Pretraga

Hrvatski studenti svojom idejom za smanjenje nezaposlenosti mladih korak do Nobelove nagrade za studente

A- A+

Društvena mreža za traženje posla, platforma za evaluaciju znanja i vještina, poticanje ruralnog razvoja , pripravništvo prema potrebama poslodnoavaca, easy-access platforma za freelancing, digitalna platforma za  sitne poslove prema trenutnoj potražnji, digitalno recikliranje otpada, platforma za povezivanje mladih s tvrtkama ili razvoj dostavne mreže bez zagađenja okoliša – ideje su to kojima bi se studenti borili protiv globalne nezaposlenosti mladih, a koje su osmislili na temu „kako stvoriti smisleni posao za 10.000 mladih u sljedećem desetljeću“.

HULT Prize 2019.

Tema je to ovogodišnjeg globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2019., čiji je nacionalni finalni pitch jučer održan na Veleučilištu VERN’, a na njemu se 10 studentskih timova nadmetalo svojim idejama i projektima za plasman u regionalno finale HULT Prize natjecanja.

Najboljom idejom koja izravno može doprinijeti dugoročnom smanjenju nezaposlenosti mladih proglašena je ona studentskog tima Absolute Knowledge, kojega čine VERN’ovi studenti Magdalena Bednjanec, Jelena Malinarić i Tibor Pavić. Oni su za rješenje ovog globalnog izazova osmislili internetsku platformu pod nazivom „IntraTwine“, a riječ je o platformi koja mladima olakšava snalaženje na tržištu rada.

Naša platforma idejno ima tri funkcije i jedan zajednički cilj – zaposlenje, ostvarenje poduzetničkih ideja i razvoj vještina, s ciljem zapošljavanja mladih. Korisniku bi se time omogućilo traženje posla na temelju vlastitih vještina, povezivanje s drugim korisnicima u ostvarivanju poduzetničkih ideja te pronalaženje načina kako unaprijediti vlastita znanja i vještine, na temelju potražnje na tržištu rada. Za početak bismo se orijentirali na hrvatsko tržište, a ambicija je postati globalni learning and opportunity hub, objasnili su predstavnici tima.

Pobjedom na nacionalnom finalnom pitchu tim Absolute Knowledge osvojio je put na regionalno finale globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2019., u regiju prema vlastitom izboru (London, San Francisco, Boston, Dubai, Šangaj, Tokyo, Madrid, Pariz, Rio de Janeiro, Mexico City ili neki od 15 drugih gradova), u kojem će se boriti za ulazak u veliko finale u New Yorku i glavnu nagradu od 1.000.000 američkih dolara za realizaciju svoje ideje.

Članovi tima su za regionalno finale odabrali San Francisco, gdje će se sa svojom idejom natjecati protiv ostalih studentskih timova s nekih od najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, MIT-a, itd. Hrvatska će svoje predstavnike u regionalnom finalu tako imati i petu godinu zaredom, a natjecanje se na Veleučilištu VERN’ izvodi u suradnji sa startup akceleratorom The Hult Prize Fundation.

Studenti su na ovogodišnjem natjecanju imali zadatak predložiti društvenopoduzetničke ideje i projekte na temu „PROVIDE meaningful work for 10,000 youth within the next decade“, a sudjelovanje studenata iz cijeloga svijeta i globalna važnost izazova na koje studenti predlažu rješenja, razlog je zašto se ovo natjecanje kolokvijalno naziva i „Nobelova nagrada za studente“.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap