Pretraga

[Infomapa]Od Broda do Višnjana: Evo u kojim sve hrvatskim gradovima možete studirati

A- A+

Potaknuti nekolicinom zanimljivih lokalnih inicijativa te idejom ministra Vedrana Mornara o osnivanju novog Sveučilišta u Slavonskom Brodu odlučili smo napraviti infomapu s pregledom svih gradova u kojima možete dobiti visoku stručnu spremu.

mozvag.srce.hr

Hrvatski visokoobrazovni sustav često je na meti kritičara zbog kvalitete, no sve češće se poteže pitanje pretjerane centralizacije istoga. Zamjerka se uglavnom plasira prema Zagrebu i njegovom gorostasnom Sveučilištu koje svojom gravitacijom privlači studente iz cijele Hrvatske, a koje po dijelu kriterija nije spreman prihvatiti.

Ipak u posljednje vrijeme nazire se kraj ili makar ublažavanje takvog stanja, ne samo zbog dinamičnog tržišta privatnih obrazovnih institucija, već i zbog nekoliko značajnih inicijativa iz MZOS-a, ali i tijela lokalne samouprave.

Izdvojeni članak

Izabran novi predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu


Baltazar - lijepa priča iz Zaprešića

Veleučilište Baltazar u Zaprešiću uskoro slavi 14. godišnjicu postojanja i među brojnim privatnim obrazovnim institucijama ističe se na nekoliko načina. Riječ je o veleučilištu s oko 3 tisuće aktivnih studenata što ih svrstava pri vrh liste, no ono što je za ovu priču bitnije je činjenica da su nastali na jednoj specifičnoj suradnji. Na inicijativu nekadašnjeg gradonačelnika Zaprešića Vinka Morovića Grad Zaprešić i privatna tvrtka Rifin iz Zagreba su se predstavili kao suosnivači i supokretači ovog kako se sad vidi uspješnog projekta.

Jedna od takvih je i nedavno objavljena namjera ministra obrazovanja Vedrana Mornara za otvaranjem osmog javnog Sveučilišta u Slavonskom Brodu na način da ne optereti dodatno proračun, a da proširi obrazovnu ponudu.

Svaka 23. osoba je student

Potaknuti ministrovom inicijativom i još svježijim pozivom grada Novske potencijalnim studentima zainteresiranima za studij menadženta malih i srednjih poduzeća na Velučilištu u ovom mjestu odlučili smo provjeriti gdje se sve u Hrvatskoj može dobiti viša i visoka stručna sprema.
Inače u Hrvatskoj, prema podacima MZOS-a, studira više od 178 tisuća ljudi ili, pak, svaka 23. osoba od čega oko 45 tisuća na veleučilištima i visokim školama.

Iz tog razloga u mapu odnosno popis uključili smo i javne i privatne institucije. Kao izvor nam je poslužile stranice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, no kako iste bilježe posljednje ažuriranje krajem 2013. godine, informacije smo nadopunili koristeći podatke s Mozvag.srce.

Najveći broj studenata obrazuje Sveučilište u Zagrebu, a uz njega na sveučilišnoj razini djeluje još devet institucija od čega su tri privatne. Riječ je o DIU Libertas međunarodno sveučilište, Sveučilištu Sjever (Koprivnica, Varaždin) i Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Svaka županija svoju ‘školu’ ima

Uz sveučilišta vrlo je zastupljeno obrazovanje u visokim školama i na veleučilištima. Ovaj segment sustava zaslužan je između ostalog i za dobru premreženost cijele zemlje jer 14 veleučilišta ima sjedišta u 12 gradova, a 26 visokih škola u još njih deset. Osim toga ne treba zaboraviti čitav niz podružnica koje sveučilišta i veleučilišta imaju u preko 30 manjih gradova i općina diljem Hrvatske. Inače na domaćim visokoobrazovnim ustanovama se izvodi trenutno 1.349 studijskih programa od čega ih je 225 stručnih, a ostatak su sveučilišni.

Kad se sve zbroji možemo reći da se ovaj stupanj obrazovanja može dobiti u svim županijama Lijepe naše, a zanemareni su tek otoci. Ozbiljnija zamjerka je to što pojedini krajevi Hrvatske ovise isključivo o privatnim učilištima koja zahtjevaju ozbiljniji financijski angažman studenata i roditelja.

Naposljetku ipak moramo zaključiti da je mreža visokoobrazovnih ustanova golema, čak i pregolema s obzirom na veličinu zemlje. U infografikama pogledajte u kojim sve gradovima možete studirati.

Infografika: Srednja.hr / Andrea Barać (desni klik –> pogledaj sliku)

Copy link
Powered by Social Snap