Pretraga

HZJZ objavio nove mjere za nastavu na faksevima, izmijenili jedno od ključnih pravila

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je novu verziju preporuka za nastavu na visokim učilištima. Studenti tako temperaturu trebaju mjeriti kod kuće, prije dolaska na faks te više ne moraju potpisivati izjavu o preuzimanju obveze mjerenja temperature prije svakog dolaka na visoko učilište.

dvorana za predavanje

Foto: Unsplash; Dom Fou

Još u rujnu je HZJZ donio preporuke za održavanje visokoškolske nastave, a prema njima se nastava izvodi se prema akreditiranom studijskom programu na klasičan, kontaktan način, kao nastava uživo, uz prisutnost nastavnika i studenta na visokom učilištu. Drugim riječima, prošlog i ovog tjedna većina studenata vratila se u klupe.

Temperatura se mjeri kod kuće, ukinute izjave koje su studenti popisivali

Nakon prvih predavanja HZJZ je objavio izmijenjenu verziju svojih preporuka, pa se tako od sada studentima temperatura ne treba mjeriti prilikom dolaska na faks, nego ju mjere sami, kod kuće.

– Visoka učilišta koja imaju pozitivno iskustvo mjerenja temperature studentima i zaposlenicima na ulazu mogu nastaviti s navedenom praksom, no naglasak je na mjerenju temperature kod kuće, piše u novoj verziji uputa.

Novost je i da studenti više ne trebaju potpisati izjavu o preuzimanju obveze mjerenja tjelesne temperature prije svakog dolaska u visoko učilište, što su neka sveučilišta tražila.

Izdvojeni članak

Glas poduzetnika traži ukidanje mjere za klubove: ‘Mladi pronalaze zabavu u BiH i Srbiji’

Prostor se čisti na početku i završetku radnog vremena

Izmjenjena je i odredba prema kojoj se nastava skraćuje ‘kako bi se dobilo više vremena da se između pojedinih nastavnih jedinica provede nužna dezinfekcija ulaza i katedre (ako se istoj skupini studenata u istoj prostoriji nastavlja nastava), odnosno da se dezinficira cijela predavaonica ako u nju dolazi druga skupina studenata.’ Fakuleti su od sada prostore obvezni čistiti na početku ili završetku radnog dana.

Ostatak preporuka HZJZ-a ostao je isti – među studentima mora biti razmak od najmanje 1,5 metar, a sve prisutne osobe moraju nositi maske, osim ako su svi prisutni cijepljeni ili su preboljeli bolest unazad devet mjeseci. Predavač ne treba nositi masku isključivo dok stoji/sjedi na udaljenosti većoj od dva metra od najbližih studenata i to ako je cijepljen s obje doze prije najmanje 14 dana ili je prebolio COVID-19 unazad devet mjeseci te ako sve ostale osobe nose masku.

Studenti, nastavnici i zaposlenici ne smiju ulaziti u unutarnje i vanjske prostore faksa ako imaju povišenu tjelesnu
temperaturu, dišnove mjere z afaksevene (respiratorne) simptome (kašalj, teškoće u disanju, curenje iz nosa) ili ostale simptome zarazne bolesti (poremećaj osjeta njuha i okusa, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima, probavne tegobe i sl.) te ako su u samoizolaciji ili im je utvrđena zaraza koronavirusom.

U nastavku se nalazi druga verzija mjera za nastavu na fakultetima, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Download

HZJZ objavio nove mjere za nastavu na faksevima, izmijenili jedno od ključnih pravila
Share via
Copy link
Powered by Social Snap