Pretraga

Ideje kao društvena revolucija – prijavite se na društveno-humanistički simpozij studenata iz Splita

A- A+

Ideje kao društvena revolucija naziv je četvrtog regionalnog društveno-humanističkog simpozija koji će se održati u Splitu. Održavat će se 12. i 13. listopada u prostorijama Filozofskog fakulteta na Peristilu u Splitu. Simpozij je otvoren za studente mnogih polja poput sociologije, psihologije, filozofije, književnosti, pedagogije i drugih, a za sudjelovanje se stignete prijaviti do 14. kolovoza.

Foto: Pixabay

Ideje kao društvena revolucija. Naziv je to četvrtog regionalnog studentskog društveno-humanističkog simpozija na Sveučilištu u Splitu. Slično kao i prijašnjih godina do sada, 12. i 13. listopada simpozij će se održati u prostorijama Filozofskog fakulteta na Peristilu u Splitu, Poljana Kraljice Jelene 1/III.

Cilj ovog simpozija omogućiti je studentima Sveučilišta u Splitu platformu za zajednički rad i suradnju te ih potaknuti na vannastavne aktivnosti, razvijanje kritičkog mišljenja i volonterski angažman u studentskoj, ali i privatnoj sferi.

Prijave traju do 14. kolovoza, studenti iz udaljenih krajeva imat će plaćenu hranu i smještaj

Studenti koji su zainteresirani za sudjelovanje u simpoziju putem izlaganja, moraju ispuniti obrazac na kojem je potrebno napisati i sažetak izlaganja u 900 znakova s prazninama. Obrazac možete pronaći ovdje, a šaljete ga na mail adresu [email protected] najkasnije do 14. kolovoza do kad traju produljene prijave.

O prihvaćenim izlaganjima studenti će biti obaviješteni do 10. rujna, a za one iz udaljenih krajeva, za vrijeme trajanja simpozija bit će osigurana hrana i smještaj. No, s obzirom na to da je kapacitet ograničen, iz organizacije ističu da će nakon evaluacije sažetaka besplatan smještaj biti osiguran studentima čiji sažetak bude kotirao najviše, a o tome ćete također biti obaviješteni mailom.

Promatrajući povijesne promjene, organizatori ovog simpozija zamijetili su kako se uz promjene uvijek javljaju ideje – iako isprva misaone, njihove posljedice su realne i opipljive. Stoga su studenti izabrali baš tu temu za svoj simpozij, a studentima koji se prijavljuju za izlaganje predlažu neke od ponuđenih tema:

• Povijest ideja
• Idealizam u filozofiji
• Odnos ideje i stvarnosti
• Odnos ideje i društva
• Opasne ideje?
• Ideologija
• Ideja kao pokretač društvene, kulturne i političke promjene
• Ideja kao pokretač tehnološkog napretka
• Uloga teorije u prirodoznanstvenom istraživanju
• Odnos društveno-humanističkih i prirodno-tehničkih znanosti
• Revolucija kao stvaralaštvo
• Inovacija
• Revolucija-ostvarivanje čovjeka i njegovih mogućnosti
• Sociološki i kulturološki aspekti pojedinca i društva

Simpozij se održava od 2014. kada je tema bila Kritičko mišljenje, no organizatori i danas žele upozoriti na važnost upravo kritičkog mišljenja

Prvi regionalni društveno humanistički simpozij ovoga tipa održao se još 2014. godine, a tadašnji je tematski okvir bilo Kritičko mišljenje. Teme su kroz godine mijenjale, ali je koncept ostajao isti. A organizatori i danas kao jedan od temeljnih ciljeva simpozija Ideje kao društvena revolucija ističu podizanje svijesti o važnosti baš kritičkog mišljenja i obrazovanja, posebice među mlađim naraštajima.

– Organizacijom ovog simpozija želimo ponajprije podsjetiti sve, a pogotovo mlađe naraštaje, na važnost kritičkog mišljenja i obrazovanja za daljnji razvoj čovječanstva. Cilj nam je omogućiti mladim ljudima da svoje ideje, mišljenje, saznanja i spoznaje dijele s drugima kao temelj suradnje, zajedništva i razvoja nekih budućih ideja. Namjera nam je i ukazati na probleme između humanistike i društva te njihova moguća rješenja, koji su sveprisutni i koji znatno utječu na sve razine društva, navode organizatori na stranici svojeg eventa.

Osim što je namijenjen studentima društveno-humanističkih znanosti, ističu organizatori, ovim simpozijem žele se izgraditi mostovi između društvenih i humanističkih s jedne, a prirodnih, medicinskih i tehničkih znanosti s druge strane. Baš iz tog razloga, ovaj je simpozij otvoren i za studente potonjih područja i pripadajućih polja, a na to upućuju i neki od ponuđenih tematskih okvira izlaganja.

Cilj je i povezivanje udruga i organizacija, ali i stvaranje međunarodne mreže

Kao svoj konačni, ali ništa manje bitan cilj, organizatori navode povezivanje različitih institucija koje djeluju u studentskoj sferi. To povezivanje institucija jednim je dijelom već izrealizirano jer je suorganizaciju simpozija, uz Filozofski fakultet u Splitu i Hrvatsko filozofsko društvo, na sebe preuzelo nekoliko udruga, uključujući Imaginaciju, iTHEom, Klub mladih Split te Studentski zbor Filozofskog, ali i Sveučilišni Zbor.

– Konačno, cilj nam je povezati i institucije kao što su Studentski zborovi, fakulteti i društva u Hrvatskoj na zajedničku suradnju i ostvarivanje međuinstitucionalnog dijaloga. Povezivanje institucija bit će postignuto suorganizacijom simpozija od strane Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, Hrvatskog filozofskog društva, Udruge Imaginacija – splitsko društvo sociologa te Udruge iTHEom, ističu.

Osim interdisciplinarnog pristupa iz različitih područja znanosti, ovom simpoziju organizatori su pristupili tako da okupe što više studenata iz regije i susjednih zemalja jer im je, kako ističu, jedan od ciljeva i postizanje međunarodne suradnje.

Sve dodatne informacije o regionalnom studentskom simpoziju možete pogledati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap