Pretraga

Izađi, vidi i glasaj: Sutra i prekosutra studentski izbori u Zagrebu

A- A+

Izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentskih zborova svih fakulteta održat će se sutra i prekosutra na svim fakultetima u Zagrebu. Odluku o izboru studenata raspisao je rektor Aleksa Bjeliš prije nešto više od mjesec dana, a svi kandidati koji će biti izabrani krenut će sa svojom dužnosti od naredne akademske godine.

Sveučilište u Zagrebu od sljedeće akademske godine očekuje smjena svih studenata koji sjede u Studentskim zborovima. Sutra i prekosutra studenti će odlučivati koji će među njima biti u studentskim zborovima sastavnica, ali i u glavnom tijelu koje zastupa interese svih studenata, Studentskom zboru Sveučilišta.

Objavljena imena kandidata

Svi studenti Sveučilišta u Zagrebu moći će glasovati i za Studentski zbor Sveučilišta. Kandidature su predane, a ovdje ih možete pogledati.

Osim toga Sveučilište je na svojim mrežnim stranicama objavilo i imena studenata koji su se kandidirali za studentske zborove koji djeluju na sastavnicama. Popis kandidiranih možete pogledati ovdje.

Podsjećamo, svi koji sa indeksom dođu na svoj fakultet sutra i preksutra od osam do 20 sati mogu glasovati za svoje favorite.

Izdvojeni članak

O Studentskom zboru svi kao o ‘tijelu koje ništa ne radi’, a promjena na vidiku nema

Predstavnici dviju koalicija održali predizborno sučeljavanje

Na ovim izborima sudjeluju dvije koalicije, S.T.O.P. koalicija i takozvana Protukandidatska lista. Pored određenog kandidata na glasačkom listići stoji naziv koalicije koja ga podržava.

S.T.O.P. koalicija označava glavno programsko načelo da ‘Studenti trebaju odgovorne predstavnike’ a sastoji se od 12 udruga, od kojih su devet strukovne udruge s Filozofskog fakulteta.Smatraju da Studentski zbor dosada nije napravio ništa zamjetno, a žele mu dati, kako kažu, toliko željeni legitimitet. Kandidati koje podržava ova koalicija žele se pozabaviti i transparentnijom ulogom Studentskog centra, te zahtjevaju visoko obrazovanje dostupno svima u smislu školarina koje neće socijalno stratificirati studente Sveučilišta.

Protukandidatska lista okuplja 33 studentske udruge i to najviše zavičajnog tipa. U svojem programu su usredotočeni na poboljšanje kvalitete života studenata te borbu za studentska prava obzirom na najavljivana poskupljenja hrane i smještaja u domovima. Osim toga žele demistificirati ulogu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, jer su svjesni da mnogi ne znaju što točno Studentski zbor radi.

U nastavku možete poslušati sučeljavanje predstavnika suprotstavljajućih koalicija, Luke Štambuka s protukandidatske liste te Marka Pejića iz S.T.O.P. koalicije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap