Pretraga

I riječki studenti pozvali na prijavu seksualnog zlostavljanja: ‘Primili smo video poruku jedne sugrađanke’

A- A+

Na Facebook stranicu ‘Nisam tražila’ ne prestaju pristizati ispovijesti studenata i studentica koji su doživjeli seksualna zlostavljanja ili uznemiravanja na fakultetima. Veliki broj prijava stigao je na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu i to ostaje jedino visoko učilište u Hrvatskoj koji je osnovalo zasebnu radnu skupinu koja prikuplja prijave slučajeva zlostavljanja i uznemiravanja unutar svoje institucije. No, da prijave eventualne slučajeve i zlostavljače, pozvali su neki studentski zborovi. Među njima je i Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Foto: Unsplash

– Potporu inicijativi ‘Nisam tražila’ i poziv našim bivšim i sadašnjim studenticama i studentima da nam se obrate ukoliko su bili ili i dalje jesu žrtve nasilja odlučili smo poslati jer smo nažalost svjedoci života u društvu koje umjesto da zaštiti žrtvu nasilja, ono ju stigmatizira. Takvih primjera u našem društvu je nažalost jako puno, a stigmatizacija i sekundarna viktimizacija žrtvi od strane javnosti dovode do niže stope prijava seksualnog nasilja i uznemiravanja, kaže za srednja.hr predsjednik Studentskog zbora Filozofskog u Rijeci, Filip Pjerobon.

‘Nasilnik može biti bilo tko u našem društvu’

Ovaj Zbor jedan je od rijetkih koji je pozvao studentice i studente da im se obrate u slučaju da su doživjeli seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje na fakultetu.

– Svjesni činjenice da prikriveni nasilnik može biti bilo tko u našem društvu, a da žrtve često ne prijavljuju nasilje, objavili smo poziv u nadi da nam se studenti obrate kako bi zaustavili nasilnika ukoliko ih u našoj akademskoj zajednici ima. Do sada nam se nije javio nitko od naših trenutnih studentica i studenata, no primili smo video poruku s ispovijesti jedne naše sugrađanke koja je proživjela nasilje i u kontaktu smo s njom. Ukoliko nam se javi netko od studenata može biti siguran da ćemo u potpunosti zaštititi njegovu privatnost i isključivo u dogovoru s njim postupati dalje, kaže nam Pjerobon.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Seksualno uznemiravanje na još jednoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu: ‘Pokušao me je dirati i poljubiti’

U kontaktu su s odvjetničkim uredom

Ističe i da su u konstantnom kontaktu sa studentskim pravobraniteljem te jednim riječkim odvjetničkim uredom, a ukoliko se obrati netko od studentica i studenata u dogovoru s njima uključili bi psihološku pomoć.

– Ono što mnogi naši studenti ne znaju je da Sveučilište u Rijeci ima odlično psihološko savjetovalište, koje se i sada u ovoj katastrofi na Baniji u potpunosti stavilo na raspolaganje studentima s potresom pogođenog područja. Iskoristio bih ovu situaciju da pozovem sve naše studente da se u svakoj situaciji mogu obratiti i njima na: [email protected] te nama na [email protected]. Želimo još jednom zahvaliti svih hrabrim studenticama koje su istupile i jasno i glasno poručiti svim žrtvama nasilja: NISTE SAMI, slobodno nam se obratite, zaključuje Pjerbon.

Više tekstova o ovoj temi:

Na Filozofskom pet prijava za seksualno uznemiravanje, jedan od prijavljenih profesora još uvijek surađuje s faksom

Devet studentica prijavilo profesora s Veterine, jednoj nudio seks da bi vidjela ‘što je pravi muškarac’

Seksualno uznemiravanje na još jednoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu: ‘Pokušao me je dirati i poljubiti’

Ministarstvo o seksualnom uznemiravanju studentica: Očekujemo da fakulteti detaljno ispitaju svaku prijavu

Dekanica Dramske akademije: Imali smo slučajeve omalovažavanja i na prijemnim ispitima

Selak-Raspudić o zlostavljanju na fakultetima: Studenti već na upisima moraju znati kome prijaviti slučaj

Dvije bivše studentice Filozofskog doživjele seksualno nasilje, počinitelj još uvijek radi kao profesor

ADU zna imena zlostavljača studentica: Stiglo 11 prijava, četiri profesora još uvijek rade

Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta pružio podršku žrtvama seksualnog zlostavljanja: ‘Niste sami’

Horor priče o seksualnom zlostavljanju na hrvatskim faksevima: ‘Nasrnuo je na mene i na silu me pokušao poljubiti’

djevojka pognute glave stoji naslonjena na zid
Share via
Copy link
Powered by Social Snap