Pretraga

Izabran novi predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora: Provjerite što najavljuje za svoj mandat

A- A+

Na prošlotjednoj konstituirajućoj sjednici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, izabran je novi predsjednik Zbora. Sandra Gašpara, studenta 6. godine Medicinskog fakulteta, naslijedio je Nediljko Jerković, student druge godine diplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva. I dok se Gašpar nakon odrađenog mandata veseli većoj količini slobodnog vremena, novoizabrani predsjednik svjestan je posla koji ga čeka, no kako nam kaže, pristupa mu s puno entuzijazma. Pročitajte i na koja će studentska pitanja staviti naglasak tijekom svog mandata.

Dosadašnji predsjednik SZZG-a Sandro Gašpar i novoizabrani Nediljko Jerković | Foto: Facebook SZZG

Nakon jednogodišnjeg mandata, dosadašnji predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Sandro Gašpar prošli je četvrtak vodstvo Zbora predao novoizabranom predsjedniku Nediljku Jerkoviću, studentu druge godine diplomskog studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Jerković, izabran na konstituirajućoj sjednici Zbora, iako svjestan kratkoće mandata od godine dana, izražava želju nastaviti projekte prošlog saziva Studentskog zbora, ali i napraviti puno toga što dosada nije učinjeno.

– Svjestan sam posla koji nas čeka i iako smo konstituirani tek prošli četvrtak, puno sam razgovarao s članovima Skupštine i sa zadovoljstvom mogu reći da kod njih postoji veliki entuzijazam. Pred nama je puno rada i truda, ali i zabavnih trenutaka, no kao i ostatak Skupštine, jedva čekam prionuti na posao. Nadam se da ćemo uspjeti ostvariti što više od zacrtanog u ovoj akademskoj godini, kaže nam Jerković.

Novi projekti za studente i zalaganje za uvođenje e-indexa na sve sastavnice Sveučilišta

Izdvojeni članak

Studenti, informirajte se: Sve o svojim pravima i obavezama odsad možete naći na jednom mjestu

Najavljuje da će prvo poraditi na vidljivosti Studentskog zbora kroz osnivanje studentskih odbora te na izravnoj komunikaciji sa svim studentskim predstavnicima. Tu je i nastavak na radu studentskih projekata poput SCoolFest-a, Ostani u Hrvatskoj te Studentskim danima sporta. Jerković najavljuje i nove projekte.

– Radit ćemo i na uvođenju novih projekata, poput educiranja studenata za apliciranje na natječaje Europske unije, radionica financijske pismenosti koje će se održavati u novom prostoru Studentskog centra kojem je SZZG partner, a trebao bi svjetlo dana ugledati na ovogodišnjoj Smotri, zatim radionice o pisanju programa koje su financirane od strane SZZG-a, nabraja Jerković.

Ističe nam kako će se zalagati za uvođenje e-indexa na sve sastavnice Sveučilišta te pokušati implementirati razvoj studentske iskaznice na način da bi se putem nje mogla vršiti evidencija na predavanjima te na radnom mjestu studenta, ostvarivati studentski popusti, prijevoz, knjižnice i slično.

Novi predsjednik SZZG-a stanar je studentskog doma i član FSB Racing Teama

Od otvorenih pitanja, kako nam kaže, sve ovisi od sastavnice do sastavnice Sveučilišta.

Izdvojeni članak

FSB Racing Team predstavio novi bolid za međunarodno natjecanje Formula Student

– Na određenim sastavnicama veliki problem predstavljale su uprave istih, ali moram napomenuti da je došlo do izbora novih dekana i dekanica za koje se nadam da će sa stvarnom željom pristupiti rješavanju problema. Za početak se želim detaljnije upoznati s problemima koji muče naše studente, a onda s kolegama prionuti rješavanju istih, objašnjava novi predsjednik SZZG-a i dodaje da će na sljedećoj radnoj sjednici Skupštini predložiti na izbor svog zamjenika.

Inače, Jerković za sebe kaže da se po ničemu posebno ne razlikuje od većine studenata – stanuje u studentskom domu, veći dio dana provodi na predavanjima na FER-u, a navečer uči ili radi na projektima. Osim toga, gaji veliku strast prema Formuli 1 pa se zato prije dvije godine pridružio FSB Racing Teamu.

Dosadašnji predsjednik Gašpar: Rad u Studentskom zboru je poput full time joba ako se tome istinski posvetite

Popričali smo i sa Sandrom Gašparom, dosadašnjim predsjednikom zagrebačkog Studentskog zbora.

– Prva stvar koje se sjetim u mandatu u kojem sam bio predsjednik je što smo uspjeli studentima u pregovorima s Vladom omogućiti neoporezivo 60.600 kuna bez obzira na mjesečnu zaradu na godišnjoj razini, ističe Gašpar, inače student 6. godine Medicinskog fakulteta.

Izdvojeni članak

Studentski zbor zagrebačkog Sveučilišta ima novog predsjednika

Ističe i informatizaciju i otvorenost Zbora, navodeći primjere aplikacije za sufinanciranje studentskih programa i wiki stranice za Skupštinu Zbora na kojima su studentskim predstavnicima dostupni svi materijali. Gašpar naglašava i velik pomak sa studentskim sportom – uveli su nekoliko novih sportova, a među njima su hackathon i eSports, za što s ponosom ističe da je SZZG uveo drugi u Europi. Tu su i odrađeni projekti poput SCoolFest-a, Ostani u Hrvatskoj te Studentski dani sporta čiji su sadržaji, naglašava Gašpar, bili besplatni studentima Sveučilišta u Zagrebu.

– Velik napor uložen je i u novi Zakon o studentskom radu gdje velike zasluge moram dati našim predstavnicima u povjerenstvu i koji tek mora ugledati svjetlo dana putem javne rasprave gdje se posebno brinulo o zaštiti studenata, zaključuje dosadašnji predsjednik SZZG-a i priznaje da mu je bilo teško uskladiti obaveze na fakultetu i u Studentskom zboru, za koji kaže da je poput full time joba ako se tome istinski posvetite. Iako mu je teško otići od studentske problematike, kako nam kaže, veseli ga što će napokon moći popiti piće s prijateljima, a ne kasniti na sastanak.

Izabran novi predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora: Provjerite što najavljuje za svoj mandat
Share via
Copy link
Powered by Social Snap