Pretraga

Istraživanje: Studenti koji varaju skloniji raditi u vladi, ali i korupciji

A- A+

U javnosti vlada mišljenje kako su svi zaposleni u vladi skloni varanju i obmani. Istraživanje provedeno u Indiji pokazalo je da su oni studenti koji varaju skloniji raditi u vladi, ali i korupciji.

Zanimljivo istraživanje provedeno je u Indiji, a eksperimentom se otkrilo kako su studenti koji varaju skloniji željeti raditi u vladi nakon diplomiranja, ali i korupciji.

Izdvojeni članak

Ljudi najčešće varaju partnere s manje zgodnim ljubavnicima

Studenti skloniji varanju skloniji i radu u vladi

Istraživači u Indiji proveli su eksperiment koji pokazuju da se stvarna korupcija može predvidjeti u tome koliko su studenti spremni varati. Zadatak za studente bio je prilično jednostavan – ispitanici su zamoljeni da bace kockicu i sami zapišu koji su broj dobili. Što je broj bio veći, to bi trebali dobiti što više novca od istraživača.

Svaka je osoba bacila kockicu 42 puta, a stupanj varanja izmjeren je tako što su prijavljeni brojevi varirali od teoretski normalne distribucije, što opisuje kako bi prosječan set od 42 bacanja s objektivnim kockama ispao.

Izdvojeni članak

Najpoznatije varalice u sportskoj povijesti

Sklonost korupciji

Studenti za koje se vjeruje da su varali, budući da su prijavljivali značajno više brojeve od prosjeka, bili su skloniji željeti posao u vladi nakon diplomiranja.

Ta tendencija je bila istinita bez obzira jesu li studenti imali veće ili manje sposobnosti s obzirom na test memorije i kognitivne sposobnosti. Čak i odvajanje studenta s najboljim sposobnostima nije promijenilo sklonosti za varanje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap