Pretraga

Istraživanje pokazalo: Studentima koji premalo spavaju povećava se rizik od lošeg mentalnog zdravlja

A- A+

Nova istraživanja na sveučilišnim kampusima pokazuju da bi premalo sna moglo biti povezano s većim rizikom od lošeg mentalnog zdravlja. Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem sastanku udruženja za proučavanje poremećaja sna “Sleep 2019”.

Foto: srednja.hr

Jako je važno naspavati se, znaju to već i vrapci na grani, a upravo se studenti često znaju požaliti kako su jednostavno nenaspavani – najčešće u vrijeme ispitnih rokova. Međutim, što više noći s nedovoljno sna imate kao student, mogli biste biti u većem problemu. Pokazuje to istraživanje čiji rezultati su predstavljeni na godišnjem sastanku udruženja za proučavanje poremećaja sna “Sleep 2019″ održanom 11. lipnja. Rezultati ukazuju na to da je sa svakom noći s nedovoljno sna rizik od mentalnih problema ili poremećaja porastao za otprilike 20 posto, piše hr.n1info.

Izdvojeni članak

40 stvari koje možeš raditi umjesto pisanja diplomskog rada

Michael Grandner, autor studije i direktor Klinike za medicinu spavanja Sveučilišta Arizona u Tucsonu, rekao je za Reuters da iako je važnost sna za mentalno zdravlje već prije utvrđena, ova “studija predstavlja jednu od dosad najvećih koja ukazuje na tu vezu i pokazuje da što više noći s nedovoljno sna imate kao student, to je veća vjerojatnost da ćete ispoljiti široki raspon simptoma vezano uz mentalno zdravlje”, prenosi navedeni izvor.

Nedovoljno sna u istraživanju je definirano kao broj noći u kojima studenti nisu spavali dovoljno da bi se osjećali odmorno, a analizirani su podaci više od 110 tisuća studenata. Uz to, analize su pokazale i da s rastom nedovoljnog sna rastu i usamljenost, depresivno raspoloženje, anksioznost, želja za samoozljeđivanjem, suicidalne misli i iscrpljenost, prenosi hr.n1info.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap