Pretraga

Hrvatski studenti osvojili Microsoftovu nagradu, među projektima iz 71 zemlje

A- A+

Na međunarodnom natjecanju studentskih inovatora Imagine Cupu, hrvatski se predstavnici splitsko-zagrebački tim AuThink nije uspio plasirati među najbolje, ali je dobio posebnu nagradu naziva DreamSpark Learning. U jakoj konkurenciji sudjelovalo je 87 studentskih timova iz 71 zemlje na ovom 11. po redu natjecanju, koje sponzorira Microsoft. Pobjednici su timovi iz Austrije, Portugala i Ujedinjenog Kraljevstva, a završnica je ove godine održana u Sankt Peterburgu.

Foto: Microsoft / Promo fotografije Maksima komunikacije

Splitsko-zagrebački tim AuThink, koji je predstavljao Hrvatsku na ovogodišnjem međunarodnom natjecanju studentskih inovacija Imagine Cupu, nije se u jakoj konkurenciji uspio plasirati u finale, ali su zaslužili posebnu nagradu DreamSpark Learning, u iznosu otprilike 30 tisuća kuna. Pobijedili su predstavnici iz Austrije, Portugala te Ujedinjenog Kraljevstva, među 87 studentskih timova iz 71 zemlje.

Izdvojeni članak

Četiri hrvatska studenta u Sankt Peterburgu se bore se za milijun dolara

Cilj natjecanja dobre projekte dovesti od ideje do tržišta

O sve većoj važnosti Imagine Cupa, koji sponzorira Microsoft, govori i činjenica da je na ovogodišnjem, 11. po redu, sudjelovalo čak 70 posto više studenata nego li prošle godine. Inače prije same završnice, izlučna se natjecanja održavaju na državnoj razini, ili putem mreže.

Projekti su se nagrađivali u tri kategorije inovacije, igre i humanitarni rad, a uz to je dodijeljeno osam posebnih priznanja, među njima i AuThinku. Na samoj ceremoniji proglašenja, bilo je oko 800 uvaženih uzvanika, predstavnika medija te studenata i sudaca.

– Mi smo nevjerojatno ponosni zbog finalista koji su se natjecali na Imagine Cupu ove godine i sa strahopoštovanjem gledamo na njihove projekte i tehnologije koje su prikazali tijekom ovog tjedna, rekao je Steve Guggenheimer, korporativni potpredsjednik u Microsoftu, piše tportal.hr.

Projekt hrvatskih predstavnika promovira nove načine učenja i predavanja

DreamSpark Learning nagrada je koja se dodjeljuje za posebna dostignuća u određenom području. Žiri je pojasnio da je AuThink, kao projekt koji je fokusiran na pomoć autističnoj djeci, njihovim roditeljima te stručnim osobama, izvrstan primjer softvera koji stvara nove načine učenja i predavanja. Za daljni razvoj projekta Splićani i Zagrepčani su nagrađeni s pet tisuća dolara (oko 30 tisuća kuna).

– Jako smo sretni i ponosni! Nakon sto nam je pročitano ime, popeti se na pozornicu kazališta Alexandrinsky i primiti nagradu ispred 500 ljudi je zaista nešto posebno! Spoznaja da su i ovdje prepoznali vrijednost našeg projekta, kao i nemala financijska injekcija sigurno će nam dati dodatnog elana u daljnjem razvoju projekta, rekao je Ivan Pavičić, voditelj projekta AuThink za tportal.hr.

Izdvojeni članak

Mladi inovator iz Ruđera izradio maketu energetski samoodržive kuće

Slovenski tim među tri najbolja u kategoriji inovacije

Studentski tim Colinked iz Ujedinjenog Kraljevstva proglašen je najboljim u kategoriji inovacije, pa je za svoj projekt Soundsynk osvojio nagradu 50 tisuća dolara. Tik do njih na drugom mjestu je slovenski tim Dora, koji je za svoj istoimeni projekt osvojio 10 tisuća dolara, a trećeplasirani su Tajlanđani s projektom Skypacs, koji su uz priznanje osvojili pet tisuća dolara.

Austrijski tim Zeppelin Studio su u kategoriji igre proglašeni najboljima za projekt Schein, dok su u humanitarnom radu pobjedu odnijeli Portugalci s projektom For a Better World.

Nagrade su za najbolja tri tima identične za sve kategorije.

Hrvatski studenti osvojili Microsoftovu nagradu, među projektima iz 71 zemlje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap