Pretraga

Indeksi su toliko nepotrebni da se nemogućnost upisa ocjene u njih neće ni osjetiti, a kamoli biti problem

A- A+

Kako ćemo sad upisati ocjene u indeks? Upitao se nitko za vrijeme ove pandemije, osim možda onih koji indekse vole na simboličan način. Međutim, teško da su se profesori, uprave ili referade pretjerano zabrinule oko ovog problema. Ako i jesu, ne trebaju. Naime, indekse smo mogli odbaciti bez ikakvog razmišljanja još 2014. Zašto su to učinili samo neki, još uvijek je bitno pitanje. Ova situacija mogla bi konačno dokazati da se bez njih apsolutno može.

foto: srednja.hr

Najranije od 2017. pišemo o tome kako indeksi mogu otići u povijest bez ikakve prilagodbe. Ne trebaju nam e-indeksi koje su neke sastavnice uvele jer je SRCE to praktički proglasilo propalim, to jest nepotebnim projektom. Sve sastavnice svih visokih učilišta u Hrvatskoj imaju ISVU sustav (Studomat) u koji se ocjene upisuju, te je indeks ustvari samo jedna nepotrebna knjižica koja mnogima stvara probleme, ali i troškove.

Kome treba indeks još?

Izdvojeni članak

Koliko puta moramo ponoviti? Ne, ne trebaju nam e-indeksi, postoji jednostavnije rješenje

Indeks nije službena studentska isprava. Ta uloga pripada iksici, što je 2014. regulirano Pravilnikom o studentskoj ispravi. Iz SCRE-a su nam još 2017. rekli da ne znaju zašto neke sastavnice još uvijek koriste indekse.

– Srce, uz podršku i financiranje MZO-a, nudi visokim učilištima veći broj različitih usluga, koje mogu besplatno koristiti, poput ISVU-a, Merlina, ISSP-a, ISAK-a, AAI@EduHr-a itd. ISVU koristi 110 visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, a među njima i svi fakulteti i akademije Sveučilišta u Zagrebu, te se za njih može reći da “koriste online način upisivanja ocjena i potpisa”, govore.

Kada je riječ o troškovima, osim što indeks morate platiti (često dva puta – upisujući preddiplomski, a kasnije i diplomski studij), na nekim sastavnicama referada vam neće lako oprostiti ako u indeksu nedostaje koji potpis/ocjena iako je ona u Studomatu elektronski upisana.

U ovoj situaciji, moglo bi se pokazati da se bez indeksa može. Koliko god pratili ovaj sustav, uza sve problematike još uvijek nismo naišli na problem nemogućnosti fizičkog upisivanja ocjena u indeks. Jer to neće stvoriti nikakav problem. Barem ne bi smjelo. Prilikom polaganja online ispita, student će ocjenu dobiti kao i do sada – u Studomat. Neće biti potrebno u određeno vrijeme hrliti na vrata profesorovog kabineta i satima čekati na upis, kako se zna događati na mnogim sastavnicama.

Neki su već ukinuli plave knjižice

Indekse su već ukinula neka Sveučilišta, primjerice ono u Puli, ali i Zdravstveno veleučilište u Zagrebu (uvedeni e-indeksi). Uz to, samoinicijativno su ga ukinule i neke od sastavnica drugih sveučilišta. Tako indekse nemaju FER, FSB, FKIT, Agronomski fakultet, Filozofski fakultet u Zagrebu, Agronomski fakultet u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Iako neki tvrde da ne ukidaju indekse jer treba provjeriti proceduru, slučaj s Agronomskog fakulteta pokazuje da to i nije tako problematično.

– Nije bilo potrebno ispuniti nikakve posebne uvjete jer su i do sada svi podaci vođeni kroz ISVU sustav. Ranije spomenutim pravilnikom (Pravilnik o studentskoj ispravi, op.a.) indeks je izgubio status službene isprave kojom se dokazuje status studenta, a na Fakultetu je da odluči želi li ga i dalje koristiti. Agronomski fakultet je odlučio da se indeks više ne će izdavati i da nema potrebe voditi dvije paralelne evidencije. Prilikom upisa u novi semestar studenti su dužni predati u studentsku referadu ispis svih do sada položenih ispita i polučenih ocjena. Svojim potpisom na prijepis ocjena potvrđuju da su upoznati s tim podacima te da su oni točni, rekla nam je 2017. prodekanica za nastavu s Agronomije, Jasminka Karoglan Kontić.

U jednoj od naših anketa pitali smo vas smatrate li da sva sveučilišta u Hrvatskoj trebaju ukinuti indekse, a više od polovice čitatelja izjasnilo se da ne znaju što se s ukidanjem indeksa više uopće čeka.

Copy link
Powered by Social Snap