Pretraga

Izabran novi rektor zagrebačkog Sveučilišta!

A- A+

Najstarije i najveće hrvatsko sveučilište dobilo je novog rektora. Od prvog listopada na čelu Sveučilišta u Zagrebu bit će dosadašnji dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras. Od četiri kandidata, koliko je sudjelovalo u izboru za novog rektora, po glasovima je najbliže Borasu, bila sadašnja prorektorica Blaženka Divjak.

Foto:srednja.hr

Novi rektor zagrebačkog Sveučilišta je dosadašnji dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras. On će kao 83. rektor, otkada je najveće hrvatsko sveučilište obnovljeno 1874., mandat preuzeti prvog listopada ove godine.

Izdvojeni članak

Glasovanje završilo: Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu kandidat je za novog rektora zagrebačkog Sveučilišta

Za rektora su uz odabranog Borasa još kandidirali dekan FER-a Nedjeljko Perić te prorektorice Blaženka Divjak i Melita Kovačević. Prema glasovima gledano dekan Filozofskog fakulteta je dobio dakle najviše 35, a na drugoj poziciji je s 31 bila Blaženka Divjak.

– Ono što ćemo nastojati učiniti u sljedećem razdoblju prije svega Sveučilište postaviti kao najvažniju znanstvenu, nastavnu i kulturnu organizaciju. Sveučilište u Zagrebu čini barem 50 posto hrvatske znanosti, čini barem 50 posto hrvatskog sveučilišnog visokog školstva, i možda čak 70 posto kulture.

Bit ćemo s vlašću u partnerskim odnosima, ali pri tome zastupajući interese prije svega zagrebačkog Sveučilišta i svih ostalih Sveučilišta jer kada je država u krizi, mora se promicati obrazovanje. I to sve vrste obrazovanje, ne samo tehničko, nego i umjetničko, a isto tako obrazovanje u društvenim i humanističkim znanostima.

Ono što želimo učiniti od hrvatskog sveučilišta općenito, posebno zagrebačkog da ono postane ono čemu težimo svi u Hrvatskoj. Mjesto onih temeljnih, biblijskih vrijednosti, koje smo svjedoci da se danas u Hrvatskoj ne poštuju dovoljno, izjavio je na pressici nakon izbora novi rektor Damir Boras.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap