Pretraga

Izabran novi domski odbor u studentskom domu: Otkrili nam koje će probleme prvo rješavati

A- A+

Nedavno su izabrani novi domski odbori u zagrebačkim studentskim domovima. Iako se o njima ne govori puno, imaju zapravo dosta bitnu ulogu u životu stanara domova. Prošlo je tek nekoliko dana otkako su novi odbori izabrani, a već se vide velike promjene.

Foto: Srednja.hr

Život u domu nije jednostavan, toga su svjesni svi oni koji žive u domu. No, postoje neke situacije koje to mogu olakšati ili otežati, ovisno o tome kako se postavite prema tome. Na neke stvari možete sami utjecati, na ostale ne, već se morate obratiti nekome ‘iznad’. U ovom slučaju, taj netko ‘iznad’ je domski odbor.

Naravno, stanari iz domskog odbora nisu iznad ostalih, već su tu da bi bili glasnogovornici i uspjeli isposlovati promjene koje većina želi. Možda na prvu ta uloga zvuči jednostavno, ali često to ipak nije slučaj. O svemu tome smo popričali s Markom Bilonićem, novim predsjednikom domskog odbora studentskog doma Cvjetno naselje.

– Na ideju o priključenju domskom odboru su, ja smatram, svi došli na isti način. Htjeli su nešto promijeniti i smatrali su da je domski odbor izvrstan način da to i naprave. Domski odbor, uz mene kao predsjednika, potpredsjednicu i zapisničarku broji još 6 članova. To su sve kvalitetni i izvrsni studenti, puni ideja i zamisli. Smatram da su ovlasti odbora sasvim regularne i trenutno ne vidim potrebu da se one proširuju. U svemu je bitna zdrava komunikacija, naglasio je Bilonić.

Izdvojeni članak

Iz bizarnog razloga studenti na Cvjetnom ne mogu mirno spavati: ‘Ekstremno smo frustrirani’

Timski rad

Ako ste student u Zagrebu, vjerojatno ste barem jednom pokušali ostvariti pravo smještaja u domu. Nažalost, mjesta nema dovoljno da bi se svim studentima izašlo u susret pa je potražnja ogromna. Ipak, Cvjetno naselje i Stjepan Radić su najpopularniji domovi, upravo zbog svega što nude. Za to su dijelom zaslužni i domski odbori.

– Ne shvaćam naše djelovanje kao natjecanje s ostalima. Mi radimo na poboljšanju života u našem domu, oni u svome. Na nekim problemima koji su zajednički moramo zajednički i raditi. To je prvenstveno bežična internetska veza koja je jako nestabilna te kvaliteta i raznolikost prehrane. Ti problemi su nešto što poziva na “update” već dugo i mislim da je vrijeme da se, u suradnji sa SZZG-om, ali naravno i SC-om počnu poduzimati koraci za rješavanje istih, rekao nam je Bilonić.

Iako je novi domski odbor izabran nedavno, već su vidljive neke velike promjene. Između ostalog, ponovno se ‘aktivirala’ Facebook grupa studentskog doma, koja je dugo vremena bila zatvorena za nove članove. No, napravili su i neke ozbiljnije stvari, a Bilonić nam je i najavio što možemo očekivati u budućnosti.

Velike promjene

– Do sada smo, na našu inicijativu i uz pomoć naše uprave doma te naravno SC-a uspjeli vratiti u pogon našu Slastu. Isto tako potakli smo implementaciju online rezervacije termina za pranje i sušenje robe. U budućnosti planiramo premjestiti knjižnicu iz Studentskog centra kod nas, u studentski dom Cvjetno naselje. Većina studenata nije ni upoznata s činjenicom da SC posjeduje dosta stručne i opće literature. Premještanjem knjižnice u naš dom, smatramo, povećat ćemo korištenje knjižnice, ali ujedno olakšati svim našim kolegama dostupnost literature. U planu je i uređenje prostora za vezanje bicikala, te povećanje kapaciteta učionica. Trenutno još radimo na uvođenju programa online rezervacija termina pranja i sušenja robe. Idemo polako, korak po korak. Ništa ne ide preko noći, ali uz zajednički trud i zalaganje mnogo toga možemo unaprijediti, objasnio nam je Bilonić.

Kada je u pitanju zajednički trud, pogotovo je bitna komunikacija između stanara, odnosno domskog odbora, i SC-a Zagreb i uprave samog doma. Tu je Bilonić samo riječi hvale.

– Za kraj bih se volio kao predsjednik zahvaliti svim članovima našeg odbora na trudu i zalaganju, ali i našim sustanarima na pohvalama i prijedlozima koje konstantno šalju. Hvala i SZZG-u na podršci koju nam pružaju. Valja spomenuti i zahvaliti se upravi našeg doma i SC-u na jednoj zdravoj, konstruktivnoj komunikaciji. Upravo je zdrava komunikacija i obostrano razumijevanje ključ napretka, jedini način za bolje sutra, zaključio je Bilonić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap