Pretraga

Iz Zagreba na faks u Sofiju: ‘U početku sam bila šokirana izgledom doma, ali na sve se čovjek navikne’

A- A+

Sara Konta studentica je druge godine diplomskog studija Geodetskog fakulteta u Zagrebu, no matični fakultet odlučila je na jedan semestar zamijeniti sa sastavnicom Sveučilišta u Sofiji. Preko Erasmusa otputovala je u bugarsku metropolu gdje će se zadržati do kraja zimskog semestra i onda se vraća diplomirati u Zagreb. Propitali smo Saru zašto se baš odlučila za Sofiju, koji je razlog odlaska na jedna semestar, a ne godinu i kakvi su uvjeti studiranja u glavnom gradu Bugarske.

Foto: privatna arhiva

Većina studenata koji se odluče na razmjenu preko Erasmusa, pokušavaju otići u drugi grad na godinu dana, no Sara Konta odlučila se samo zimski semestar provesti na Geodetskom fakultetu u Sofiji. Studentica je druge godine diplomskog studija, a zašto nije odabrala cijelu godinu, zbog čega se odlučila za Sofiju otkrila nam je sama.

Izdvojeni članak

Studentica na razmjeni u Regensburgu: U Zagrebu je teži studij jer moraš puno stvari učiti napamet

Ipak želi diplomirati na matičnom fakultetu

– Za Sofiju sam se odlučila jer moj fakultet ima jako malo ponuđenih opcija, a Sveučilište u Sofiji je bilo jedino koje nudi jako sličan program Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Budući da sam trenutno na drugoj godini diplomskog studija odlučila sam se za jedan semestar jer bih htjela diplomski rad pisati na matičnom fakultetu, pojasnila nam je Sara svoju odluku.

Dodala je kako joj je u početku bilo teško jer nikoga nije poznavala, a u Sofiji je ovog semestra ukupno troje studenata iz Hrvatske. Kako tvrdi, nije uobičajeno stresti nekoga s naših prostora pa je trebalo proći neko vrijeme da se prilagodi novom okruženju. Budući da Bugari slave Božić i ostale blagdane po gregorijanskom kalendaru, Sara će za božićne blagdane imati slobodno kao i studenti u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Zagrepčanka studira u Nici, Frankfurtu i Sofiji: ‘Hrvatski balkanski mentalitet nije ništa naspram bugarskoga’

Sofija za razliku od Zagreba ima jako puno javnih sveučilišta

– Kakva je razlika na fakultetima u Sofiji i Zagrebu ne mogu točno reći. Naime, jedna samo od dvoje studenata koji su na razmjeni na Geodetskom fakultetu tako da nemam redovna predavanja kao u Zagrebu, nego konzultacije s profesorima. Ali po onome što sam čula od profesora i studenata, te ponešto iz vlastitog iskustva mogu reći da je dosta slično kao i u Zagrebu, otkiva naša sugovornica. Dodala je kako Sofija ima jako puno javnih sveučilišta u usporedbi sa Zagrebom, a fakultet koji trenutno pohađa dio je Sveučilišta Arhitekture, Strojarstva i Geodezije. Koncept studija je kao i u hrvatskoj metropoli – tri godine preddiplomskog i dvije godine diplomskog studija.

Budući da se Bugari koriste ćiriličnim pismom, upitali smo Saru ima li problema sa snalaženjem i je li joj sva literatura na engleskom jeziku. Otkrila nam je kako trenutno nema problema sa ćirilicom, ali kako je u početku ipak bilo. No svi su joj kolegiji na engleskom jeziku, tako da neće imati većih problema pri učenju literature za ispite.

Izdvojeni članak

Studentica na razmjeni: Svima bi preporučila da dođu u Lisabon

U Studentskom gradu radi sve od 0 do 24

Što se tiče smještaja, Sara ovaj semestar boravi u Studentskom gradu gdje sobu dijeli s cimericom iz Turske, a sobu plaća 105 leva (oko 420 kuna). – Riječ je o naselju gdje se nalaze studentski domovi svih sveučilišta u Sofiji. Sve je prilagođeno studentima i radi od 0 do 24. Većina zgrada je jako stara i u lošem stanju, no Erasmus studenti su smješteni u ‘posebnim’ sobama što znači da su dvokrevetne i imaju malo bolje uvjete u odnosu na ostale. Na primjeri imamo hladnjak i TV, objašnjava studentica Sara.

Istaknula je i pozitivnu stranu što svaka soba ima svoju kupaonicu. Kako kaže, pri samom dolasku u Sofiju bila je jako šokirana izgledom doma, no tvrdi da se čovjek navikne na sve, pogotovo ako je okružen ljubaznim osobljem.

Izdvojeni članak

Francuski student putem Erasmusa došao u Zagreb na lakšu Ekonomiju


Veće su kavopije i od Hrvata

– Nisam imala nikakvih problema prilikom navikavanja na bugarski mentalitet. Bugarski jezik je jako sličan hrvatskom, a opet različit jer se dogodi da razumijem sve što mi netko kaže, no ne mogu dati smislen odgovor. Što se tiče otvorenosti Bugara prema strancima, većinom se Erasmus studenti drže zajedno zbog sličnih problema, rasporeda i izleta, ali naravno družimo se i s Bugarima, govori nam studentica na razmjeni u Sofiji. Što se tiče neobičnosti s kojima se susrela u na istoku Europe, Sara je istaknula ljubav Bugara prema kavi koja nadilazi i našu. – Kažu da su Hrvati velike kavopije, ali ja bih rekla da su Bugari još veće jer se kava prodaje svugdje – aparati za kavu na svakom su koraku, kao i kiosci s kavom te kafići. No ipak ono što je najsmješnije i na što se vjerojatno nikad ne bih navikla jest gestikulacija. Naime kod Bugara klimanje glavom znači ‘ne’, a odmahivanje ‘da’, što je suprotno nego kod nas, istaknula je Sara Konta.

Troškovi znatno manji nego u Zagrebu

Odlaskom u Bugarsku preko Erasmusa Sara je dobila stipendiju od 360 eura mjesečno, što tvrdi da je sasvim dovoljno za troškove u njihovoj metropoli. Za razliku od Hrvatske, tamošnji studenti nemaju X-ice, a umjesto menzi imaju sveučilišne kantine gdje su cijene solidnih obroka sasvim pristojne.

– Jedna kantina ili više javna kuhinja u Studentskom gradu nudi obroke za 1,5 lev što je oko šest kuna, a u Sofiji postoji i veliki broj restorana gdje je hrana jako jeftina u odnosu na Zagreb, tvrdi Sara dodajući kako za studentski javni prijevoz, koji uključuje autobus, metro, trolejbus i tramvaj, izdvaja 21,5 lev (oko 86 kuna).

Po pitanju literature, Sara ne mora izdvajati novac jer literaturu za učenje dobiva od profesora. Kako su Hrvatska i Bugarska obje članice EU, osnovno zdravstveno osiguranje besplatno je ako student isto ima i u matičnoj državi. – Dovoljno je samo predati zahtjev u HZZO da ti izdaju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja koja je besplatna i vrijedi za sve zemlje članice EU, istaknula je zagrebačka studentica na razmjeni u Sofiji.

Za kraj nam je otkrila kako nije sigurna da bi jednog dana mogla živjeti i raditi u Bugarskoj, no to prije svega ovisi od samog posla, ali i okruženja. – Ako je posao dobar i plaća pristojna naravno da bih mogla, tvrdi Sara.

Copy link
Powered by Social Snap