Pretraga

Iz sindikata SC-a potvrđuju da od sutra kreće štrajk

A- A+

Ukupno četiri sindikata su prošli tjedan najavili štrajk zbog još uvijek nepotpisanog Kolektivnog ugovora. Sindikati su pozvali sve svoje članove i radnike zagrebačkog Studentskog centra da se priključe štrajku i obustave rad. Ističu da prema informacijama s terena imaju podršku kolega koji rade u studentskim menzama, kulturi i student servisu, dok uprava SC-a tvrdi da će sutra menze i studentski servisi raditi normalno.

foto: srednja.hr

Na zajedničkom sastanku održanom prošli četvrtak predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisnog sindikata Studentskog centra Zagreb i Sindikata djelatnika u kulturi dogovorili su da će štrajk započeti u srijedu 16. studenog u 6 sati.

U prošlotjednom priopćenju za medije predstavnici sindikata istaknuli su kako sanacijska uprava Studentskog centra u Zagrebu odbija potpisati u cijelosti usuglašen tekst Kolektivnog ugovora.

Izdvojeni članak

Zagrebački SC ide u štrajk: Menze neće raditi

Ministarstvo bez dogovora sa sindikatima

– Nema opravdanog razloga najavom štrajka uznemiravati studente i radnike SC-a Zagreb. Studentski centar ‘postoji’ zbog studenata i obavezni smo studentima pružiti kvalitetnu uslugu. Postoje razni načini borbe za prava radnika. Eventualno obustavljanje usluge prehrane studentima upitno je i kontraproduktivno, odgovorio je na najavu štrajka sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak.

Kako bi se izbjeglo zatvaranje menzi i ostalih sadržaja zagrebačkog Studentskog centra, dogovoren je i sastanak između MZOS-a i predstavnika sindikata, ali na jučerašnjem sastanku nije postignut dogovor.

Izdvojeni članak

Sanacijski upravitelj SC-a: Nema opravdanog razloga uznemiravati studente najavom štrajka

‘ Oni smatraju da smo mi imali prava pregovarati, ali ne i dogovoriti se’

– Oni smatraju da smo mi imali prava pregovarati, ali ne i dogovoriti se. S obzirom na to da smo u sanaciji oni bi pristali na potpisivanje ugovora kada bi se smanjila naša prava, a mi na to ne možemo pristati jer nam je upravo cilj očuvati ih, rekla nam je Biserka Sertić, glavna povjerenica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske – podružnice Zagreb.

Sertić nam otkriva kako se menze neće zaključavati, već su svoje članove pozvali da povodom štrajka odbiju obavljati svoje poslove. Nadaju se da će u štrajku sudjelovati i što veći broj kolega iz Student servisa te svih drugih djelatnosti, a je li štrajk uspješan znati će tek sutra.

– Sindikati manipulacijom pokušavaju dezinformirati studente. Prema informacijama koje imamo s terena, voljom radnika Studentski centar će funkcionirati normalno, rekao nam je sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, dok povjerenica Sertić tvrdi da sindikati imaju dovoljnu podršku radnika.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap