Pretraga

Ispitni rokovi pred vratima, a rezervirana mjesta za učenje u NSK zjape prazna

A- A+

I dok će jedni ove večernje sate i noć provesti odmarajući se od cjelodnevnog učenja, drugima zalazak sunca označava početak prelistavanja literature i pripreme za ispit. Mogućnost noćnog učenja svojim korisnicima nudi Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. No, broj mjesta za učenje je ograničen pa je stolicu potrebno rezervirati, što je od 2016. moguće učiniti i putem interneta. I tu se javlja problem – velik broj studenata mjesto rezervira i zauzme ga tako drugom studentu, ali na učenju se – uopće ne pojavi!

Screenshot: YouTube; srednja.hr

Učenje u kasnovečernjim satima prakticiraju brojni studenti. Razloga za to je više: jedni baš u to doba dana najbolje pamte, drugima je to povoljnije jer je manje faktora ometanja, treći jer su preko dana na predavanjima i/ili rade pa jedino uvečer imaju vremena.

Trećina mjesta ostaje prazna, a studenti ne mogu do njih

Izdvojeni članak

Nova usluga NSK-a: Od sada online rezervacije za noćno učenje

‘Noćnim pticama’ mogućnost kasnovečernjeg otvorena je i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), a brojni studenti ju i koriste. Za noćno učenje na raspolaganju je samo jedan dio knjižnice pa je time i broj mjesta ograničen, a studenti svoju stolicu moraju rezervirati. Od rujna 2016. mjesto za noćno učenje moguće je rezervirati online putem. No, kako su nam se požalili studenti, promjena koja je trebala pojednostaviti i osuvremeniti proces dovela je do novog problema.

– Naime, mnogi korisnici zloupotrebljavaju sistem te se olako prijavljuju, znajući da (vrlo vjerojatno) uopće neće iskoristiti svoje rezervirano mjesto. Time uzimaju mjesta studentima koji su zaista planirali provesti večer učeći u knjižnici, požalio nam se student Zvonimir.

Kaže kako je problem nedolaska na noćno učenje je uvijek postojao, ali se zbog elektroničke prijave povećao.

– U praksi se pokazalo da čak trećina studenata koji rezerviraju mjesto se ne pojave, tj. trećina mjesta ostane prazno, bez mogućnost da ih iskoriste drugu studenti koji bi tada zaista htjeli nastaviti svoj rad, ali jednostavno nisu uspjeli ugrabiti svoje mjesto dovoljno brzo. Čest je slučaj da se sva mjesta popune već prije 10 sati ujutro, kaže Zvonimir.

Mogućnost noćnog učenja godišnje koristi oko 14 tisuća članova NSK

Brojni studenti koji računaju na tih dodatnih nekoliko sati večernjeg učenja iskazali su svoje nezadovoljstvo, dodaje naš sugovornik, te se rasprava o ovoj temi često može čuti na hodnicima knjižnice, osobito u doba rokova.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako izgleda upravo otvorena menza u NSK: Pogled s terase je mrak

– Budući da sustav bilježi sve rezervacije, ali i stvarne dolaske, iz podataka se veoma lako može očitati koliki broj korisnika zloupotrebljava sistem na štetu drugih, a za što ne osjećaju nikakve posljedice. Potencijalno rješenje problema bilo bi sankcioniranje korisnika koji više od n puta ne otkažu rezervaciju koju ne planiraju iskoristiti, a čime zakidaju priliku drugima, smatra Zvonimir.

No, u NSK o sankcijama neodgovornih studenata ne razmišljaju. Štoviše, tvrde kako im ovaj problem još nitko nije prijavio.

– Korisnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu omogućen je večernji rad u knjižničnom prostoru od 21 do 24 sata, uz prethodnu predbilježbu. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu nastoji prepoznati potrebe okruženja, osobito mladih korisnika odnosno studenata te u skladu s time im osigurati i nove digitalne usluge i proizvode. Upravo kako bi im izašla u susret, Knjižnica od rujna 2016. godine pruža mogućnost online rezervacije za večernji rad koji je dostupan za 150 korisničkih mjesta. U 2018. godini ovu je mogućnost koristilo više od 14 tisuća korisnika Knjižnice. Knjižnica nije primila pritužbe vezano uz spomenuti slučaj. Koristimo sada priliku da javno apeliramo na naše korisnike da ukoliko prijave svoj dolazak za večernji rad, a nisu u mogućnosti doći, svoju prijavu otkažu kako bi priliku za večernji rad u Knjižnici imali i ostali zainteresirani korisnici, zaključuju iz NSK.

Ispitni rokovi pred vratima, a rezervirana mjesta za učenje u NSK zjape prazna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap