Pretraga

Iva pomela konkurenciju: Na arhitekturi u Zagrebu, Osijeku i Splitu bila je prva na rang listi

A- A+

Na studij arhitekture u Zagrebu prijavilo se skoro 600 maturanata, odnosno 598, u Osijeku njih 308 i u Splitu 192. To je više od tisuću učenika čija je želja bila studirati arhitekturu, a na sva tri fakulteta maturantica Iva Boban iz Zagreba bila je prva na rang listi. Na kraju je upisala arhitekturu u Zagrebu, a nama je otkrila kako joj je to pošlo za rukom, ali i zašto je primjeni ove godine bio teži nego prijašnjih godina te su mnogi zbog toga izgubili dosta bodova.

Foto: Iva Boban | Privatna arhiva

Iva Boban, bivša učenica zagrebačke II. gimnazije i odnedavno brucošica na arhitekturi u Zagrebu uvjerljivo je pomela konkurenciju, ne samo u Zagrebu, već i u Osijeku i u Splitu jer je na sva ti fakulteta bila prva na rang listi. Bila je bolja od skoro 600 prijavljenih učenika za studij arhitekture u Zagrebu, točnije od njih 598 prijavljenih, a faks ih prima samo 130 te petero stranih studenata. Bila je bolja i od 308 prijavljenih u Osijeku i od njih 192 u Splitu.

– Imala sam osjećaj da sam se dobro pripremila i da sam spremna za upise, ali nikad nisam očekivala ovako dobar uspjeh. Biti prva na listi mi je samo potvrdilo da se trud tijekom godina srednje isplatio i da je ovaj faks stvarno za mene, rekla nam je Iva.

‘Na prijemnom smo trebali nacrtati kišobran. To nam je svima bio šok’

Osim mature, za arhitekturu je potrebno pisati i prijemni ispit i to na svakom fakultetu koji želite upisati.

– Pisala sam prijemni u Splitu dva dana prije mature pa mi je bilo malo manje stresno zbog toga, nekako sam njime probila led. Prijemni se sastoji od tri dijela, ispituje se opća kultura, percepcija i likovne sposobnosti. Opća kultura i percepcija su mi jako dobro prošle, maketa također, no za zadatak iz crtanja smo trebali nacrtati kišobran. To nam je svima bio šok i mislim da smo zbog toga svi izgubili dosta bodova, kaže Iva.

Na pripreme za maturu nije išla, ali je zato išla na pripreme za prijemni.

– Svaki tjedan prolazili smo kroz ono što se dogodilo u svijetu kulture, ali su nam pričali i o kultnim umjetnicima i arhitektima kako bi se pripremili za opću kulturu. Percepciju i crtanje vježbali smo prolaženjem kroz stare prijemne ili bi nam dali zadatke koji su oni sami osmislili. Naravno, osim toga računalo se da i sami doma istražujemo i vježbamo zadatke, govori nam Iva.

Izdvojeni članak

Marko je prvi na listi jednog od najpoželjnijih fakulteta: ‘U srednjoj školi sam bio kampanjac’

Na prijemnom je bila peta i iz svih predmeta na maturi je dobila petice

I na prijemnome je bila vrlo visoko na listi prema bodovima, a kada je nakon toga vidjela i rezultate mature, sreći nije bilo kraja.

– Na prijemnom sam bila peta pa je već bilo euforično kod kuće, no nakon što su izašli rezultati mature, sreća je bila još veća. Moji su se odmah svima pohvalili pa su mi ubrzo čestitali i oni kojima nisam još rekla. Bilo je takvo olakšanje kad sam shvatila da je sve gotovo i da je dobro prošlo, a pogotovo sam se dobro osjećala jer sam ostvarila takav rezultat, ističe Iva.

Što se tiče mature, Iva je iz svih predmeta koje je pisala dobila petice, a smatra kako su joj od velike pomoći bile probne mature.

– Nekako su nas probne mature pripremile na cijelu proceduru čime nam je sve to bilo manje stresno. Na engleskom sam bila najviše u stresu, ali samo zato što mi je bila prva matura, za moj faks bio mi je potreban samo prolazak. Kasnije su mi mature bile opuštenije, imala sam osjećaj kao da pišem još jedan test u školi, a ne pravu maturu. Dobila sam pet iz svih matura koje sam pisala uključujući likovni kao jedini dodatni predmet što mi je isto puno pomoglo za upise iako se prijemni najviše gleda, rekla nam je Iva.

Izdvojeni članak

Ovo vas očekuje na prijemnima za zagrebački Arhitektonski fakultet

‘Mature jesu bitne, ali nisu najbitnija stvar te će te sigurno upisati nešto’

Pripreme van škole joj nisu bile potrebne jer su se profesori iz njene škole potrudili održati im pripreme tijekom nastave.

– Hrvatski sam prošla par dana prije, nije mi donosio puno bodova pa se nisam njime toliko zamarala, a i svi su mi rekli da mi ne treba više od toga, engleski nisam pripremala, a iz matematike nam je naša razrednica i profesorica iz matematike držala pripreme umjesto da plaćamo privatne. Na njoj sam jako zahvalna, kao i na profesorici iz likovnog koja nas je pripremala i nakon kraja škole. Mislim da mi je srednja puno pomogla i olakšala mature, kako meni tako i drugima jer su rezultati matura stvarno odlični. Ne bih nikada izabrala niti jednu drugu gimnaziju, jer odnos profesora s učenicima i znanje koje su nam prenijeli se rijetko nalazi, kaže Iva.

Za buduće maturante smatra kako će im matura biti drugačija nego njihova, ali ipak savjetuje jednu stvar.

– Mislim da bi se stvarno trebali potruditi za ono što želite upisati, vježbati i raditi jer kasnije će vam biti žao što ste potratili godinu. Mature jesu bitne, ali nisu najbitnija stvar te će te sigurno upisati nešto, premda to ne bio vaš prvi izbor. Iskoristite pripreme na koje idete do maksimuma i sigurno će sve dobro proći, poručuje Iva.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Arhitektura pruža mnogo kreativnosti i ljepote, ali i brojne izazove

Nakon faksa želja joj je pokrenuti vlastiti posao

Iako ju kao dijete arhitektura nije posebno zanimala, već je htjela biti slikarica ili slastičarka, kako je odrastala sve ju je više počelo privlačiti uređenje prostora i gradnja kuća.

– Kasnije sam počela voljeti igrice za uređivanje prostora i građenja kuća i mislim da sam tada shvatila koliko je arhitektura zanimljiva i što sve s njom mogu, ali mislim da sam isto tako dosta utjecaja dobila i od roditelja, ali i šire obitelji koja me je oduvijek podučavala o lijepom dizajnu i umjetnosti te me poticala na stvaranje nečeg lijepog, navodi Iva.

Nakon faksa u početku želi raditi kod nekoga u uredu, no kasnije bi voljela i sama otvoriti nešto svoje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap