Pretraga

Ispitni rokovi su tu: Evo s kojim se slatkišima i grickalicama morate oboružati

A- A+

Vrijeme rokova je pred nama i znate što to znači – dozvola za u potpunosti si uništiti život. Ako inače izbjegavate slatkiše, redovito vježbate i trudite se jesti u pravo vrijeme, sada je trenutak kada se sve to zaboravlja. Ispitni rokovi su vrijeme kada ne postoje nikakva pravila, samo cilj. A cilj je položiti što veći broj kolegija.

foto: unsplash

Najveći problem s online nastavom jest što je vrlo teško imati vlastiti mir kada ste doma. Nekim studentima je teško fokusirati se na učenje i kad su u studentskim stanovima i sobama, pa onda rokove provode u obližnjoj knjižnici. Teško je pronaći snage i volju za učenje i u normalnim uvjetima, a kamoli kada živimo usred pandemije.

Stres kroz koji studenti prolaze dok uče za ispite, čekaju rezultate i odlaze na usmene je užasno velik. Nekome tko to nije doživio iz prve ruke vjerojatno neće biti jasno o čemu je riječ, kako nešto može biti toliko stresno. Jednostavno, riječ je o velikim ulozima. Najlakša je stvar pasti ispit, no što s posljedicama? Gubljenje pravo smještaja u domu, duljenje studija za godinu dana, vraćanje stipendije, pa čak i gubljenje prava studiranja.

Velike su to stvari i studentska izmorena tijela to jedva podnose. Naravno, mi im ne pomažemo s lošim ritmom spavanja, manjkom odmora i kriminalnom prehranom. Možda bi se stres mogao i smanjiti kad bi se pripazilo na te stvari, no to nije opcija. Ovo je jedino vrijeme kada je sve prihvatljivo – treba to iskoristiti.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Nesanica za vrijeme ispitnih rokova

Između ostalog, vrlo je bitna hrana. Studenti većinom preživljavaju u menzama, no bitnije je ono što se jede između odlazaka u menzu. Što se jede u tri ujutro kada više podsjećate na kakvog zombija nego na osobu? Što se jede usred sedmog živčanog sloma dana? Što se jede kada se spremate odustati od faksa?

Postoje razne opcije – od kuhanja tjestenine u četiri ujutro (večera ili doručak?), odlaska u obližnju pekaru u nedoba, pa do kupovine tjednih zaliha slatkiša i grickalica. Posljednji način je vjerojatno najpopularniji, zato što je najpraktičniji. Kome se da kuhati usred noći ili izaći iz topline sobe kad je vani snijeg? No, što jesti tada? Koje su najbolje grickalice?

Keksi

Keksi imaju počasno mjesto na ovom popisu. Osim što dolaze u raznim oblicima, okusima i veličinama, jedine su grickalice koje vas zaista mogu zasititi. Je li pametno jesi kekse kao glavno jelo? Apsolutno ne, no ovo su rokovi – bitno je preživjeti.

Za razliku od slanih grickalica, keksi neće pokrenuti tešku žeđ, niti će vam biti preslatki za pojesti ih u velikoj količini, za razliku od čokolade, na primjer. Veliki je plus to što su lijepa nadopuna kavi koju ćete skoro pa sigurno piti u dva ujutro, a šećeri će vam pomoći da ostanete dulje budni.

Gumeni bomboni

Možda i najgora stvar koju ćete pronaći na ovom popisu – gumeni bomboni. Želite li uopće znati od čega su napravljeni? Vjerojatno ne, tako je bolje. Bitno je samo da odaberete one koji su najjačih boja, najzabavnijih oblika i najboljeg okusa. Posebno preporučujemo kisele, oni će vas najbolje razbuditi.

Također, pripremite se na to da bi vas nakon ovoga mogao boljeti trbuh. Riječ je o dosta nezgodnoj nuspojavi, pa vam gumene bombone (u velikim količinama) ipak ne preporučujemo dan prije ispita.

Jogurt

Iako jogurt ne spada u skupinu slanih grickalica ni slatkiša, potrebno ga je spomenuti ovdje. Naime, riječ je o onoj hrani kojoj se okrećete nakon što shvatite da dva dana niste pojeli nešto što nisu keksi ili čips i želite pojesti nešto zdravo. Nažalost, nemate previše vremena za pripremu jela, pa i dalje morate uzeti nešto što je odmah spremno.

Jogurt je jedna od onih zdravih namirnica za koju će vaša mama biti sretna kad čuje da ste ju pojeli. Običan jogurt je najzdraviji odabir, kojem zatim možete dodati bilo koje voće za okus. Možete se uvijek odlučiti i za neku verziju voćnog jogurta – možda nešto manje zdravu, no svakako najbolja stvar koju ste pojeli već nekoliko dana.