Pretraga

Hrvatski studentski zbor i Zbor FPZG-a javno osudili Borasovo prozivanje studentice i novinarke

Na ovotjednoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, između ostalog, prorektor Čović i rektor Boras dotakli su se teme medija. Tako je Čović prozvao maliciozne medije koji izmišljaju afere, pri čemu se referirao na ‘Aferu koeficijenti’, koju je otkrio portal srednja.hr. Korak dalje na spomenutoj sjednici Senata otišao je sam rektor Boras, koji je imenom i prezimenom prozvao novinarku portala srednja.hr i to na temelju njene dobi i trajanja studiranja.

Foto: Ivan Božić| srednja.hr

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj 11. srpnja, rektor Damir Boras imenom i prezimenom prozvao je studenticu svog Sveučilišta i dobitnicu dvaju Rektorovih nagrada, a ujedno i novinarku portala srednja.hr.

‘Neprikladno prozivanje zbog dobi’

– Boras je spomenuo Doru Kršul (imenom i prezimenom) kao nezavršenu studenticu, u dobi od 27 godina, kao osobu koja svojim tobožnjim otkrivanjem afera, tzv. istraživačkim novinarstvom želi doći u fokus javnosti, a Sveučilištu nanosi štetu iz neznanja ili zle volje. A da pritom sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu, prepričao nam je profesor Damir Bakić, jedan od članova Senata.

Osim Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Borasov čin prozivanja studenata zbog dobi i trajanja studija neprikladnim smatraju i članovi Hrvatskog studentskog zbora, koji su se o tom slučaju javnosti obratili putem priopćenja.

– Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 11. srpnja 2017. godine rektor prof. dr. sc. Damir Boras prozvao je Doru Kršul, novinarku portala srednja.hr te studenticu Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatski studentski zbor smatra da nije primjereno osobno prozivanje na sjednicama Senata, bez obzira na drugačije stavove o određenim temama. HSZ također smatra kako nije prikladno komentirati studenta na osnovi broja godina trajanja studiranja i starosti studenta, poručuju iz HSZ-a.

Zbor FPZG-a: ‘Pozivamo na argumentirani dijalog, raspravu i konsenzus’

Na izjave rektora Borasa tijekom sporne sjednice Senata reagirala je i prodekanica za nastavu Fakulteta političkih znanosti, Marta Zorko izrazivši žaljenje što se o ‘bitnim temama kao što je obrazovanje ne raspravlja sadržajno i s fokusom na meritum problema već proziva na osobnoj razini neprimjerenoj mjestu i trenutku’. U istom trenutku reagirali su i mediji FPZG-a, Radio Student, Televizija Student te novine Global, a njihove poruke možete pročitati ovdje. Poruka podrške kolegici Kršul stiže i od Studentskog zbora fakulteta na kojemu studira.

– Nedopustivo je da se u akademskom okruženju prozivaju studenti zbog svojeg godišta ili trajanja studija koji su u okvirima svih pravilnika o studiranju, poglavito kada se radi o studentima koji su za svoj rad i trud bili više puta nagrađeni te društveno korisnim radom doprinijeli razvoju obrazovanja, ali i novinarstva, u Hrvatskoj, baš kao što je to činila kolegica Kršul. Stoga osuđujemo prozivanje studenata na osobnoj razini u akademskoj zajednici i na Sveučilištu u Zagrebu te pozivamo na argumentirani dijalog, raspravu i konsenzus, posebno kada su na dnevnom redu pitanja poput obrazovanja, poručio je Studentski zbor FPZG-a.