgeu su se svako malo organizirali tulumi, balovi, zabave, maskembali i razna sportska događanja. Zapravo nema stvari za koju neki student može biti zainteresiran, a da se tim ne može baviti tu, ističe Tomislav.

Izdvojeni članak

Poljska studentica o Hrvatima: ‘Sve vam je na pas mater i miješate pića’

Svaki student ima tutora i 10 konzultacija od 45 minuta godišnje

Po pitanju samog studiranja na Sveučilištu u Cambridgeu, Tomislav tvrdi da nije imao većih problema, pogotovo jer se dugo bavi zaštitom okoliša pa mu je i to vjerojatno bio značajan doprinos. U razgovoru s drugim hrvatskim studentima koje je susreo na britanskom Sveučilištu, doznao je kako su svi glatko ispunjavali svoje obaveze, a uspoređujući literaturu kojom se koristio na FPZG-u, utvrdio je da je na tom fakultetu također dobi kvalitetnu naobrazbu.

– Jedna od glavnih razlika između studiranja kod nas i na Cambridgeu je ta što se u pisanju eseja od studenata traži kritičko razmišljanje. S tim sam se recimo na FPZG-u susretao rijetko, da dam kritički stav o literaturi koju sam čitao i to je jedina stvar na koji se naši studenti teško naviknu kada upišu neki fakultet u Britaniji. No o zahtjevnosti ne može puno reći, jer varira od fakulteta do fakulteta.

Izdvojeni članak

Španjolski student u Zagrebu: Faks mi nije težak, ali profesori pričaju prebrzo

Druga stvar koju je Tomislav istaknuo kao veliku prednost Cambridgea je ta što na jednog profesora dolazi vrlo mali broj studenata, a na preddiplomskoj razini svaki polaznik ima profesora tutora. Riječ je o profesoru koji u popodnevnim satima radi s jednim ili dva studenta olakšavajući mu na taj način samo studiranje. Ono što također podiže kvalitetu obrazovanja je i činjenica da postoje profesori mentori koji u akademskoj godini moraju održati sa svakim studentom minimalno 10 konzultacija u trajanju od 45 minuta koje se vode jedan na jedan.

Planira ostati u Hrvatskoj

– Imao sam više poslovnih ponuda u inozemstvu, ali sam ih odbio. Planiram ostati u Hrvatskoj, odgovorio je Tomislav na upit planira li se vratiti u Veliku Britaniju i tamo potražiti posao. Jedino razmišlja o prihvaćanju ponude za doktoriranje u Engleskoj.

Trenutno su mu tek na Cambridgeu potvrdili dobivene ocjene dobivene, a po pitanju dobivanja još jedne titule u našoj zemlji se ne zabrinjava previše jer u istoj već ima položen diplomski studij.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap