Pretraga

Hrvatsko vojno učilište jedan je od najtraženijih fakulteta u državi, a evo i zašto

A- A+

Dva nova studijska smjera Sveučilišta u Zagrebu, odnosno vojno inženjerstvo te vojno vođenje i upravljanje, koji će se od početka iduće akademske godine izučavati pri Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski, vlada interes mladih izvan svih očekivanja. Za stotinu mjesta, kolika je kvota za spomenute smjerove, prijavilo se 1100 kandidata. Evo što je sve važno da biste se upisali na Vojno učilište te zašto vlada tolika pomama za ovim studijima.

Foto: MORH

U suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski su uspostavljena dva studijska smjera, koji su akreditirani kao viskoobrazovni studijski programi. Radi se o vojnom vođenju i upravljanju te o vojnom inženjerstvu, za koje nastava počinje iduće akademske godine. Mladi su itekako zainteresirani za spomenute smjerove, o čemu svjedoči i podatak da se za stotinu otvorenih mjesta, prijavilo čak 1100 kandidata, prenosi Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Nove mogućnosti za studente: Hrvatsko vojno učilište pokreće dva studijska smjera

Stipendija, besplatan studij i siguran posao magnet za mladež

Rok za kandidaturu na studije vojno inženjerstvo te vojno vođenje i upravljanje je trajao do 15. svibnja, a kako smo naglasili interes je bio enorman. Za svako slobodno mjesto bilo je 11 prijavljenih kandidata.

Činjenica da Ministarstvo obrane RH, polaznicima vojnih studijskih programa osigurava besplatan smještaj, stipendiju, prehranu, mjesni prijevoz i potrebite udžbenike, očito je mnogima zazvučala primamljivo.

Uz to je ovo jedini fakultet u državi koji daje garancije za radno mjesto nakon što ga završite.

Doduše svi studenti koji će se školovati i obučavati pri Hrvatskom vojnom učilištu potpisuju ugovor kojim se obvezuju na ostanak u sustavu hrvatskih vojnih snaga u dvostrukom trajanju školovanja, dakle minimalno osam godina. Međutim ovakav se ugovor podrazumijeva u mnogim vojskama diljem svijeta.

Izdvojeni članak

Sve besplatno polaznicima triju vojnih studija u Hrvatskoj


Kriteriji za prolaz testa tjelesne pripremljenosti, koji nije prošlo tri četvrtine kandidata

Kako smo napomenuli, čak 800 od 1100 kandidata nije uspjelo proći test fizičke pripremljenosti za upis na HVU. Za prolaz su dečki trebali napraviti između 35 i 64, a žene između 13 i 36 sklekova. I jedni i druge,su uz to trebali napraviti između 46 i 72 trbušnjaka te u vojničkim čizmama na nogama pretrčati 3200 metara. Dečki u vremenu od 13,42 do 16,36 minuta, a cure u vremenu od 16,24 do 19,25 minuta.

Prosjek ocjena kandidata 4,0, a cure fizički spremnije

Osim kvantitete prijavljenih, na Hrvatskom vojnom učilištu su ostali iznenađeni i kvalitetom kandidata. Prosječna ocjena prijavljenih, dakle na osnovu svjedodžbi iz srednjih škola je 4,0.

Kada je riječ o vezi državne mature i vojnih studija, za smjer inženjerstva se traži matematika i engleski A te hrvatski B razine.

Za vojno vođenje i upravljanje traže se pak hrvatski i engleski A razine te matematika B nivoa.

Međutim osim dobrih ocjena, za vojne studije potrebne su i druge vještine, poput tjelesnih te zadovoljavajuće zdravstvene i psiho-motoričke sposobnosti.

No velika većina prijavljenjih to nije shvatila dovoljno ozbiljno pa je u svibnju na testu tjelesne izdržljivosti palo čak 800 kandidata.

Ipak nešto su se spremnijima pokazale žene. Od ukupno 1100 prijavljenih, pripadnica nježnijeg spola je bilo 20 posto.

No, nakon testa fizičke izdržljivosti, u daljnjem kandidacijskom postupku ih je ostalo 35 posto te tek sada u prvi plan dolaze ocjene iz škole, koje će iznjedriti 100 najboljih.

Na dva studijska programa, bit će angažirano 40-ak profesora, 30 suradnika te 20-ak instruktora.

Konačni cilj, koji ima Hrvatsko vojno učilište je osnivanje Vojnog sveučilišta za pet godina.

Copy link
Powered by Social Snap