Pretraga

U Hrvatsku stiže nobelovac i na besplatnom predavanju studentima će otkriti kako je dobio tu prestižnu nagradu

A- A+

Na Medicinskom fakultetu u Splitu od petka do nedjelje održava se međunarodni studentski skup ‘Praktična znanja za studente’. U sklopu skupa organizirane su radionice i neformalna druženja poput kvizova znanja, kao i pregršt zanimljivih predavanja. Jedno takvo održat će i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, Erwin Neher.

Screenshot: YouTube

Od petka, 6. do nedjelje, 8. travnja, na Medicinskom fakultetu u Splitu održava se međunarodni studentski skup ‘Praktična znanja za studente’.

– Na trodnevnom skupu se očekuje preko 400 studenata, 50 profesora i 65 aktivnosti, kao i prvi sastanak predsjednika studentskih zborova medicinskih fakulteta regije za suradnju u budućnosti. Osim radionica za studente, održat će se i niz besplatnih predavanja otvorenih za javnost iz područja medicine, dentalne medicine i farmacije, priopćili su sa Sveučilišta u Splitu.

Izdvojeni članak

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade upala na Oxford: Evo što će hrabra Malala studirati

Posjetitelji će imati priliku posjetiti i izložbu znanstvenih postera, uz koju će, u predviđenom vremenu, autori imati priliku predstaviti i svoj znanstveni rad. Što se tiče predavanja, valja naglasiti kako su ona besplatna. Među najzanimljivijima za studente će zasigurno biti predavanje Erwina Nehera, inače dobitnika Nobelove nagrade za medicinu koji će otkriti kako je i zašto dobio tu najprestižniju nagradu.

Neher je 1991. podijelio Nobelovu nagradu s Bertom Sakmannom za njihov rad na funkciji ionskih kanala stanice i otkrivanju posebne metode priljubljene elektrode koja omogućuje snimanje malih ionskih struja kakve su struje pojedinih ionskih kanala. Predavanje ‘Kako i zašto sam dobio Nobelovu nagradu? Ion Channels: Their Discovery and Their Role in Biomedicine and Pharmacology’ održat će se na samom otvorenju skupa, 6. travnja u 16 sati.

– Također, u sklopu ovog međunarodnog skupa, već u četvrtak 5. travnja u 20 sati u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu Fabrizio Benedetti, vodeći svjetski znanstvenik u području placebo i nocebo efekta, održat će zanimljivo predavanje na temu: ‘Placebos, words and drugs – sharing common mechanisms of action’, poručuju sa Sveučilišta.

Jasno, nakon ovih edukativnih radionica i predavanja, valja se malo i opustiti, pa će tako u sklopu skupa planirana i neformalna druženja kao što je Kviz medicinskih znanja i party.

– U kvizu mogu sudjelovati polaznici skupa kao i ostali koji su željni znanja i druženja. Kviz obuhvaća osnove znanja iz medicine, dentalne medicine i farmacije. Također, nakon kviza u večernjim satima organizira se i izlazak uz zabavu kako bi polaznici mogli steći nova poznanstva i nove prijatelje, stoji u najavi događaja, o kojemu više možete doznati na ovoj stranici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap