Pretraga

Istraživanje pokazalo koliku plaću na prvom poslu očekuju studenti STEM-a u Hrvatskoj

A- A+

Talentbrief novi je portal na hrvatskom medijskom tržištu namijenjen proučavanju zapošljavanja i objavama novosti u području ljudskih resursa. U jednom od svojih tekstova otkrivaju kako studenti već na prvom poslu žele 25% veće plaće od tržišnih te kako studenti STEM-a očekuju da im prva plaća iznosi 7.160 kuna neto.

novac kune

Foto: srednja.hr

Portal Talentbrief objavio je prve rezultate studentskog istraživanja o plaćama i odabiru posla na uzorku od 100 studentica i studenata iz Hrvatske.

Iz istraživanja su izvukli nekoliko zanimljivih detalja.

Prvo, među studentima s fakulteta koji su vezani za ekonomiju i management žene očekuju 13% manju plaću od muških kolega na prvom poslu.

Drugo, među studentima  s tehničkih i informatičkih fakulteta žene također očekuju 13% manju plaću od muških kolega.

No, među studentima društvenih fakulteta žene očekuju čak 21% manju plaću od muških kolega.

Očekivano, najvišu razinu plaća očekuju STEM studenti i to muškarci, koji očekuju neto mjesečnu plaću od 7.160 HRK.

Nadalje, studentima poslovnih usmjerenja najvažnija je edukacija i razvoj na poslu te fokus na rezultate rada, a manje na vrijeme provedeno na poslu od 9 do 17 h. Čak 50% navodi kako im povlastice kao besplatan doručak, kava i voće nisu bitan faktor koji će ih privući kod odluke o poslu.

Detalje istraživanja pogledajte ovdje, a više vijesti o zapošljavanju te novosti u području ljudskih resursa također saznajte na portalu Talentbrief.

Istraživanje pokazalo koliku plaću na prvom poslu očekuju studenti STEM-a u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap