Pretraga

Izabran predstavnik svih studenata u državi: Pogledajte koji je njegov plan za poboljšanje kvalitete studiranja

A- A+

Hrvatski studentski zbor jedini ima legitimitet zastupati sve studente sveučilišta, visoke škole ili veleučilišta, a predsjedanje njime u subotu je preuzeo Studentski zbor Sveučilišta u Splitu na čelu s Mateom Marušićem.

Mateo Marušić (lijevo) s bivšim predsjednikom SZ Sveučilišta u Splitu / Foto: Facebook Studentski zbor Sveučilišta u Splitu

Na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog studentskog zbora ove subote u Varaždinu odlučeno je da predsjedanje Zborom preuzima Studentski zbor Sveučilišta u Splitu na čelu sa svojim predsjednikom, Mateom Marušićem.

Mateo je student treće godine elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i ove godine postao je predsjednik splitskog sveučilišnog zbora o čemu smo pisali.

HSZ

Hrvatski studentski zbor tijelo je koje predstavlja baš sve studente u državi, a Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama definiran je kao koordinativno tijelo koje usklađuje rad svih studentskih zborova visokih učilišta u Republici Hrvatskoj na zajedničkim programima, raspravlja o pitanjima od zajedničkog interesa za studente te rukovodi aktivnostima u međunarodnoj suradnji.

U svojoj kandidaturi za predsjednika HSZ-a, Mateo piše da bi Xica trebala postati jedinstvena studentska kartica.

Izdvojeni članak

Veliki intervju s predstavnikom 70.000 zagrebačkih studenata: Otkriva što će raditi na čelu Zbora, ali i da želi u politiku

– Moderna studentska iskaznica (ixice) koja bi postala jedinstvena studentska kartica povezana na sve servise potrebne jednom studentu. Beskontaktna plaćanja su neizostavna funkcionalnost koju je ugradnjom čipa u xicu moguće jednostavno realizirati, stoji u njegovom programu.

Ostale točke programa su mu: Donošenje novog pravilnika za studentsku prehranu, Donošenje novog zakona o studentskom zboru, 12% prihoda od student servisa vratiti u studentski standard i Međusveučilišna suradnja.

Mateo nam je rekao da je imperativ da Hrvatski Studentski zbor bude pokretač studentskih promjena i najglasnije tijelo koje studenti imaju.

– Iz dana u dan ćemo raditi na poboljšanju kvalitete studiranja i života na svim visokoobrazovnim ustanovama u Hrvatskoj. Uz zajedništvo svih studenata, napredak i razvoj su neupitni. Osim stvari navedenih u programu, cilj je i potaknuti natjecateljski duh i općenito aktivirati studente, gdje Studentski zbor ima ulogu raditi na organizaciji međusveučilišnih natjecanja i zajedničkih aktivnosti koje će doprinijeti jačanju studentske zajednice i prepoznavanju talentiranih pojedinaca. Ovakvim načinom rada te razmjenom znanja i iskustava možemo biti rame uz rame s Europskim, a i svjetskim sveučilištima, rekao nam je Mateo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap