Pretraga

I u Hrvatskoj ima studenata iz Ukrajine: Sveučilište pozvalo fakseve da im omoguće nastavak studija

A- A+

Do početka ovoga tjedna, kažu to podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Hrvatskoj se nalazilo 30 studenata iz Ukrajine. Najveće, Sveučilište u Zagrebu, jučer je izrazilo potporu Ukrajini, te su pozvali fakultete da ukrajinskim studentima uvjetno omoguće nastavak studija.

sveučilište u zagrebu rektorat zgrada

foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

– Trenutačno se u Republici Hrvatskoj nalazi 30 studenata iz Ukrajine, od kojih je četvero stipendista preko programa Erasmus +, a boravak tih studenata osiguran do lipnja ove godine. Što se tiče istraživača, jedan istraživač iz Ukrajine je na Institutu Ruđer Bošković s trajnijom dozvolom boravka, rekli su nam početkom ovog tjedna iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sveučilišta trebaju pripremiti vlastite modele primanja ukrajinskih studenata

Dok se nastavlja ruska agresija na Ukrajinu, raste broj ukrajinskih civila koji prelaze granicu prema zapadnim zemljama. Posljednji podaci UNCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice, kažu kako je broj izbjeglica preko 1,7 milijuna, dok je u Hrvatsku, prema posljednjim službenim podacima, stiglo preko 3.000 Ukrajinaca. Ukoliko se invazija Rusije nastavi, ta brojka će zasigurno rasti – vladajući su nedavno rekli kako u Hrvatskoj očekuju oko 35.000 izbjeglica.

Na posljednjem sastanku rektorskog zbora, na kojem je sudjelovao i ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, razgovaralo se o mogućnosti prihvaćanja studenata iz Ukrajine radi nastavka njihovih studija.

– Rektorski zbor pokazao razumijevanje, a neka sveučilišta pripremaju vlastite modele primanja ukrajinskih studenata. Ministarstvo u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost priprema program prihvata ukrajinskih istraživača na hrvatske institucije te uskoro očekujemo njegovu objavu, rekli su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak

Zborovi i sveučilišta podržali Ukrajinu: ‘Pozivamo Vladu da studentima omogući nastavak školovanja u Hrvatskoj’

Sveučilište u Zagrebu izrazilo potporu

Nakon riječkog koje se upisalo u interaktivnu kartu Science for Ukraine te Sveučilišta u Splitu, i Sveučilište u Zagrebu ovih je dana izrazilo  potporu ukrajinskim studenticama i studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju, zaposlenicima svih sveučilišta te cjelokupnom ukrajinskom obrazovnom i znanstvenom sustavu.

– Sveučilište u Zagrebu solidarizira se s obiteljima članova akademske zajednice, njihovim prijateljima, sunarodnjacima i svima koji su se u prijateljskoj Ukrajini zatekli u teškim stradanjima tijekom posljednjih dana. Kao institucija koja njeguje europske vrijednosti i razvija moderno, demokratsko, multikulturno i slobodno društvo, Sveučilište u Zagrebu s posebnom pozornošću i velikom tugom prati zbivanja u Ukrajini te se nada pronalasku mirnoga rješenja koje će dovesti do okončanja teškoga stradavanja i rata, stoji u poruci zagrebačkog sveučilišta.

Fakultetima poslali preporuku

Dodatno se u njoj naglašava da sveučilišta moraju biti središta intelektualnih, stručnih, kritičkih i moralnih rasprava, pacifističkih, proaktivnih i konstruktivnih inicijativa i aktivnosti, slobodnoga izražavanja mišljenja te mjesta na kojima se potiče suradnja i partnerstvo s institucijama i pojedincima diljem svijeta.

– Stoga je dužnost sveučilišta da se svojim djelovanjem brinu i o budućnosti cijeloga čovječanstva te se zalažu za dijalog i slobodu svakoga pojedinca. Rat, ratna stradavanja i razaranja suprotna su sveučilišnim, znanstvenim, obrazovnim i općeljudskim vrijednostima. Sveučilište u Zagrebu i njegova tijela poduzet će sve potrebne mjere i aktivnosti kako bi se ukrajinskim studentima pružila sva potrebna pomoć te kako bi se studenti izbjegli iz Ukrajine što lakše uključili u visokoobrazovne procese na našoj instituciji. Shodno tome, daje se preporuka sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu da se studenticama i studentima koji su izbjegli u Republiku Hrvatsku, a žele nastaviti studij na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, uvjetno omogući nastavak visokoškolskoga obrazovanja te da naknadno, posredstvom stručnih službi sastavnica, pokrenu postupak priznavanja razdoblja studija ili upisa u sljedeću akademsku godinu, poručuju sa Sveučilišta u Zagrebu.

Za sada se, kada je riječ o zagrebačkim fakultetima, na interaktivnu kartu Science for Ukraine, uvrstio samo Veterinarski fakultet u Zagrebu. Taj je fakultet već najavio da će ukrajinski studenti imati pravo na besplatan nastavak studija, kao i prehranu u menzama, o čemu više možete čitati ovdje.

sveučilište u zagrebu rektorat zgrada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap