Pretraga

Imaju li studenti koji plaćaju porez pravo na povrat prema novom propisu? Evo što kaže Porezna

A- A+

Tisuće mladih zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak ove godine dobiva povrat poreza prema novim propisima. Osobama u radnom odnosu koje imaju do 25 godina vratit će se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza, odnosno vraća im se polovina uplaćenog iznosa. No, studenti koji su plaćali porez zbog većeg iznosa zarade, ne ostvaruju pravo na povrat poreza po ovom novom propisu.

Studentski ugovor| foto: srednja.hr

S početkom 2020. godine na snagu su stupile porezne izmjene koje označavaju četvrti krug porezne reforme.

Povrat prema novom propisu neće dobiti studenti koji su plaćali porez

Izmjena Zakona o porezu na dohodak u jednom se dijelu direktno tiče mladih osoba, koje su po novome u potpunosti ili djelomično oslobođene plaćanja tog poreza. Rođeni 1995. godine i kasnije, naljeto će dobiti puni iznos uplaćenog poreza i prireza natrag. Osobe rođene od 1990. do 1994. dobit će pola tog iznosa. Drugim riječima, ako ste u 2020. napunili 21., 22. pa sve do 25. godine dobivate cijeli povrat uplaćenog poreza i prireza. Ako ste lani napunili od 26. do 30. godine, dobit ćete pola.

Što je sa studentima koji su zbog nešto veće zarade plaćali porez? Naime, nakon što prijeđu iznos zarade od 63.000 kn godišnje, studenti na daljnju zaradu plaćaju porez na dohodak. Ipak, oni povrat poreza prema novom propisu koji se odnosi na mlade ipak neće dobiti, kažu nam iz Porezne uprave Ministarstva financija.

Izdvojeni članak

Mladima stiže dosad neviđeni iznos povrata poreza: Evo kako i gdje izračunati koliko dobivate

109 studenata zaradilo preko 63.000 kuna

– Člankom 46. stavkom 2. Zakona o porezu na dohodak, propisano je umanjenje obveze poreza na dohodak u godišnjem obračunu fizičkim osobama do 25. godine života te fizičkim osobama od 26. do 30. godine života. Sukladno navedenoj odredbi, godišnji porez na dohodak koji se utvrđuje prema godišnjoj poreznoj osnovici iz članka 18. Zakona umanjuje se fizičkim osobama do 25. godine života koje ostvare dohodak od nesamostalnog rada (plaću) i to za 100%, odnosno fizičkim osobama od 26. do 30. godine života koje ostvare dohodak od nesamostalnog rada (plaću) za 50% razmjernog dijela porezne obveze obračunane na dio godišnje porezne osnovice do 360.000,00 kn, a koja se odnosi na dohodak od nesamostalnog rada (plaću). Umanjenje se koristi za cijelo porezno razdoblje u kojem obveznik navršava određenu godinu života. Budući da pravo na navedeno umanjenje za mlade imaju sve fizičke osobe do 30 godina života koje ostvaruju dohodak od nesamostalnog rada (plaću), u navedenu skupinu ne spadaju studenti koji ostvaruju primitke za rad preko učeničkih i studentskih udruga odnosno drugi dohodak, kažu nam iz porezne uprave.

Inače, studenata koji su prošle godine prešli limit te morali plaćati porez u Hrvatskoj nema puno. Iz Porezne kažu kako je lani 109 stjecatelja ostvarilo primitke učenika i studenata na redovnom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga u iznosu većem od 63.000 kuna.

Ako više niste student te ste u prošloj godini imali dohodak od nesamostalnog rada, OVDJE možete izračunati koliko otprilike povrata poreza naljeto možete očekivati.