Pretraga

Iako je priča dobila svoj epilog, svi trebaju čuti razmišljanja dekana o tužbi protiv studenta: Nema ih puno

A- A+

36 sati nakon što je u medijima odjeknula vijest o tužbi Sveučilišta u Zagrebu zastupanog po rektoru Damiru Borasu, a protiv studenta Hrvatskih studija Luke Kovača, tužba je povučena. U utorak, kada se vijest pojavila u medijima, održavala se i sjednica Senata Sveučilišta, gdje je samo troje članova izrazilo svoje negodovanje zbog tužbe protiv studenta. Kako bismo dekanima dali još jednu priliku da se izjasne o ovom pitanju, cijeli jučerašnji radni dan utrošili smo na kontaktiranje istih s jednim jednostavnim pitanjem – kako komentirate tužbu Sveučilišta protiv studenta? Od 34 čelnika sastavnica Sveučilišta, odgovore smo dobili od njih osam.

Foto: unizg.hr/srednja.hr

Naša jučerašnja runda poziva upućenih upravama sastavnica Sveučilišta u Zagrebu bilježi porazne rezultate. Najprije istaknimo kako je većina dekana/dekanica u trenutku našeg poziva bila ili na sastanku ili izvan ureda. Ostavljali smo naše kontakte s molbom da nam se jave čim uzmognu, no niti u jednom od tih slučajeva, povratnog poziva nije bilo. Na nekim sastavnicama na pozive se uopće nisu javljali, na nekima cijela uprava boluje od gripe, a na nekima su nas tražili da upite dostavimo pisanim putem, što smo i učinili.

“Nemam komentara”

Od osam odgovora dekana koje je srednja.hr uspjela dobiti, tri se sastoje od dvije riječi – nemam komentara. Dekan Grafičkog fakulteta Klaudio Pap nije htio komentirati tužbu Sveučilišta protiv studenta. Na pitanje znači li to da odobrava takav potez, kazao je da to ne znači ništa jer nema komentara.

Izdvojeni članak

Boras nakon 36 sati pod pritiskom javnosti povlači tužbu protiv studenta Hrvatskih studija

Dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sandra Bischof nije htjela komentirati tužbu Sveučilišta protiv studenta, posebno ne telefonskim putem te je zatražila da joj dostavimo pisani upit. Pisani upit smo dostavili, no odgovor nismo dobili.

Dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Aleksandra Čižmešija također nije htjela komentirati tužbu Sveučilišta protiv studenta.

– Nemam komentara. Sva ću svoja stajališta iznijeti na sveučilišnim tijelima, kazala je dekanica. Kada smo joj ukazali na to da je tužba Općinskom sudu vaninstitucionalna te da se na Sveučilištu nije pokrenuo nikakav postupak vezan uz tuženog studenta te ju upitali na kojem tijelu planira izraziti svoje stavove – opet je kratko rekla da nema komentara.

Dekanica ADU tužbu smatra udarom na studenta, dekan Agonomije priču smatra prenapuhanom

S druge strane, dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin na naše je pitanje odmah rekla kako se ne slaže s tužbom protiv studenta.

Izdvojeni članak

Dekanske i prodekanske kukavice sa Senata nisu se suprotstavile Borasu oko tužbe protiv studenta, uz tri iznimke

– Većina kolega ne razumije kako je došlo do toga i osobno ne vidim mogućnost da bih učinila nešto slično. Naša je pozicija da smo zreliji i da trebamo imati nešto više razumijevanja za postupke studenata. Ovo smatram udarom na studenta, tj. onoga koji u pravilu nije zaštićen, rekla nam je Perković Gamulin i ukazala na činjenicu da u ovakvim slučajevima, ako postoji problem, Sveučilište ima svoje mehanizme poput pravilnika i procedura.

Dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić rekao nam je da se ne bi upuštao u komentiranje slučaja. Kazao nam je i kako smatra da je cijela priča prenapuhana, da se moglo i bez toga i da svatko to koristi na svoj način, pogotovo dok su u proceduri izbori za rektora.

– Mislim da je odlazak na sud zadnja instanca, odgovorio je Grgić na naše potpitanje o tome smatra li da se slučaj mogao rješavati unutar sveučilišnih tijela i procedura.

Dekanica FFZG-a: Nikad dosad nisam čula da se studenta tuži

Pričali smo i s dekanom Akademije likovnih umjetnosti.

– Slažem se s raspravom na Sveučilištu da postoje procedure koje treba poštovati, a one podrazumijevaju prava i odgovornosti svih pojedinaca, kazao je dekan Aleksandar Battista Ilić. Upitan znači li poštovanje procedura da je Sveučilište trebalo prvo o slučaju Luke Kovača raspravljati na nekom od etičkih tijela, kazao je da je na onome tko pokreće proceduru da ocijeni koja je opcija bolja.

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

– Osobno sam sklon mirenju i isprikama, zaključio je Battista Ilić.

Dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić vijest o tužbi smatra potpuno neočekivanom.

– Ako postoji pogreška ili ako je to netočno, neuobičajeno je da se studenta tuži. Ja nikada nisam čula za to. Tužba je u ime Sveučilišta u Zagrebu, u ime svih profesora, no sigurna sam da ju ne bi svi podržali. Ja osobno ne želim da se studenta tuži u moje ime, rekla nam je Vlahović-Štetić i dodala da se sve moglo prvo rješavati razgovorom, a ako razgovor ne bi urodio plodom, postupak se mogao rješavati unutar Sveučilišta, smatra dekanica FFZG-a.

Pročelnik HS-a Grčević: To što je netko student ili možda susjed, prijatelj, ne znači da je oslobođen od zakona, normi i pravnih okvira

O tužbi protiv studenta sastavnice kojoj je na čelu, upitali smo i pročelnika Hrvatskih studija. Izjavu koju nam je dao pročelnik Mario Grčević prenosimo bez kraćenja ili dodavanja.

– Načelno bih rekao da to što je netko student ili možda susjed, prijatelj, ne znači da je oslobođen od zakona, normi i pravnih okvira. Kada bi se, primjerice,  pokazalo da je provalu u studentske prostorije izvršio student, ne bi bilo ispravno reći “na njegov se čin ne treba obazirati jer je student”. To bi bila kriva poruka. Kada se izjava kolege Kovača o upravi Hrvatskih studija kao naznačenom kriminalcu koji je provalio u studentske prostorije, sagleda u kontekstu njegovih drugih izjava, jasno je da je riječ o insinuaciji, a ne o glasnom razmišljanju ili slobodi govora. Mene je kao pročelnika i predstavnika uprave Hrvatskih studija kolega Kovač time uvrijedio, i to bez ikakva povoda. Uvrijedio je i Rektora. Rektor je na jučerašnjoj sjednici Senata ispravno rekao da će povući tužbu protiv kolege Kovača ako se on ispriča i opozove svoju izjavu. Danas je Rektor objavio da je povukao tužbu, polazim od toga da je dobio traženu ispriku, kazao nam je Grčević.

Kako doznajemo od studenta Luke Kovača, rektoru se nije ispričao.