Pretraga

Istraživanje s ERF-a pokazalo koliko su hrvatske studentice seksualno uznemiravane

A- A+

Ana Marić, Mate Lendić i Mateja Morić, studenti prve godine diplomskog studija socijalne pedagogije na zagrebačkom Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu, osmislili su i proveli projekt ‘USPUT – seksualno uznemiravanje na ulici’.

Cilj im je informirati studentsku populaciju o pojavnim oblicima seksualnog uznemiravanja na ulici, kažnjivosti i posljedicama takvih ponašanja te mogućnosti traženja pomoći.
U samom su istraživanju sudjelovali studenti i studentice Znanstveno- učilišnog kampusa Borongaj, od čega je 90 % bilo žena. 

Rezultati su pokazali kako je većina ispitanika imala višestruko iskustvo seksualnog uznemiravanja na ulici, a najčešće se radilo o komentaru o izgledu (62%), zurenju (57%), zviždanju (55%) i nepoželjnom narušavanju osobnog prostora (51%).
Nitko od sudionika nije ta ponašanja prijavio policiji, čak ni kada se radilo o ozbiljnijim oblicima poput uhođenja ili neprihvatljivog fizičkog kontakta, a kao razlog su isticali kako ne vjeruju da bi policija mogla adekvatno reagirati ili smatraju takva ponašanja suviše banalnima za prijavu, ali se zato u visokom postotku obraćaju prijateljima ili partnerima. 

Također, 13% njih navodi da su i sami bili uznemiravatelji. 

Nakon istraživanje, spomenuti je trojac osmislio i postavio informativne postere s rezultatima istraživanja po ZUK Borongaj.

Istraživanje s ERF-a pokazalo koliko su hrvatske studentice seksualno uznemiravane
Share via
Copy link
Powered by Social Snap